RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: alandog
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買1:10

ckcgary 發表於 2015-3-3 10:31:08 | 只看該作者
alandog 發表於 2015-3-3 07:59
this?
http://hk.3racing.hk/carkits_web.php?carkits_web_key=33

唔好買呢套,買無刷啦,可以分開自己組合,咁啲嘢就好少少,如果唔想煩,入門就夠嘅話,可以考慮無刷呢套。
http://www.rcmart.com/3racing-sa ... tml?cPath=1100_1318

如果真係 budget 有限,自組可以考慮二手控,最好當然係 Futaba / Sanwa 控,入門級都可以,如果想第二時先升級,咁買大陸控玩住先都得,反應有啲 delay,但勝在平,二手百幾至二百幾不等,視乎新舊同 model。

1) 電變當然最好有 60A 以上,最好買 120A 五百幾六百蚊到,唔乜特別就唔使再 upgrade 住。
2) 摩打平平地用 Speed Passion 10.5T,唔使三百。
3) Servo 平嘅買兩百蚊到嘅都可以,貴少少買 Savox 三百幾蚊長用都抵,都係短期唔使 upgrade。
4) 因為 budget 有限,電池要買幾粒,就唔好要求咁高,某啲百幾蚊嘅電玩下都用得過,摩打越快越食電,我之前行 120A + 11.5T 可以玩半粒鐘有多,買住三粒玩住先,遲下唔夠先再加,五六舊電夠用啦。
5) 殼就平平地買快車殼(必屎嗰啲),一來穩定啲,穩定好跑又少炒,像真係靚但唔夠風壓,跑得快就唔夠穩。
6) 仲要買個差機,最平買 B6 級都夠用喇,有要求要再買靚嘢,兩百幾蚊。

我當你用大陸全新控,以上加加埋埋三千蚊有找架喇。
 樓主| alandog 發表於 2015-3-3 11:45:17 | 只看該作者

感謝咁多位CHING指教...
 樓主| alandog 發表於 2015-3-4 11:32:21 | 只看該作者

我睇左好多師兄比我既意見
我好似都鍾情於雙星(有D情義結)
我見TT02有分唔同TYPE...
TT02D係FOR drift...咁另外TT02S或TT02B又係咩?
邊款比較好...一開始買有咩要買埋黎改同埋日後改裝上難唔難.....感謝

樓主| alandog 發表於 2015-3-4 11:38:47 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2015-3-4 12:06:50 | 只看該作者
改部份都唔會比一架真正嘅入門比賽車好,大改嘅仲貴過買架 top grade,真係攞嚟搞......
買 TT02 改咗金屬中軸就玩住先,反正好快想換車,唔好投資咁多......
TT02 同電子嘢分開買啦,電子嘢買好少少,以後換車都用得番,上面嗰套電變係無感,買有感會好啲.......
50270898 發表於 2015-3-4 12:46:28 | 只看該作者
TT02S啲推桿可調整長短
TT02B係Buggy
師兄睇下KK兄的blog先啦
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/26770524
車殼最好都係用快車殼開始玩
apower_lipo 發表於 2015-3-5 22:52:01 來自手機 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-2-28 09:02
電可以改 A POWER $160/1排

多謝ivan c-hing既推薦
kkchung 發表於 2015-3-5 23:39:56 | 只看該作者
alandog 發表於 2015-3-4 11:32
我睇左好多師兄比我既意見
我好似都鍾情於雙星(有D情義結)
我見TT02有分唔同TYPE...

如果真的要選 TT 車系,直接選 TT02 Type S Chassis Kit 版本及不要改太多東西。只要改以下小許便可。

XSpede Tamiya TT-02 用鋁合金強化(珠頭版)中軸連 加硬中軸柸(TTT125HS06)
 樓主| alandog 發表於 2015-3-6 09:55:34 | 只看該作者
kkchung 發表於 2015-3-5 23:39
如果真的要選 TT 車系,直接選 TT02 Type S Chassis Kit 版本及不要改太多東西。只要改以下小許便可。

XS ...

感謝KK兄分享...
我應該3月尾就會去出車~~
 樓主| alandog 發表於 2015-3-11 18:33:48 | 只看該作者
我想再問下,若果初初長玩一部車,係唔係簡返3Racing xi Sport會比較好D?
roywong 發表於 2015-3-11 23:55:41 來自手機 | 只看該作者
睇你車架筆直幾多,想四/頭 驅
ckcgary 發表於 2015-3-12 00:25:58 | 只看該作者
alandog 發表於 2015-3-11 18:33
我想再問下,若果初初長玩一部車,係唔係簡返3Racing xi Sport會比較好D?

其實上面好多師兄都講晒,仲唔夠資料去做決定?
 樓主| alandog 發表於 2015-3-12 09:28:53 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2015-3-12 00:25
其實上面好多師兄都講晒,仲唔夠資料去做決定?

可能自已性格問題...成日都心大心細XDD
同埋始終第一部1:10...身邊又無朋友玩...驚買錯野

我有決定啦~~若果咁樣配有無問題呢?有無買多或買漏未買?
http://www.rcmart.com/3racing-sa ... tml?cPath=1100_1318
http://www.rcmart.com/yeah-racin ... tml?cPath=1100_1252
http://www.rcmart.com/sanwa-101a ... 18.html?cPath=36_47
同埋係咪有D強化車盤既PARTS...想一次過買埋

麻煩了各位CHING
ckcgary 發表於 2015-3-12 10:27:04 | 只看該作者
第一套已包晒電變摩打同控(link 1),又另外買第二套電變摩打同控(link 2 & 3)?
其實你之前已經問過呢套,睇番我 #21 個 post 吧.....

如果想買 Sanwa MX-V,可以去油麻地 YMCA 嗰邊睇下仲有無貨,之前做特價五百六有交易,不過宜家個個換新控,好多二手 MT4 八百以下,唔介意可以考慮下。
 樓主| alandog 發表於 2015-3-12 11:06:36 | 只看該作者
我見到呀...見你寫話

1) 電變當然最好有 60A 以上,最好買 120A 五百幾六百蚊到,唔乜特別就唔使再 upgrade 住。
2) 摩打平平地用 Speed Passion 10.5T,唔使三百。
先以為要另外再買

即係我買第一套+電+殼就玩得?
kotaro2872 發表於 2015-3-12 12:18:31 | 只看該作者
alandog 發表於 2015-3-12 09:28
可能自已性格問題...成日都心大心細XDD
同埋始終第一部1:10...身邊又無朋友玩...驚買錯野

呢條link基本已經齊晒,你只系買埋車殼,電,叉機同6角批就砌得

樓主| alandog 發表於 2015-3-12 12:34:52 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2015-3-12 12:18
呢條link基本已經齊晒,你只系買埋車殼,電,叉 ...

thanks...
若我第時想買個快D既摩打...係咪最好買個高A數既電ESC?
因為呢SET跟60A
kotaro2872 發表於 2015-3-12 14:02:28 來自手機 | 只看該作者
alandog 發表於 2015-3-12 12:34
thanks...
若我第時想買個快D既摩打...係咪最好買個高A數既電ESC?
因為呢SET跟60A

係呀...
hjj99 發表於 2015-3-12 16:06:11 來自手機 | 只看該作者
我爬左文 有d 野想問下 b6充電器邊度有得賣 ? 前面講既a power 電 $160蚊我行kws 見唔到... 邊間有得賣?
apower_lipo 發表於 2015-3-15 11:35:45 | 只看該作者
健X玻璃米有demo肥皂睇law