RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2045|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

部車好似無brake會唔會係有野壞左???

yin@hk 發表於 2014-11-30 09:05:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
ECS我教100%都唔覺有break,反而Drag同initial brake就有,而家令我好苦惱
kennywch 發表於 2014-11-30 12:28:04 | 只看該作者
我個電變有得set maximum brake force,咁你果個有無?
 樓主| yin@hk 發表於 2014-11-30 18:09:51 | 只看該作者
speed passion無maximum brake force,佢係分左三part黎set
kkchung 發表於 2014-11-30 21:24:32 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2014-11-30 18:09
speed passion無maximum brake force,佢係分左三part黎set

正常電變也多分三項剎車調整包括你在用的 SpeedPassion 。

SpeedPassion 的 Percentage Braking 便是其他廠的 Maximum Brake Force。

你現在的情況應如下做,有可能會正常回。
1. 先確定關掉遙控器的 A.B.S.功能。
2. 確定遙控器的 EPA 的 TH 裡 H 和 B 是 100% 。
3. 確定遙控器的 EXP  的 TH 裡是 直線。
4. 重新調整電變中位一次。

P.S. 如不懂弄遙控器的話,那麼先把遙控器轉去其他未用過的記憶。然後重新調整電變中位一次。之後請細看遙控器說明書功能。

樓主| yin@hk 發表於 2014-12-1 23:22:33 | 只看該作者
kkchung 發表於 2014-11-30 21:24
正常電變也多分三項剎車調整包括你在用的 SpeedPassion 。

SpeedPassion 的 Percentage Braking 便是其 ...

我支控係SANWA MT-4,我搵唔到有ABS而項功能係未即係唔洗理呀?thx
kkchung 發表於 2014-12-2 02:12:55 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2014-12-1 23:22
我支控係SANWA MT-4,我搵唔到有ABS而項功能係未即係唔洗理呀?thx

說明書裡的(アンチロックブレーキ機能)便是 ABS。
kkchung 發表於 2014-12-2 02:33:46 | 只看該作者
英文說明書的 Anti-Lock Braking便是 ABS。相關資料在英文說明書第 9 , 10 , 19 ,56 , 58 , 61 ,74 , 75 , 77 , 79 (27 及 28是主要調整) 頁。
http://www.airtronics.net/media/ ... perating_Manual.pdf