RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6948|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

差啲着火!!試圖傳短路,電線過熱發火光。。。

isaac006 發表於 2014-12-19 10:11:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟試緊個圖傳既時候唔知咩原因短路,其中一條電線過熱發火光。。。
solaris8x86 發表於 2014-12-19 10:31:02 | 只看該作者
有無計過Current (電流) 總和,條電缐仔 (著火直接連住個條) 是幾多AWG?
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-19 10:35:40 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-12-19 10:31
有無計過Current (電流) 總和,條電缐仔 (著火直接連住個條) 是幾多AWG?

唔識計 current ^^" 今晚試吓
著火嗰條係14awg...
solaris8x86 發表於 2014-12-19 10:42:03 | 只看該作者
我check過,TS351用0.2A,問題唔大,但似乎係過熱問題,因為BEC既功能,就正正係防止熱力在電路上四散,下次落反個UBEC係中間,會無事。
cocoaninja 發表於 2014-12-19 11:06:03 | 只看該作者
Hi 師兄,請看看圖中的紅黑線有冇錯?

個位好似唔同

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-19 11:20:15 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-12-19 10:42
我check過,TS351用0.2A,問題唔大,但似乎係過熱問題,因為BEC既功能,就正正係防止熱力在電路上四散,下 ...

師兄你意思係加個ubec圖傳同鏡頭中間?如果係咁我直接用衣加有既bec12v供比鏡頭會唔會一樣?(分開供電,圖傳唔用bec,鏡頭用,唔經圖傳攞電)

同埋我唔明既就係着火嗰度明明都唔關事,因為我又唔係經紅色塊板供電,紅色塊bec我測試嗰時又冇用佢啲 output供應比其他野。

會唔會其實一路都有問題但係問題未大到會着火?因為我呢個 setup用咗一個星期都好似冇事。。。
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-19 11:23:56 來自手機 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-12-19 11:06
Hi 師兄,請看看圖中的紅黑線有冇錯?

個位好似唔同

Cocoaninja兄,你比我既視覺效果呃咗啦 如果睇返最上嗰張應該清楚啲,紅+黑-
cocoaninja 發表於 2014-12-19 11:39:58 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-12-19 11:23
Cocoaninja兄,你比我既視覺效果呃咗啦  如果睇返最上嗰張應該清楚啲,紅+黑-  ...

係 bor,個角度問題
小弟之前都爆過隻 BEC,circuit 同你個款好似差唔多, 走線係有小小唔同

登錄/註冊後可看大圖

solaris8x86 發表於 2014-12-19 12:46:18 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-12-19 11:20
師兄你意思係加個ubec圖傳同鏡頭中間?如果係咁我直接用衣加有既bec12v供比鏡頭會唔會一樣?(分開供電 ...

只要唔係用到12v嘅裝置,便要全部經UBEC取電,就係咁簡單。買UBEC, 由其係用係飛機上,唔好貪平貨。

UBEC係用switching進行派電,並且有防止熱力於導體上流過,有決定性穩定作用。
其他派電裝置即使有降壓作用,但係行linear進行派電,用於飛機電壓穩定作用較差。

Good luck.
法師傅 發表於 2014-12-19 14:05:35 | 只看該作者

用3S 供電 , TS351 食倒最多15V電 , CCD 都食倒12V , 根本唔洗用BEC , 多隻香爐多隻鬼呀 !

睇你果張相 , 2塊電路板疊埋  , 覺得好牙煙 .....

solaris8x86 發表於 2014-12-19 14:31:49 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-19 14:05
用3S 供電 , TS351 食倒最多15V電 , CCD 都食倒12V , 根本唔洗用BEC , 多隻香爐多隻鬼呀 !

睇你果張相 , 2 ...

>>>只要唔係用到12v嘅裝置,便要全部經UBEC取電....
法師傅 發表於 2014-12-19 14:35:03 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-12-19 14:31
>>>只要唔係用到12v嘅裝置,便要全部經UBEC取電....

見你再講多次 , 即係佢要定唔要 ?
solaris8x86 發表於 2014-12-19 14:46:33 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-19 14:35
好多圖傳都話可食 5-16V , 而CCD鏡頭都係12V , 咁呢2樣都要落UBEC ?

No, 當然唔使,但當多過2個12v以下裝置取同一個電源時,則有實際需求,除非有第二個獨立電源存在,否則Switch Mode Regulator理應存在,Switching一詞,請上綱自行參考。

但有無冧過,咁神奇,5v-15v都得,實際上塊板係咪已有個小型linear regulator焊咗係上面? (跟本變成全條circult都係linear)
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-19 14:48:17 來自手機 | 只看該作者

其實我衣加個bec都係用埋供電比cc3d同埋 receiver姐,其他野都係12v,用唔用都冇所謂,只要唔着火就得啦
elton2xxx 發表於 2014-12-20 13:16:22 來自手機 | 只看該作者
我同意法師說法,兩塊 pcb stack 埋一齊,就算唔作 double sided pcd, 焊時有焊珠掉左去邊邊都可能出事,係時候買返個萬用錶 check 有冇 short circuit 呢。
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-20 13:34:24 來自手機 | 只看該作者
elton2xxx 發表於 2014-12-20 13:16
我同意法師說法,兩塊 pcb stack 埋一齊,就算唔作 double sided pcd, 焊時有焊珠掉左去邊邊都可能出事,係 ...

其實我有 check過,搵唔度short,但係唔知點解連接舊電既時間有火花,會唔會係個bec通電所以有?我個bec下面加咗啲膠紙去防止放分電板上面短路,我焊既時候好似溶咗一啲,但係應該冇問題
Cplcwb 發表於 2014-12-20 13:41:42 | 只看該作者
elton2xxx 發表於 2014-12-20 13:16
我同意法師說法,兩塊 pcb stack 埋一齊,就算唔作 double sided pcd, 焊時有焊珠掉左去邊邊都可能出事,係 ...

Elton gor ,Benny 呀! 你又來呀!
Agree too,due to my 5V Vbec supply from ESC only for RX & CC3D!
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-20 14:26:14 來自手機 | 只看該作者

我諗我可能知道原因,因為我一路都冇試過裝完啲電路板上qav250後再測試有冇 short,有可能係啲焊口位岩岩接觸度隻野既邊邊,做成 short circuit,衣加有理冇理都做咗 insulation先。
新手David 發表於 2014-12-20 14:35:51 | 只看該作者
我尋晚駁好晒D線, 就插電想set CC3D, 點知一插電就出煙, 拔都拔唔切, 但係都死左2個電調, 跟住再CHECK, 應該淨低個兩個都凶多吉小, 攪到又要訂過........, 另想問下, 電調駁摩打個三條線, 係咪隨便駁就得? 有無次序分呢?  
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-20 14:45:27 來自手機 | 只看該作者
新手David 發表於 2014-12-20 14:35
我尋晚駁好晒D線, 就插電想set CC3D, 點知一插電就出煙, 拔都拔唔切, 但係都死左2個電調, 跟住再CHECK, 應 ...

冇分架,如果你個 motor轉錯方向既話就倒轉其中兩條,咁就會轉第二個方向