RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6517|回復: 21
收起左側

[個人分享] QAV250系列 : CC3D CCD鏡頭雲台 #6/1 加多相

isaac006 發表於 2015-3-27 15:06:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟見cc3d有內置雲台,一路都好想試吓用,最近就買咗個銀燕EMAX4.3克ES9051超輕微型舵機試吓

11077702_10205478473735736_1407118903_n.jpg 11084555_10205478473775737_419739732_n.jpg 11087047_10205478474015743_1840728896_n.jpg 11091360_10205478473575732_1113361782_n.jpg

全部自己diy,搞咗兩晚

(用咗呢啲平面活頁黎做個支點)
由於唔想放個鏡頭機身出面,所以佢最多都只係可以轉15-6度(不過好過冇)

試飛過,炒過兩三次都冇事,不過岩岩有呢個功能好唔習慣,睇唔度地下唔知自己飛得太低,機身又太斜導致6045槳撞地然後反機,同埋唔覺唔覺就飛得好快,睇返osd先知自己飛咗兩三秒就已經快到50KM/H

整體黎講呢個雲台幾好,可以唔洗再望住地下黎飛啦

樓主| isaac006 發表於 2015-4-1 17:21:51 | 顯示全部樓層

最終設計!

最新測試片段

個雲台運作十分順暢,轉咗個設計,衣加個舵機放入咗,雲台角度大咗,可以向下望,減速嗰時唔洗望天
個連接都加強咗,冇咁易斷開
最高:
最低:

教學:
你所需要既野包括:
M3螺絲 x 8(最短要7mm,最長我諗唔可以長過9mm,如果你有emax 2204 2300kv摩打,佢跟嗰隻長身螺絲就係我呢度用緊嗰隻) TB2.0rlXVXXXXcoXXXXXXXXXXXX-20878644.jpg
M3螺母 x 8
萬字夾 x 2
Φ1.5mm/2.5mm熱縮管 x 4cm(冇既話用膠紙都應該可以)
銀燕ES9051微型4.3G舵機 x 1(如果機內空間唔夠可能試吓用es9251,比9051再細啲,不過可能唔夠力,長時間用可能會出問題)
自鎖尼龍紮帶3*120mm x 6
平面合葉活頁 x 1 (20x37mm)
史上最強超級好用強力無痕3M泡棉雙面膠帶 x 8cm

安裝步驟:
(不斷更新中...)

法師傅 發表於 2015-3-27 15:31:09 | 顯示全部樓層
勁 !!! 又學倒野 ! 自動水平呢野幾實用 !
幾時出埋教學 ? 軟件內有咩野要SET ?
chung212 發表於 2015-3-27 15:56:56 | 顯示全部樓層
好似幾好玩喎
sakata 發表於 2015-3-27 16:10:37 | 顯示全部樓層
我最期待既裝備出現了!
lamborghini2009 發表於 2015-3-27 16:46:20 | 顯示全部樓層
呢個功能正喎,又學到野啦
 樓主| isaac006 發表於 2015-3-27 17:34:24 來自手機 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2015-3-27 15:31
勁 !!! 又學倒野 ! 自動水平呢野幾實用 !
幾時出埋教學 ? 軟件內有咩野要SET ?  ...

衣加都仲係測試階段,分分鐘又會改 design啦 ,等我試飛多幾次先,冇問題就會出教學架啦
simson99w 發表於 2015-4-1 20:40:01 來自手機 | 顯示全部樓層
敢都得 ! good try.  
Fanco911 發表於 2015-4-4 08:43:39 | 顯示全部樓層
Good job man
skymen 發表於 2015-4-24 14:38:37 來自手機 | 顯示全部樓層
Good Job~
TheWolf 發表於 2015-4-25 14:30:11 來自手機 | 顯示全部樓層
good job. its also in my diy wanted list for long time.
ownberhk 發表於 2015-5-7 07:36:30 | 顯示全部樓層
正啊
tungon 發表於 2015-5-7 12:02:46 | 顯示全部樓層
Good job!
tk8 發表於 2015-5-21 15:56:02 | 顯示全部樓層
好野
法師傅 發表於 2015-5-21 22:12:08 | 顯示全部樓層
要推 !!! 有幾個老友之前都話想整 , 等你出教學
lawlaw36 發表於 2015-5-29 22:01:21 | 顯示全部樓層
個舵機係駁cc3d边個位?
 樓主| isaac006 發表於 2015-6-1 10:19:09 | 顯示全部樓層
lawlaw36 發表於 2015-5-29 22:01
個舵機係駁cc3d边個位?

其中一個冇用既 output就得架啦,其他野都係用 software set

https://wiki.openpilot.org/display/WIKI/Gimbal

lawlaw36 發表於 2015-6-1 23:57:16 | 顯示全部樓層

但記得先前睇過CC3D係咪好似有兩個位要桿??好似支援云台,但我唔各知個位係邊 ,定我攪亂左另一D野??定其實只係收駁舵機就OK有單云台功能??
 樓主| isaac006 發表於 2015-6-2 09:14:42 | 顯示全部樓層
lawlaw36 發表於 2015-6-1 23:57
但記得先前睇過CC3D係咪好似有兩個位要桿??好似支援云台,但我唔各知個位係邊 ,定我攪亂左另一D野??定其實只 ...

no need to solder ga
rcworld 發表於 2015-6-2 17:42:41 | 顯示全部樓層
thanks