RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4328|回復: 17
收起左側

Orion Advantage Duo Touch charger

dengor 發表於 2015-3-2 13:20:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://www.teamorion.com/advanta ... lug-en-2.html?sl=EN
Has any ching got this charger?  Does it actually charge up to 10amps per channel on AC power?
1manbank 發表於 2015-3-2 13:54:16 | 顯示全部樓層
Yes, it can.  I am using this.
 樓主| dengor 發表於 2015-3-2 14:09:30 來自手機 | 顯示全部樓層
Great thanks!
orbubu 發表於 2015-3-2 14:56:06 | 顯示全部樓層
需然可以用10A差,但如果差4S時間會比DC差機長。

始終差機都係DC比較好
orbubu 發表於 2015-3-2 14:59:18 | 顯示全部樓層
同埋呢個價錢買AC/DC差機,唔係Team Orion邊有人買
 樓主| dengor 發表於 2015-3-2 15:37:50 | 顯示全部樓層
orbubu 發表於 2015-3-2 14:59
同埋呢個價錢買AC/DC差機,唔係Team Orion邊有人買

So is that a good thing?
orbubu 發表於 2015-3-2 16:53:12 | 顯示全部樓層
dengor 發表於 2015-3-2 15:37
So is that a good thing?

小弟只係覺得俾得$15xx有很多其他選擇, 俾我未必會揀佢
 樓主| dengor 發表於 2015-3-2 17:56:30 | 顯示全部樓層
orbubu 發表於 2015-3-2 16:53
小弟只係覺得俾得$15xx有很多其他選擇, 俾我未必會揀佢

I see. What other options is there for AC, 10a per channel, dual charger?
orbubu 發表於 2015-3-2 20:01:33 來自手機 | 顯示全部樓層
長遠計,$15xx我會買DC差機再買隻火牛
 樓主| dengor 發表於 2015-3-2 22:49:34 來自手機 | 顯示全部樓層
I understand
benz1625 發表於 2015-4-22 23:06:12 | 顯示全部樓層
orbubu 發表於 2015-3-2 20:01
長遠計,$15xx我會買DC差機再買隻火牛

最緊我都拉緊orion隻差機但全世界斷貨,都有意照用返DC 差機,有冇邊隻好推薦呢師兄?如果有雙出更好。Thanks
orbubu 發表於 2015-4-23 09:32:01 | 顯示全部樓層
benz1625 發表於 2015-4-22 23:06
最緊我都拉緊orion隻差機但全世界斷貨,都有意照用返DC 差機,有冇邊隻好推薦呢師兄?如果有雙出更好。Th ...

雙出 ---- icharger 308Duo

Powerlab都好但係仲貴啲
benz1625 發表於 2015-4-23 10:43:44 來自手機 | 顯示全部樓層
orbubu 發表於 2015-4-23 09:32
雙出 ---- icharger 308Duo

Powerlab都好但係仲貴啲

icharger 都見幾多地方有,powerlab未見過,師兄知唔知邊度有?因為兩隻我都未用過唔知邊隻好!我預都係1-2k筆直。而家仲係用緊4,5年前既mega power差機
uetoaya 發表於 2015-10-9 09:10:16 | 顯示全部樓層
benz1625 發表於 2015-4-23 10:43
icharger 都見幾多地方有,powerlab未見過,師兄知唔知邊度有?因為兩隻我都未用過唔知邊隻好!我預都係1 ...

玩車10A尼部已經好足夠,好過skyrc啦,可以直接用ac雙充都無咩其他選擇,佢係算幾好
RGM-111 發表於 2015-10-28 11:42:05 | 顯示全部樓層
benz1625 發表於 2015-4-23 10:43
icharger 都見幾多地方有,powerlab未見過,師兄知唔知邊度有?因為兩隻我都未用過唔知邊隻好!我預都係1 ...

c兄 , 2K budget, 不要忙記Power supply 都要$ 的 1000W~1200w 大約都要 $1000多D....500W 也要$500up2K budget 要大A數又Duo output...淨系夠買差機.

其實C兄 有否考慮 Single Output 大A數 會平少少 (如 iCharger 306B, PL6, GT500(PL6同公司的500W20A)
重可以有 串沖同並沖板 for 你同時叉 similar packs (i.e 6S -> 2x3s / 3x2S...etc)

但主要看C兄, 每次玩車, 會用多小pack電玩羅

以上純個人意見, 不喜勿插
evo007 發表於 2015-11-4 00:33:41 | 顯示全部樓層
今日KWS買左$11XX
benz1625 發表於 2015-11-19 21:45:20 來自手機 | 顯示全部樓層
RGM-111 發表於 2015-10-28 11:42
c兄 , 2K budget, 不要忙記Power supply 都要$ 的 1000W~1200w 大約都要 $1000多D....500W 也要$500up2K  ...

最後我買左隻chargery牛600w同308duo。加埋都2k幾,因為我玩buggy 8仔行4s,有四組電,每次可以差兩組4s行2c。用後感好滿意又快。不過因為我係步兵衰在重左啲者
RGM-111 發表於 2015-11-19 22:59:04 | 顯示全部樓層
benz1625 發表於 2015-11-19 21:45
最後我買左隻chargery牛600w同308duo。加埋都2k幾,因為我玩buggy 8仔行4s,有四組電,每次可以差兩組4s ...

308B good choice ^^" happy playing