RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: billgate803
收起左側

Axial Yeti 技術討論區

965 發表於 2015-2-17 15:28:55 | 顯示全部樓層
That is Capacitor .. solder to red and black poles of esc. make sure the voltage is right ..
transit 發表於 2015-2-19 20:20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
想問下師兄yeti同scx10佢地d殻可否共用?
965 發表於 2015-2-20 01:21:43 | 顯示全部樓層
Not without heavy modification la..
 樓主| billgate803 發表於 2015-2-20 01:29:15 | 顯示全部樓層
transit 發表於 2015-2-19 20:20

SCX10 D 殼, 我相信裝到上YETI個車架上, 但要有較長的殼柱, 因YETI原裝殼柱都幾短
transit 發表於 2015-2-20 12:06:07 來自手機 | 顯示全部樓層
尋日開始砌,發覺呢兩粒六角螺絲上緊後個bevel gear會磨住AX80091呢個尾牙殻,師兄知唔知點解會咁?thank
 樓主| billgate803 發表於 2015-2-20 13:49:17 | 顯示全部樓層
transit 發表於 2015-2-20 12:06
尋日開始砌,發覺呢兩粒六角螺絲上緊後個bevel gear會磨住AX80091呢個尾牙殻,師兄知唔知點解會咁?thank ...

個波箱殼內要打磨少少就OK (近GEAR位)
transit 發表於 2015-2-20 15:33:25 | 顯示全部樓層
收到
PaulT 發表於 2015-2-20 19:51:41 來自手機 | 顯示全部樓層
transit 發表於 2015-2-19 20:20

上網見個有人將個 deadbolt 殼 mod 左上 yeti 度,rccrawler 有相,大小ok fit, 但係要cut 左個中間個位用嚟擺車殼架。
 樓主| billgate803 發表於 2015-2-21 02:51:46 | 顯示全部樓層
YES~~~~~
965 發表於 2015-2-21 05:25:03 | 顯示全部樓層
好 idea wor, 我有好多容容爛爛記車殼... 可以循環再用...
transit 發表於 2015-2-21 14:51:19 來自手機 | 顯示全部樓層
我砌緊呢架車後發覺佢最大缺點係d螺絲孔要自己dup 牙,而且d螺絲唔係用鋼牙,所以頭一次上響度好辛苦,雙星就好過佢好多啦
 樓主| billgate803 發表於 2015-2-21 15:45:48 | 顯示全部樓層
transit 發表於 2015-2-21 14:51
我砌緊呢架車後發覺佢最大缺點係d螺絲孔要自己dup 牙,而且d螺絲唔係用鋼牙,所以頭一次上響度好辛苦,雙星 ...

嗯嗯,不過這部車已經算易收螺絲,因膠料不太硬,我砌過TLR啲螺絲比yeti難收很多,因TLR啲膠料硬很多
 樓主| billgate803 發表於 2015-2-21 15:46:58 | 顯示全部樓層
965 發表於 2015-2-21 05:25
好 idea wor, 我有好多容容爛爛記車殼... 可以循環再用...

好丫,我都會裝其他truck殼上yeti度
 樓主| billgate803 發表於 2015-2-22 14:15:55 | 顯示全部樓層

yeti nsx type-R
axial yeti05.jpg
axial yeti12.jpg
axial yeti11.jpg
axial yeti19.jpg
axial yeti17.jpg
transit 發表於 2015-2-22 18:28:53 來自手機 | 顯示全部樓層
今日行過實惠發覺有呢款密實盒,有多款size,試過滲落水,但只可八成防到,仲有少少入到,要改一改佢就可以用幇電變防水
 樓主| billgate803 發表於 2015-2-22 21:02:15 | 顯示全部樓層
transit 發表於 2015-2-22 18:28
今日行過實惠發覺有呢款密實盒,有多款size,試過滲落水,但只可八成防到,仲有少少入到,要改一改佢就可以 ...

GOOD IDEA, 有些食物盒係可全防水, 可在JUSCO $12店找到
毛仔 發表於 2015-2-22 22:27:54 | 顯示全部樓層
借貼一問。 小弟未玩過電車  沉迷油車多年。 電車知識  = 0.   
近日計劃入yeti 爬文已選擇好電子野。   但電池小弟想玩鋰電。 2s定3s好?。
小弟知道3s會爆D。   但小弟一直玩油車的原因就是無咩時間限制
但知現在電池也很成熟      各位師兄可否推介一下用咩電可以玩耐一點?
一排電玩15分鐘有無可能做到?
 樓主| billgate803 發表於 2015-2-22 22:35:01 | 顯示全部樓層
毛仔 發表於 2015-2-22 22:27
借貼一問。 小弟未玩過電車  沉迷油車多年。 電車知識  = 0.   
近日計劃入yeti 爬文已選擇好電子野。   ...

快車15~20分鐘, NO PROBLEM, 如玩慢爬60分鐘以上都得
2S/3S也沒所謂, 因低T數摩打用2S電,
3S電要用較高TURN數摩打, 否則摩打會易燒

transit 發表於 2015-2-22 23:46:57 來自手機 | 顯示全部樓層
想問下師兄,我個摩打係好盁3656,3800kv,2-3s,咁我可唔可以用speed energy 6200mah,3.7v,2s 3p鋰電?
leeho888 發表於 2015-2-23 00:44:40 | 顯示全部樓層

今日忠於試到車,用左之前買落冇用過嘅3500mah 25C 7.4V,覺得架車吾快,請問係咪正常,係咪舊電太弱爆吾起?