RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12257|回復: 75
收起左側

can cell

LL730 發表於 2014-12-10 18:54:43 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

請問各位Ching
玩呢款型的跑石矢硬地各避震,車胎角度設定。

homan02 發表於 2014-12-12 11:40:45 | 顯示全部樓層
C Hing你好, 我都入o左部 Rally,o岩o岩先噴好油。
部車改大o左個摩打、電變。改大o左個電架落o舊4500mah 2S電。落o左套75mm直徑 Rally胎。加o左前後防傾杆。改o左前後車殼柱。全車油壓、差速rebuild。前、後油壓用35度,前差用5K,後差用2K。暫時前後camber1-2度,toe out 1-2度左右,底盤離地大概15mm。
改用RPM波頭。萬向、A臂等地方加D介子。重新CNC o左條可以落啤o令o既轉向連杆。成個轉向部份少o左好多虛位!

攪攪o下成架車依家都同部十仔都差唔多咁重!我諗都冇咁易反車喇掛.......... 睇o下 o里幾日有冇時間落街跑兩圈,試一試車,到時再交流o下D setting。

DSC_0001 resize.jpg
DSC_0011 resize.jpg

4500mah 大電

4500mah 大電

紅色o果條就係搵人CNC o既連杆

紅色o果條就係搵人CNC o既連杆

2350摩打及45A電變

2350摩打及45A電變

加固及升高後車殼柱

加固及升高後車殼柱
 樓主| LL730 發表於 2014-12-12 16:58:05 來自手機 | 顯示全部樓層
homan02 發表於 2014-12-12 11:40
C Hing你好, 我都入o左部 Rally,o岩o岩先噴好油。
部車改大o左個摩打、電變。改大o左個電架落o舊4500mah 2 ...

謝謝師兄分享
homan02 發表於 2014-12-15 11:19:46 | 顯示全部樓層

C Hing, 上週末試o左車。反車就真係唔多有,但唔同場地甩尾反應都唔同。
o係足球場(紅、綠色地o果種)比較平滑但多塵的表面,又推頭甩尾,好考手指好難玩。
但去到立青馬路面(停車場oD)就好玩好多。玩Power slide 好爽!但係玩Power slide o既後果係玩一個鐘唔夠兩條後胎都差唔多要報銷……. 好彩套胎都係50人仔左右一套4條連胆連軨,唔太傷。
玩遙控車我諗都係先玩車胎同場地配合,之後到D(差速、油壓),再之後先至到架車osetting。唔o係落場玩touring、玩快車,純粹掃街為主既話車架setting差異應該唔會太明顯。
BTW,玩Rally、玩Power slide,唔玩jump、唔玩沙地草地,唔想反車既話我會先將架車low D,再減少D droop。架車重心低Drollo左應該冇咁易反。
純粹交流一下,有錯勿插…….
 樓主| LL730 發表於 2014-12-15 20:41:53 來自手機 | 顯示全部樓層
homan02 發表於 2014-12-15 11:19
C Hing, 上週末試o左車。反車就真係唔多有,但唔同場地甩尾反應都唔同。 o係足球場(紅、綠色地o果種)比較 ...

先多謝分享,希望有機會可跟師兄一齊放車。

自由講麻,
有都是你個人的心得。
 樓主| LL730 發表於 2014-12-16 08:46:20 來自手機 | 顯示全部樓層
homan02 發表於 2014-12-15 11:19
C Hing, 上週末試o左車。反車就真係唔多有,但唔同場地甩尾反應都唔同。 o係足球場(紅、綠色地o果種)比較 ...

HOMAN02師兄,

同意師兄所説,簡單地找一些合適場地,換一套合適的胎,控制合適車速,就可得到玩遙控車樂趣。

請問那套胎,是訂什么比例或在淘淘輸入什么關鍵字。

謝謝。
homan02 發表於 2014-12-16 09:28:48 | 顯示全部樓層
LL730 發表於 2014-12-16 08:46
HOMAN02師兄,

同意師兄所説,簡單地找一些合適場地,換一套合適的胎,控制合適車速,就可得到玩遙控車 ...

c hing, 玩1/14就係希望時間唔夠都可以輕輕鬆鬆拎落街就可以放唔使下下拎成大袋o野去車場。當然去車場玩又是另一種樂趣掃街俾唔到你的。
套胎上TB search "1/16 拉力胎"就有。記住買多幾套,一來攤薄D運費,二來立青地玩拉力power drift套胎既損耗真係唔講得笑。
祝玩得開心!
homan02 發表於 2014-12-16 09:32:29 | 顯示全部樓層
homan02 發表於 2014-12-16 09:28
c hing, 玩1/14就係希望時間唔夠都可以輕輕鬆鬆拎落街就可以放唔使下下拎成大袋o野去車場。當然去車場玩 ...

c hing,唔記得講如果想裝套75mm直徑胎,最好改埋車殼柱升高個殼。如果唔係條胎會磨殼。本身套殼柱已經係最高,冇得攪。
homan02 發表於 2014-12-16 10:41:12 | 顯示全部樓層
homan02 發表於 2014-12-16 09:32
c hing,唔記得講如果想裝套75mm直徑胎,最好改埋車殼柱升高個殼。如果唔係條胎會磨殼。本身套殼柱已經係 ...

另外我唔知c hing 你架車有冇o里個問題。我架車買番來覺得前A臂唔太順,發現原來前A臂pin後膠座(唔太識講,圖中紅色圈住o果件)出廠時反轉o左黎裝。要拆出黎將佢180度倒轉番黎裝就順番晒。唔知只係我架車係咁定出廠時成批都反轉o左裝。ching 有機會就留意下喇。
 樓主| LL730 發表於 2014-12-17 07:36:30 來自手機 | 顯示全部樓層
homan02 發表於 2014-12-16 10:41
另外我唔知c hing 你架車有冇o里個問題。我架車買番來覺得前A臂唔太順,發現原來前A臂pin後膠座(唔太識講 ...

多謝師兄提醒,
今晚再check check。
如師兄架車有這樣發现,那批次的貨可能全是這樣,product line組裝人員都唔知。

第一次玩時就有check過鏍絲,
講真對國内的品質監控,信心都是無乜信心
 樓主| LL730 發表於 2014-12-18 13:04:32 來自手機 | 顯示全部樓層
c hing, 玩1/14就係希望時間唔夠都可以輕輕鬆鬆拎落街就可以放唔使下下拎成大袋o野去車場。當然去車場玩 ...

同意師兄所講,輕輕鬆鬆就可以去玩,非常好。之前我都有玩過架迷你Z(RD,AWD,Buggy),真是好方便,拎起就玩得,需然多殻換和可以改到走得很快很快(都已改到很快),但都覺得和1:10大車差点,
細車只可去室内地毯/室外平地球場玩,如拎落街公園玩,有少少凹凸崎嶇成架車都拋起。
玩不到大車的感覺。
更玩不到powr drift(自己技術渣玩唔到)。

我都好喜欢power drift, 冼住入湾,一到岀湾口比電,那感覺真不識形容。好似cap相咁
 樓主| LL730 發表於 2015-1-4 22:39:12 來自手機 | 顯示全部樓層

玩到條胎蝕晒,要訂胎
 樓主| LL730 發表於 2015-1-18 15:51:22 來自手機 | 顯示全部樓層

終於有貨來,感謝Homan C hing教路。
homan02 發表於 2015-1-23 21:39:14 來自手機 | 顯示全部樓層
客氣,客氣。有冇升高個殼?仲有個車殼尾轆後部剪少少會好D。
 樓主| LL730 發表於 2015-2-4 18:04:53 來自手機 | 顯示全部樓層

已升了,要剪剪頭尾位轆位。

請問Homan師兄响邊處放車多?

樓主| LL730 發表於 2015-2-4 18:19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
homan02 發表於 2015-1-23 21:39
客氣,客氣。有冇升高個殼?仲有個車殼尾轆後部剪少少會好D。

另外請問師兄在那處放車多?及用那個牌子鋰電,因坊間見到好多不同插頭鋰電,因要買多幾排電。
raytsoi3888 發表於 2015-2-5 10:29:41 來自手機 | 顯示全部樓層
請問有無改'電架'同舊電既相呀?
homan02 發表於 2015-2-6 15:37:18 | 顯示全部樓層
LL730 發表於 2015-2-4 18:19
另外請問師兄在那處放車多?及用那個牌子鋰電,因坊間見到好多不同插頭鋰電,因要買多幾排電。 ...

我通常都o係响屋企樓下放,有時間先去jv放1:10。
我用3800MAH覺得左右重量差不多(我電變、電機改大o左)。
架1:14用咩牌子電我就唔太講究,其實上TB買就得。我就上網買(asiatees),貪佢可以寄郵局免運費。
順便買埋個3 Racing 電架,架1:14要買個電架改落架車先用到大電。
插頭就用番T插,要求高可以用XT60,但我就覺得掃街冇咩所謂。

樓主| LL730 發表於 2015-2-6 19:01:50 來自手機 | 顯示全部樓層
homan02 發表於 2015-2-6 15:37
我通常都o係响屋企樓下放,有時間先去jv放1:10。
我用3800MAH覺得左右重量差不多(我電變、電機改大o左)。 ...

謝謝師兄
 樓主| LL730 發表於 2015-2-14 17:26:59 來自手機 | 顯示全部樓層
Homan師兄,