RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: louishung
收起左側

老餅想玩翻車請指點

paulaner 發表於 2015-4-10 00:44:06 來自手機 | 顯示全部樓層
LL730 發表於 2015-4-9 23:20
止痕方法。
倍老友買了架偉哥,去止痕。三百green左右。又唔洗砌。差好電,加筆芯電玩得。
...

LL 兄,偉哥係咩嚟?有冇多D資料我 search 一下,先謝。

睇埋其他 post 見到了,買返架毒下同事先。唔該師兄!
965 發表於 2015-4-10 07:51:39 | 顯示全部樓層
阿俢羅 ..

好懷念的名字..

我諗大部分七十後都有玩過車....
LL730 發表於 2015-4-10 09:19:25 來自手機 | 顯示全部樓層
paulaner 發表於 2015-4-10 00:44
LL 兄,偉哥係咩嚟?有冇多D資料我 search 一下,先謝。

睇埋其他 post 見到了,買返架毒下同事先。唔該 ...

PAUL師兄,
謝謝。
昨天倍朋友去買車,
真喺比自已買到架時更高興。
我都費了好多唇舌及搵了好多間,
格清格楚先介紹比老友。
都唔知喺塗毒,定自已on dog dog。

希望師兄搵到 那間刹價舖,尋日仍見有齊款,遲些唔知。
paulaner 發表於 2015-4-12 11:46:34 來自手機 | 顯示全部樓層
LL730 發表於 2015-4-10 09:19
PAUL師兄,
謝謝。
昨天倍朋友去買車,

唔該LL兄,噚日去深豬刀睇已經$450了,鴨鳥街$530。
TaBrIs 發表於 2015-4-21 18:38:59 來自手機 | 顯示全部樓層
最近甘多老鬼番黎ge?我都十年無玩,比最近玩buggy熱潮吸番黎
chungms1139 發表於 2015-5-25 13:20:45 | 顯示全部樓層

834B 出番就好囉,好鐘情扣鍊。optima 都係。
2架都有玩過。
AYK sidewinder 同 566B

當年住元朗時,成日去 "三和" alan 度浦
早排返元朗老家,已找不到當年的 Land Jump,只找到一架 1/8 油平底,已不記得是什麼品牌。
dicksonlai 發表於 2016-1-7 11:31:50 | 顯示全部樓層
你以前係何文田玩沙地?
snlworld 發表於 2016-1-18 17:22:02 | 顯示全部樓層
我而家都成50歲 ,十幾歲開始玩車,果時買架双星鋁底板車,同學二手遙控,差唔多半年飯錢(日日麵包)+利是錢
跟注二手RC-12E重連1000MA電,就無再玩.
到9幾年結婚後老婆送我生日禮物双星 civic FF 又玩左一輪,玩到大女出世同翻大陸做野就無玩
星期日重打開個箱望下,有部蘇士12仔同pro10仔,corrari 12仔,部pro 10好似係人地比,無玩過.兩部12仔因為公司樓上有地毯場而買,一個星期收工玩1~2日,每次2個鐘到,玩完當加完班翻屋企食飯
一部蘇士B2+B3 upgrade parts,果時係去火炭玩
一部HPI RS4
一支KO mars 昨日試過入電開唔翻
想問下如果想玩翻部古董12仔,部車要用分體電而家可以點??
定買新車算(有parts)
買遙控同電變邊只好?麼打用幾多T (只有有刷14T)
4~5K落唔落到樓??

hcchan 發表於 2016-1-19 20:00:57 | 顯示全部樓層
4~5K一定落到樓, 控買MT 4S
 樓主| louishung 發表於 2017-1-22 23:25:50 | 顯示全部樓層
dicksonlai 發表於 2016-1-7 11:31
你以前係何文田玩沙地?

係, 我一定識你, 你係....
背王 發表於 2017-1-23 12:50:52 | 顯示全部樓層
我最近玩WILD WILLY 2 呢款車當年我好鍾意, 但沒有擁有過, 而我第一架係Boomerang, 而家好想買返,好難搵, 現在有能力,好想買青蛙同Fox,呢二架都好正
TOTOTOTO 發表於 2017-1-23 22:08:28 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄 有一 NIB. Boomerang
TOTOTOTO 發表於 2017-1-23 22:09:33 來自手機 | 顯示全部樓層
有興趣可以 PM 我
rcstig 發表於 2017-1-23 22:56:47 | 顯示全部樓層

http://www.rcmart.com/ 呢間係香港公司,你可以慢慢睇完先去廣華街買又或者上去呢間網店攞貨都得,係觀塘,上去攞就有折扣
 樓主| louishung 發表於 2017-2-12 22:53:26 | 顯示全部樓層
終於淘了一架國產(SC-A10 evo)短卡, 其實到依家我都唔知同我以前玩果d buggy 有咩分別.
請問一下差速油的用法: 請問是只塗在齒輪表面定係要好似水池咁浸晒成個波箱? (我以前叫波箱, 而家係咪叫差速齒組?) 請問見怪因為我以前用黑色果d雪油 pat落去jar, 邊有咁講究吖. 唔該晒各位
ming 發表於 2017-2-22 02:11:55 | 顯示全部樓層

師兄,我同你年紀差唔多,都擺底左成10年有多,本來都唔諗住玩,但星星近呢兩年復刻嘅車又令我對rc再感興趣...最大原因因為佢....