RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: fyin
打印 上一主題 下一主題
收起左側

(Updated 短片) BigScale Model Car Forum - 1/5及1/6 遙控車討論區

樓主| fyin 發表於 2007-2-21 18:13:12 | 只看該作者

FG Catalog 3 (Upload finished)

Hi Bros,

FG Main Catalog 3 我已全部 Upload 到我的個人綱頁, 大家有興趣可上去睇睇啦.

http://yaukwl1028.tripod.com ( 內的 "FG Catalog" title )

FG Catalog 3 - Addition......coming soon!
Thanks!
 樓主| fyin 發表於 2007-2-21 18:32:27 | 只看該作者
原帖由 move 於 2007-2-21 01:37 發表
http://www.rescolteam.idv.tw/    都有D 1:5睇下

Hi Bro Move,
哩個係台灣少有的1:5 討論綱. 我之前都同版主"遲大哥" 常常討論. 買賣都是業餘性質,
但他們玩1:5都好有心得. 如果你有問題都可以請教"遲兄" 他十分樂意解答你的.
他們策劃的"萬板車場跑道" 我都有參與些少提意.

move 發表於 2007-2-21 23:48:47 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2007-2-21 18:32 發表

哩個係台灣少有的1:5 討論綱. 我之前都同版主"遲大哥" 常常討論. 買賣都是業餘性質,
但他們玩1:5都好有心得. 如果你有問題都可以請教"遲兄" 他十分樂意解答你的.
他們策 ...

move 發表於 2007-2-22 05:49:03 | 只看該作者
fyin兄....相中大腳..引擎係230(23cc)....咁依家FG D大腳係咪全線260(26cc)嫁
 樓主| fyin 發表於 2007-2-22 10:01:50 | 只看該作者

這是FG廠商在2004年剛開發的原型車(Prototype), 所以此車的頭擔/上下比/車呔及eng. 都唔同.
你在CAT中睇多幾頁就見到頭擔唔同喇.
現在出產的已是Zenoha 26cc eng. 及呔都改咗.

move 發表於 2007-2-22 16:39:29 | 只看該作者
fyin兄....咁之條呔條點樣嫁
 樓主| fyin 發表於 2007-2-22 16:53:59 | 只看該作者
原帖由 move 於 2007-2-22 16:39 發表
fyin兄....咁之條呔條點樣嫁

條呔現在跟車係咁樣的. 另我用咗F1呔落架大腳到. 外國係這樣用來跑平地Track的.
move 發表於 2007-2-22 16:59:16 | 只看該作者
用這條呔來跑平地Track...ok ma
 樓主| fyin 發表於 2007-2-22 17:20:45 | 只看該作者

都可以, 但要換頭轉向杯(因轉向脾位角度有啲唔同, 原裝會頂車轆, 我試過)
所以這架車既優點係有好多種玩法.

move 發表於 2007-2-23 00:31:28 | 只看該作者
好次好好玩咁
move 發表於 2007-2-23 01:57:53 | 只看該作者
hi fyin兄...呢隻野玩大腳...ok 嗎.....會唔會好2燒
 樓主| fyin 發表於 2007-2-23 14:51:42 | 只看該作者

Jumbo Speed - Servo資料

Hi Move 兄,

你的servo是德國早期出的 Muiltplex servo - Jumbo Speed. servo 底有 (Made in German ) 現在買要9佰幾蚊.
但上年Muiltplex 的servo已交由Hitec代造. 所以現在新的Muiltplex 已是韓國或在東南亞地方制造不再是德國出的.
請好好保留此Servo自用.

Servo 資料如下:-

但不知它的 holding power 表示什麼扭力, 如果它是最高扭力, 就可以用向轉向到.
如果玩大腳可用在油門到.

1 oz/in = 0.07 kg/cm   照它的數據如果 5cells  speed o.18 sec  Torque 241 oz/in=16.87kg
Holding power 723 oz/in=50.61kg

我的大腳轉向用Hitec 805BB 0.14 sec 24kg   油門用Hitec 5945 0.13 sec 13kg   5 cells 電計.
Hitec 805BB (膠齒) 大約3佰幾蚊.

move 發表於 2007-2-23 15:44:51 | 只看該作者
hi fyin兄...咁里只野買最多用系油門度
 樓主| fyin 發表於 2007-2-23 17:24:11 | 只看該作者

FG Marder & Monster race

有新片睇!
FG Marder & Monster race

http://www.youtube.com/watch?v=SqcZB-arbeQ

move 發表於 2007-2-24 00:22:13 | 只看該作者
好片...好片 ....fyin兄...你右放毒啦 ...我依家毒到雙眼發光....得個恨字
 樓主| fyin 發表於 2007-2-24 00:35:45 | 只看該作者
Hi Bros,
今晚向waigo執到啲平野1/5車用既, 改裝落自己架車到.

1. 頭bumper 膠  20大洋
2. slick 呔連呤 (一set 30大洋) 買咗2套 60大洋
3. wire barke 50大洋
4. roll cage 30大洋

Total 都係160蚊.  

另外個大腳車殼加貼咗啲自制美女(兒童不宜)及車頭窑貼紙.
move 發表於 2007-2-24 00:59:22 | 只看該作者
 樓主| fyin 發表於 2007-2-24 01:46:33 | 只看該作者
真係好正喎段片, 不如第日整番個台一齊跳吓啦.
move 發表於 2007-2-24 02:02:31 | 只看該作者
good ar
move 發表於 2007-2-24 04:30:59 | 只看該作者