RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kAyue
收起左側

有冇葵青區朋友玩DIY四軸

樓主| kAyue 發表於 2014-12-3 23:46:14 | 顯示全部樓層
RivenMan 發表於 2014-12-3 23:14
加fpv飛去荃灣降落

我有加fpv遙控兩公里
 樓主| kAyue 發表於 2014-12-3 23:48:28 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-3 23:52:29 | 顯示全部樓層
kAyue 發表於 2014-12-3 23:46
我有加fpv遙控兩公里

圖傳都要有返咁上下,我用tx832,三四百米左右就閃下閃下。
用左蘑菇都係咁樣,好q煩
12114 發表於 2014-12-3 23:57:37 | 顯示全部樓層
kAyue 發表於 2014-12-3 23:44
我都用緊apm,唔錯又多功能,荃灣近海地方大但有海我都有啲淆底,如果我平日玩都係落青怡放,想轉下地方, ...

星期日可以行山,順便放機。元荃古道係一個好地方,帶埋相機影青馬大橋。一流
 樓主| kAyue 發表於 2014-12-4 00:03:04 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-3 23:52
圖傳都要有返咁上下,我用tx832,三四百米左右就閃下閃下。
用左蘑菇都係咁樣,好q煩
...

你幾mw?我果隻加磨姑,接收又一菇一平板,個賣家講去到五公里,但我青怡放有次飛到頂樓就花花地,唔知係咪唔多空擴多高樓定有干擾,問返賣家叫我去空擴同高啲既地方放機
 樓主| kAyue 發表於 2014-12-4 00:05:41 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-3 23:57
星期日可以行山,順便放機。元荃古道係一個好地方,帶埋相機影青馬大橋。一流
...

唔熟路呢,我睇過有人響馬灣放,飛過山頂影到青馬
12114 發表於 2014-12-4 00:14:06 | 顯示全部樓層
600mw...個款,都好多人用。南生圍問過人,好多都去到一km以上
 樓主| kAyue 發表於 2014-12-4 00:23:36 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-4 00:14
600mw...個款,都好多人用。南生圍問過人,好多都去到一km以上

我果隻ts835都係 600mw
未試過飛遠過1km,有機會的確要試
成日落雨,幾日冇放手都痕哂,諗緊邊度有蓋地方夠大可以練飛
Savagerex 發表於 2014-12-4 02:31:42 來自手機 | 顯示全部樓層
其實毛毛雨,飛唔飛得架,怕唔怕入水?
 樓主| kAyue 發表於 2014-12-4 09:11:01 | 顯示全部樓層
Savagerex 發表於 2014-12-4 02:31
其實毛毛雨,飛唔飛得架,怕唔怕入水?

毛毛雨摩打冇所謂,但係diy我冇加蓋,裸跑的,水唔洗大滴都有機會整得濕啲電子零件令其短路,摩打本身濕哂都可以轉的,只係軸承入水易生銹同埋濕左情況下會影響到個轉動(因為我試過摩打浸水轉)如果整成架防水要換麼打,所以我都廢事又換隨非有人要我四隻二手麼打,如果而家先汁料砌我會整架防水落雨飛的
法師傅 發表於 2014-12-4 11:39:50 | 顯示全部樓層
葵青區朋友舉手 !!!

我玩 250 的  , 暫時係自閉係路邊搵幾棵樹穿下

樓主| kAyue 發表於 2014-12-4 13:18:19 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-4 11:39
葵青區朋友舉手 !!!

250好似幾正甘,我手上都有剩摩打六隻980kv唔知砌唔砌得到副250,師兄你架係自己砌定成套買返黎?
法師傅 發表於 2014-12-4 14:19:57 | 顯示全部樓層
kAyue 發表於 2014-12-4 13:18
250好似幾正甘,我手上都有剩摩打六隻980kv唔知砌唔砌得到副250,師兄你架係自己砌定成套買返 ...

980KV 唔得了 , 250小機都係5-6吋槳 1900-2300KV 的 !!!
係買散件DIY , 近日入左隻新版240摺機架 , 準備開工

配件有 CC3D / 銀燕1806 2280KV / 銀燕12A / 5045槳 / TS832圖傳 / 808#16 II代

樓主| kAyue 發表於 2014-12-4 16:19:01 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-4 14:19
980KV 唔得了 , 250小機都係5-6吋槳 1900-2300KV 的 !!!
係買散件DIY , 近日入左隻新版240摺機架 , 準備 ...

呢隻飛控啱啱開始留意緊平,細,輕,想睇下有人人地飛既片,師兄你呢啲250飛到幾耐
12114 發表於 2014-12-4 17:27:56 | 顯示全部樓層

沒拍攝的QAV250,只有個SONY700TVL CAM仔做練習

12114 發表於 2014-12-4 17:33:41 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-4 11:39
葵青區朋友舉手 !!!

C兄我經常在RCTW看到你的POST
法師傅 發表於 2014-12-4 17:37:33 | 顯示全部樓層
kAyue 發表於 2014-12-4 16:19
呢隻飛控啱啱開始留意緊平,細,輕,想睇下有人人地飛既片,師兄你呢啲250飛到幾耐
...

CC3D 不錯

我的250 , 不連電池 450克 , 用雷鵬35C 3S 1300 飛6分半鐘 , 1500 7分半鐘 , 1800 8分半鐘 , 3.6V 降落
如減重到400克或以下 , 平均可多飛 分半至2分鐘
法師傅 發表於 2014-12-4 17:41:19 | 顯示全部樓層
12114 發表於 2014-12-4 17:33
C兄我經常在RCTW看到你的POST

HI ~ 有機會出來飛
 樓主| kAyue 發表於 2014-12-4 17:41:30 | 顯示全部樓層

減重真係好重要既一環,為左減重,可以去到好盡
法師傅 發表於 2014-12-4 17:44:10 | 顯示全部樓層
kAyue 發表於 2014-12-4 17:41
減重真係好重要既一環,為左減重,可以去到好盡

穿越 7-8分鐘足夠了 , 因要集中精神睇住個芒 , 飛10分鐘會好支力 ,
睇下外國人玩 , 技術好速度快 , 睇片 5-6分鐘都夠皮 ~~~