RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5911|回復: 12
收起左側

轉子引擎

sowangey 發表於 2014-11-27 08:58:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問轉子引擎同普通引擎的分別  那裏可以買到1/10用轉子引擎  可唔可以改  
ckcgary 發表於 2014-11-27 09:23:55 | 顯示全部樓層
真車嚟講轉子引擎輕細動力大,但非常耗油,你見幾廿年嚟 1/10 模型車都係二沖程活塞引擎做主導,如果係啱使嘅廠商一早出咗啦........
kkc 發表於 2014-11-27 09:36:58 來自手機 | 顯示全部樓層
四沖程引擎都少有啦!
jun9999 發表於 2014-11-27 11:43:47 | 顯示全部樓層
識玩一定玩轉子引擎
RGear 發表於 2014-11-27 11:47:38 | 顯示全部樓層
可以買飛機用的轉子引擎用在車上, 超正 !!
ckcgary 發表於 2014-11-27 12:07:15 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2014-11-27 11:47
可以買飛機用的轉子引擎用在車上, 超正 !!

會唔會得番三分鐘玩?
3dfxhuangfang 發表於 2014-11-27 13:51:19 | 顯示全部樓層
转子引擎用系车度除左型之外,可以话一无是处,费油、烟大,一般10车油箱可能支持两三分钟就玩完,意义唔大!
RGear 發表於 2014-11-27 14:03:39 | 顯示全部樓層
Even just 3 min is enough with this look !
ckcgary 發表於 2014-11-27 14:17:29 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2014-11-27 14:03
Even just 3 min is enough with this look !

好偈好偈......
miniprada 發表於 2014-11-28 19:34:31 | 顯示全部樓層
師兄點解要用轉了引擎呢
JOHN2 發表於 2014-11-29 02:39:50 來自手機 | 顯示全部樓層

十幾年前有日本車仔雜誌攪過一部轉子super ten,後來好似有出過套kit俾人買嚟改,之後香港都有人攪左部轉子super ten,但好似只係行後驅
當年雜誌介紹呢種改法純粹好玩,但就十分昂貴……………

http://radiocontrolzone.com/showthread.php?t=77642&page=62

TheWolf 發表於 2014-11-29 21:58:37 | 顯示全部樓層
Besides looking cool, the engine sound should sounds cool (higher freq.) too!
simon700763 發表於 2015-9-23 17:54:35 | 顯示全部樓層
:)