RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1092|回復: 3
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油車油車又係咁(後傳)

zeroloy 發表於 2007-2-13 14:59:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
首先唔該晒指點過我各高手

我都想約去放車,但你地早抖時候,我就做野......做野要緊!!!

言歸:我粒火咀電用兩大電芯熱到燙手,油喉用細扎帶扎實.

終極問題
1撻車前要泵幾多油?
2大針橫針正常由緊至鬆放幾多個圈?
3撻車前化油器孔要幾大?
4run in一缸油係指副偈著唔俾油門行or俾油門行
5風格係咩?
6怠低怠高係咩?
7仲有冇其他方法撻車,有D人話,火咀可以唔洗扭得太緊,又人話可以按死氣喉孔撻車?
8最後有冇人玩過我E架車,問題多唔多?
9有冇玩油車教學VCD DVD最好中文,如冇搖控工房各高手聯合整番輯

唔知會唔會再有後後後傳!

SJ 發表於 2007-2-13 15:08:07 | 只看該作者
你在那裡玩車,有機會出來研究吓。我都是返通宵。
倒錢落海 發表於 2007-2-13 15:34:06 | 只看該作者
新手試答:
[1]泵到剛剛有油入到engine便可。泵太多會難撻著。
[2]說明書話先扭到最緊然後鬆兩圈半。你可以以呢個做基準再慢慢微調。
[5]係咪即係有海綿果件野?
[6]怠速即係撻著左架車就咁擺係度,engine轉速未足夠帶動離合器,engine轉緊,但架車唔郁。
DieselEngine 發表於 2007-2-13 15:59:32 | 只看該作者
以下都係我玩油車既做法, 未必同其他人一樣~

終極問題
1撻車前要泵幾多油?   
泵到見到油喉有油, 化油器有油聲.

2大針橫針正常由緊至鬆放幾多個圈?   
OS引擎計, 大針約兩圈半

3撻車前化油器孔要幾大?   
如你的引擎是手拉, 應該給一半油, 著車後拿起車, 踩行個引擎(1~2秒).

4run in一缸油係指副偈著唔俾油門行or俾油門行   
頭一缸RUN-IN我會用怠速, 由它燒光.

5風格係咩?   
引擎生氣口之防塵器, 用來過濾生風, 防止沙塵走入引擎內部.

6怠低怠高係咩?   
怠速是指車停低時引擎之速度.

7仲有冇其他方法撻車,有D人話,火咀可以唔洗扭得   
題目不清晰.