RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3247|回復: 11
收起左側

用窮人osd的你用緊咩ccd鏡頭做 input?

isaac006 發表於 2014-12-18 15:28:33 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟岩岩買咗窮人osd,不過唔知點解一連接個 Sony 700線 4140+673 ccd cam之後就會冇晒啲字,得返個鏡睇度既野,就好似冇用到個osd一樣。

研究咗好耐之後我斷定係我個 cam有問題,所以想問吓用緊窮人既大家又用緊咩 cam?如果有埋 link就最好啦

小弟嗰 cam既 link: http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9.256.qXbKRK&id=35568891709&_u=i23kl0ulc485

T2nsJSXx8aXXXXXXXX_!!377436278.jpg T2BlpVXzxXXXXXXXXX_!!377436278.jpg

m8m8 發表於 2014-12-18 15:59:15 | 顯示全部樓層
我記得賣家提醒過Sony 4140+673 ccd cam可能同OSD唔夾
佢建議用其他cam
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-18 16:10:01 來自手機 | 顯示全部樓層
m8m8 發表於 2014-12-18 15:59
我記得賣家提醒過Sony 4140+673 ccd cam可能同OSD唔夾
佢建議用其他cam

其實佢有講過,不過我諗住一定係pal/ntsc嗰度 set錯咗,只要 set返岩就冇問題,點知原來唔係 -_-

師兄有冇咩鏡頭 recommend? 我600線以上就得,只係一定要 low light performance好就可以
cocoaninja 發表於 2014-12-18 16:40:59 | 顯示全部樓層
你飛 mei 嘢的? 點解用 Remzibi?

樓主| isaac006 發表於 2014-12-18 16:44:39 來自手機 | 顯示全部樓層
cocoaninja 發表於 2014-12-18 16:40
你飛 mei 嘢的? 點解用 Remzibi?

飛qav250,用cc3d,用窮人只不過貪佢有gps可以睇度高度,速度等等
cocoaninja 發表於 2014-12-18 16:59:01 | 顯示全部樓層
係就上埋 Revo + Platinum V9 GPS + minimosd,就來有 GPS Assist mode
https://www.youtube.com/watch?v=3D8BzaadYoI

cc3d + minimosd 都得,當然只可以看冇 return to home。行 minioposd 要去 forum download 最新 version
https://code.google.com/p/minoposd/
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-19 08:16:35 來自手機 | 顯示全部樓層
cocoaninja 發表於 2014-12-18 16:59
係就上埋 Revo + Platinum V9 GPS + minimosd,就來有 GPS Assist mode
https://www.youtube.com/watch?v=3 ...

Revo都冇得買 同埋如果係咁不如買apm mini好過?應該好平啲好多啲 support啦 :/
cocoaninja 發表於 2014-12-19 09:21:13 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-12-19 08:16
Revo都冇得買  同埋如果係咁不如買apm mini好過?應該好平啲好多啲 support啦 :/ ...

唔好意思,呢家又去 check 個 site 又冇貨。

用 minimosd 飛住先 lor ? Effio-V 4140 + 673 夜飛好正

minapm 好似唔係 PX4,上 250 唔知好唔好呢
 樓主| isaac006 發表於 2014-12-19 10:17:52 來自手機 | 顯示全部樓層
cocoaninja 發表於 2014-12-19 09:21
唔好意思,呢家又去 check 個 site 又冇貨。

用 minimosd 飛住先 lor ? Effio-V 4140 + 673 夜飛好正  ...

咩有過貨架咩? ^^" 我上網睇過啲人就係話announce到衣加都好似冇地方賣。
衣加諗吓諗吓其實有冇osd都冇咩所謂啦 唔想再諗,想快啲可以放機 -_-
cocoaninja 發表於 2014-12-19 10:52:35 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-12-19 10:17
咩有過貨架咩? ^^" 我上網睇過啲人就係話announce到衣加都好似冇地方賣。
衣加諗吓諗吓其實有冇osd都冇 ...

佢個 Platinum V9 GPS 一出咗我就好符 look 俾我買到,跟住就又 out of stock。
重難過買 iPhone 6。

登錄/註冊後可看大圖

法師傅 發表於 2014-12-19 14:17:33 | 顯示全部樓層

250唔係飛好高好遠 , GPS都無咩用 , 我加OSD都只係睇電壓 , 唔怕嘈就直接上個BB叫仲方便
cocoaninja 發表於 2014-12-23 11:13:33 | 顯示全部樓層

剛剛試咗個 Platinum V9 GPS 用個 GPS mode,唔知點解好似幾漂,out-of-the-box 冇 APM 咁定