RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11776|回復: 41
收起左側

田宮最新1/16坦克十式有更多圖片資料公開

LEOPARD2A6 發表於 2014-11-18 19:37:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位, 田宮最新的1/16十式坦克有更多圖片於網站公佈, 據資料顯示會同時出RC版及STATIC版, 而且還追加炮口追尾功能, 好似好正, 同埋個訂價好似平過LEOPARD2A6少少, 唔知大家有無興趣呢?
以下是田宮網站連結:
http://www.tamiya.com/japan/cms/ ... miyafairtype10.html
kimihotin 發表於 2014-11-19 00:18:18 | 顯示全部樓層
仲唸住會出 Challenger 2
gato144 發表於 2014-11-19 11:22:25 | 顯示全部樓層
枝砲有雙穩功能,真係流哂口水!,留意搖控版冇車長跟,靜態版先有,差D以為用田宮社長個樣做車長model,原來係用真自衛隊員3D scan,其實用女model吸引D!

JINROH 發表於 2014-11-19 19:21:08 | 顯示全部樓層
成個阿叻甘既樣
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2014-11-19 22:13:18 | 顯示全部樓層
暫時未見到架車個底盤會否是金屬同gearbox類型和電子設備, 希望快些揭曉.
gato144 發表於 2014-11-19 23:31:06 | 顯示全部樓層
LEOPARD2A6 發表於 2014-11-19 22:13
暫時未見到架車個底盤會否是金屬同gearbox類型和電子設備, 希望快些揭曉.

底盤係咪全金屬就唔知,但日文介紹:金屬parts多用,所以chasis(底盤)強度十足,應該唔似豹2軟林林。
Muti function unit收錄真車發炮聲同各種音效,無論車身如何機動,砲身鎖定目標機能搭載。
Gearbox用乜摩打仲未知。

skyhawk 發表於 2014-11-19 23:38:45 | 顯示全部樓層
3D自穩能用係豹2就好,
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2014-11-19 23:50:31 | 顯示全部樓層
師兄, 睇黎我覺得個底盤似真係用金屬多, 因為就甘睇佢的圖片佢個底盤形狀應該比較四方容易用鋁片造型, 唔似得豹2因為實車個底盤近避震有好多突起部份, 所以無可能用鋁片摺到, 唯有要用全膠底盤, 另外佢個炮口指定的功能真係好正, 無論行去邊都指住個目標, 完全好有坦克那種氣勢, 如果豹2有這個功能就好了, 但畢竟豹2已是十年前的產品, 所以今次架十式應該有好多地方會改進不少.
panerai 發表於 2014-11-20 09:29:26 | 顯示全部樓層

按照以往田宮用盡手頭現有資源及慳皮作風,
好大機會沿用2a6 波箱及傳動系統。
至於底盤用料,基於同一部車有靜態版本出現,我諗都係膠模多。
我都希望估錯,等我又有籍口去考慮
skyhawk 發表於 2014-11-20 11:12:32 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2014-11-20 09:29
按照以往田宮用盡手頭現有資源及慳皮作風,
好大機會沿用2a6 波箱及傳動系統。
至於底盤用料,基於同一部車 ...

師兄講得幾有道理, 星星唔會特登開兩個模, 多數一雞幾味.  無動力及有動力版本應該同一個模.

反而我幻想緊如果佢果個佢係獨立做自穩module, 而且係獨立發售, 咁真係有機會可以裝係2A6上面
panerai 發表於 2014-11-20 11:25:56 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2014-11-20 11:12
師兄講得幾有道理, 星星唔會特登開兩個模, 多數一雞幾味.  無動力及有動力版本應該同一個模.

反而我幻想 ...

係就唔錯呀
好在之前冇入手個stabilizer ,
而家可以睇定d先
skyhawk 發表於 2014-11-20 13:34:15 | 顯示全部樓層
panerai 發表於 2014-11-20 11:25
係就唔錯呀
好在之前冇入手個stabilizer ,
而家可以睇定d先

之前果個stabilizer反應不佳, 我都無入, 睇定D先

台灣TK22已出咗3D 穩定器, 炮管自動防墥提升, 效果比星星好, 但只配合TK22使用

https://www.youtube.com/watch?v=6vpp7nTVep0&list=UUtwaop58N19jaI9nCLwQ_hg

https://www.youtube.com/watch?v=dJU7s_hBoOI&list=UUtwaop58N19jaI9nCLwQ_hg

https://www.youtube.com/watch?v=mA5VH4qbw6Q&list=UUtwaop58N19jaI9nCLwQ_hg&index=7

但無理由換咗個DMD, DMD始終玩燈同埋聲效有優勢

最壞打算TK22 與DMD共用.. 不過真係無乜位咁玩嘢

skyhawk 發表於 2014-11-20 14:34:22 | 顯示全部樓層
gato144 發表於 2014-11-19 11:22
枝砲有雙穩功能,真係流哂口水!,留意搖控版冇車長跟,靜態版先有,差D以為用田宮社長個樣做車長model, ...

個大叔真係減低購買意欲
以下是其他較好的選擇

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

JINROH 發表於 2014-11-20 15:30:33 | 顯示全部樓層
Barry28 發表於 2014-11-20 18:06:10 來自手機 | 顯示全部樓層
如果Hk$4500以下就好喇,可以考慮買。
 樓主| LEOPARD2A6 發表於 2014-11-20 19:30:40 | 顯示全部樓層
希望價錢唔好太貴啦, 佢加個個炮口自動追尾功能真係好吸引.
skyhawk 發表於 2014-11-21 09:53:05 | 顯示全部樓層
佢標價已係110000日元, 而豹2係118000日元, 咁應該同豹2差唔多
panerai 發表於 2014-11-21 10:01:28 來自手機 | 顯示全部樓層
$5900~6500
Barry28 發表於 2014-11-21 17:53:52 來自手機 | 顯示全部樓層
咁Q貴呀!
skyhawk 發表於 2014-11-21 19:35:30 | 顯示全部樓層
睇落佢設計會好過豹2, 咁無理由平得過豹2

留意位海鮮價入手就可以.