RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4814|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想請教 關於DJI phantom 2 vision +

fei7525 發表於 2014-12-22 23:46:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想買架 DJI phantom 2 vision +黎玩
有啲關於佢既問題
希望各位師兄可以解答 唔該哂

1.佢可以飛25分鐘 咁充電時間大約係?
2.控制範圍係咪可以2km?圖傳又可以幾遠?
3.佢有冇燈for夜晚飛行?如果冇可吾可以改裝加燈上去?同埋邊到有呢啲改裝服務?
4.睇到有師兄改左啲天線同加左增強器令到架機可以飛得更遠,想問邊到有得整呢啲 ?同埋價錢大約係?

solaris8x86 發表於 2014-12-23 00:28:31 | 只看該作者
For 2, 原廠未改大約500m - 800m,而且FPV流暢度幾窒吓。(對比其他一般analog圖傳)
spacekiller2069 發表於 2014-12-23 01:05:01 | 只看該作者
1. 安全起見,實際最多飛18分鐘,再飛耐D,萬一到咗超低電壓,就會自動降落,甚至炸落嚟,你會唔會博吖?(總上一定飛唔到25分鐘咁耐)
2. 控2km? 就算好空曠都唔得,頂多1km(我最多飛7佰幾米就已經no控),好多時圖傳還有,但控已斷,圖傳大約都係7佰幾米咁上下喇)(我全無改裝的)
3. 其實唔需要刻意加燈吖,四條臂下的燈都已經夠光(尤其前面紅燈日間都睇得清楚,何況夜晚)
4. 你見果D改增強多數係D Ching自已diy㗎,香港好似無舖頭代工(你揾到唔該通知埋我),我上淘X見大陸有人代工,要寄支控上去俾佢整,整完寄返落嚟俾你,你敢唔敢試吖?我就唔敢啦,同埋都唔平,寄上寄落D運費連改控好似要成2仟幾蚊人仔呀,同埋淨係改控唔會增强好多,要改埋部機先有用,所以如果搞咁多嘢洗多一舊錢,不如買P2(加3D雲台,gopro, mini osd)好過,飛4-5km都唔難,影D嘢又靚過V+(我買V+貪佢一體化唔駛搞咁嘢,方便帶出去飛,一駁手機就飛得,最重要我唔會挑戰極限飛好遠,飛幾佰米已很足夠,再遠,隨時唔夠電飛返嚟,最後咪提控回家囉)          所以真係好睇你自己想點玩!
spacekiller2069 發表於 2014-12-23 01:08:51 | 只看該作者
補充番第一點:充電大約一個半鐘
 樓主| fei7525 發表於 2014-12-23 06:31:04 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-12-23 01:05
1. 安全起見,實際最多飛18分鐘,再飛耐D,萬一到咗超低電壓,就會自動降落,甚至炸落嚟,你會唔會博吖?( ...

唔該哂師兄你咁詳盡既解答
但我吾知你所講既P2(加3D雲台,gopro, mini osd)係啲咩黎,介吾介意再解釋一下?
 樓主| fei7525 發表於 2014-12-23 06:34:50 | 只看該作者
仲有我想問下係邊到買比較好?mk果間喬寶得吾得架?
solaris8x86 發表於 2014-12-23 09:40:03 | 只看該作者
ha... 對牛擅琴....
keiji11 發表於 2014-12-23 10:12:40 來自手機 | 只看該作者
go to flying hobby 7/f promotion $7350 v2 battery x 2
spacekiller2069 發表於 2014-12-23 12:26:31 | 只看該作者
fei7525 發表於 2014-12-23 06:31
唔該哂師兄你咁詳盡既解答
但我吾知你所講既P2(加3D雲台,gopro, mini osd)係啲咩黎,介吾介意再解釋一下 ...

P2 = DJI Phantom 2, 只係淨機連控,如果要玩航拍同FPV,就要買埋3D雲台,Gopro攝影機、圖傳成套嘢(iosd,發射天線、接收mon), 上DJI個官網睇下
 樓主| fei7525 發表於 2014-12-23 12:49:27 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-12-23 12:26
P2 = DJI Phantom 2, 只係淨機連控,如果要玩航拍同FPV,就要買埋3D雲台,Gopro攝影機、圖傳成套嘢(iosd, ...

咁呢套野去flying hobby搵吾搵得齊?
spacekiller2069 發表於 2014-12-23 13:16:21 | 只看該作者
有,應該仲可以幫你裝埋
ericlam 發表於 2014-12-23 16:39:41 | 只看該作者
spacekiller2069 發表於 2014-12-23 12:26
P2 = DJI Phantom 2, 只係淨機連控,如果要玩航拍同FPV,就要買埋3D雲台,Gopro攝影機、圖傳成套嘢(iosd, ...

師兄,好詳細呀!
bigcow 發表於 2014-12-23 16:48:49 | 只看該作者
新手就上7/f俾人搞,話哂都係代理
 樓主| fei7525 發表於 2014-12-23 17:02:03 | 只看該作者

唔該哂師兄 解答左我咁多野
hotfire009 發表於 2014-12-23 19:43:34 | 只看該作者

Vision plus超易壞,在大鋪行貨新買兩個月,個CAM就無緣無故壞咗,代理都係例牌個句,證明唔到係機的質素有問題令致,唔肯免費換,結果花了5千幾換新CAM,但玩咗一排又突然其中一個摩打無故失去動力,直跌水中變馬航事故長眠水底,屍骸都執唔返,成萬幾元就咁玩完,所以要玩VISION PLUS的師兄,祝你好運
 樓主| fei7525 發表於 2014-12-23 20:44:28 | 只看該作者
hotfire009 發表於 2014-12-23 19:43
Vision plus超易壞,在大鋪行貨新買兩個月,個CAM就無緣無故壞咗,代理都係例牌個句,證明唔到係機的質素有問題 ...

師兄你好慘喎。。我已經買左了 希望吾好有事啦
keiji11 發表於 2014-12-23 20:51:07 | 只看該作者
hotfire009 發表於 2014-12-23 19:43
Vision plus超易壞,在大鋪行貨新買兩個月,個CAM就無緣無故壞咗,代理都係例牌個句,證明唔到係機的質素有問題 ...

but I bought from Rex and I have problem with the camera after 2 weeks and he exchange me a new one. Did you buy from Dji authorize dealer?
pbus 發表於 2014-12-23 21:03:32 | 只看該作者

聽完你講,我hold住唔買
solaris8x86 發表於 2014-12-23 22:19:55 | 只看該作者
嗱,大家見我對AR Drone 3.0嘅態度咁能中肯,容許我插嘴兩句,玩航拍買Vision,無問題,但上面屍兄講嘅係事實,Vision隻雞蛋即使輕輕力炒到,都隨時會飛出嚟,啲人炒完機後,我時不時專幫人係樹林丶河邊搭Phantom/Vision,剩係搵隻雞蛋我都搵過5丶6次。

至於今天嚟講,香港是否有DJI代理已問題唔大,因為阿戍阿丙有貨嘅都叫自己做代理,阿byuen屍兄就最鍾意小7/F,阿小白龍屍兄就甚至比咗部機個代理整,3個月都返唔到嚟,DJI本身有表示過只要係香港丶Taobao貨都有保養,但係一半係真,一半係假嘅,原因係十之八九玩飛機就更係自炒多,你都幾難証明到係自然損壞。所以到頭來又係要自己比$整,真係保你條春毛。自己上5mix睇睇共產黨啲屍兄點狂嘔DJI啲support,你就明架喇。
hotfire009 發表於 2014-12-23 22:23:53 | 只看該作者
keiji11 發表於 2014-12-23 20:51
but I bought from Rex and I have problem with the camera after 2 weeks and he exchange me a new on ...

無明確証明係產品質素問題,又過了兩個月先壞,無計,任佢講..