RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: panerai
打印 上一主題 下一主題
收起左側

* * * 2A6制作 * * *( 2015-10-31 初次出戰 )

16vale 發表於 2014-12-1 23:48:29 | 只看該作者
太神了
skyhawk 發表於 2014-12-28 17:26:04 | 只看該作者
想請問, 我的田豹剛提升了高度以及加入钢制内衬   , 發現原地迴轉慢了很多, 是否履帶太緊, 還是車重了, 迴轉摩打不夠力?

我見你都改用35T摩打, 是否這個原因??
 樓主| panerai 發表於 2014-12-29 18:47:42 | 只看該作者
skyhawk 發表於 2014-12-28 17:26
想請問, 我的田豹剛提升了高度以及加入钢制内衬   , 發現原地迴轉慢了很多, 是否履帶太緊, 還是車重了, 迴 ...

呢排天寒地凍,部坦克進度幾近停頓
師兄
我考慮到加左大量鋼件及墜鉛,車重增加係必然拖慢行走速度,尤其上斜坡或信地迴旋狀態。
所以我換上35T high torque motor 彌補動力不足。
師兄d路輪有冇加啤呤?
應該對減低阻力會有好大幫助。
至於較鬆對履帶有冇幫助,小弟都唔多清楚,不過履帶鬆d,過障礙物時d路輪行走動作會更像真。
履帶太緊,行走動作總係彈彈跳跳,唔夠傳神。

skyhawk 發表於 2014-12-30 10:25:20 | 只看該作者
panerai 發表於 2014-12-29 18:47
呢排天寒地凍,部坦克進度幾近停頓
師兄
我考慮到加左大量鋼件及墜鉛,車重增加係必然拖慢行走速度, ...

我都換過35T上去, 但都係太慢, 其實佢個輸出係足夠推呢個重量, 但係STANDARD MODE就係輸出太細
諗諗下可能外接ESC 淨係用來推個steering motor

我想請教, 裏面MR2 MR1 bearing 個SIZE係幾多, MANUAL無數據,自己度怕度唔準..   請指教.

樓主| panerai 發表於 2014-12-30 11:35:24 來自手機 | 只看該作者
我都係拎出去啤呤行叫sales 幫我量度,不過好似經 玻仔Mitosal 買仲平d。另外師兄話轉向太慢既意思係慢到不合符比例定只係較原裝慢?
 樓主| panerai 發表於 2014-12-30 14:11:19 來自手機 | 只看該作者
按照Manual 可以推去PW mode 加強轉向時能力,師兄有冇試過?
skyhawk 發表於 2014-12-30 21:56:17 | 只看該作者
panerai 發表於 2014-12-30 11:35
我都係拎出去啤呤行叫sales 幫我量度,不過好似經 玻仔Mitosal 買仲平d。另外師兄話轉向太慢既意思係慢到不 ...

係比以前未將鋼內膽慢了,

我試過在原地轉向時拿起上半身, 結果突然快了, 所以肯定是重量問題,
前後車就無問題, 差唔多快,

我都試過轉pw 制, 係就快咗, 但係慢速前進就無咁好, 慢車比st MODE難掌握, 都唔知係唔係心理作用, ....
 樓主| panerai 發表於 2014-12-31 16:01:01 | 只看該作者
咁索性用PW黎玩,我個人覺得快左慢左唔緊要,最重要係行走/轉向速度是否合乎比例既像真,屋企d田宮二戰坦克部部原裝車速都偏快,太快!懸掛又太硬,行走動作不太像真。
所以加重量、換懸掛、甚至pinion gear 去減速係指定動作。

2A6好處用540摩打,有大量款式可挑選,加上波箱設計不俗,搞好增重、內架及idler 補強,行走動作應該會好正
skyhawk 發表於 2015-1-2 11:18:00 | 只看該作者
panerai 發表於 2014-12-31 16:01
咁索性用PW黎玩,我個人覺得快左慢左唔緊要,最重要係行走/轉向速度是否合乎比例既像真,屋企d田宮二戰坦克 ...

假期再調車, 而家已合乎像真行車要求了,

都係要用放棄ST mode, 轉用PW mode先夠力,   不過試咗PW mode配原廠白豬唔太好, 原地轉向夠力, 不過行車轉向就太快,

所以最後將轉向摩打改用35T , 速度慢返, 扭力加強, 令原地轉向以及行車轉向表現平衝返,

直行摩打照用返原廠,

最後,都係要用靚控, 因為要custom返個 油門, 轉向曲線, 令到慢車好細緻, 要快車又可以好快

終於搞惦

下一步或者加防雷板及強化扭桿座, 呢兩樣要一齊做, 因為我見到TB有間廠佢係改個扭桿座直接上係個金屬防雷板上面, 比起上係個膠底盤硬淨好多,
唯一考慮係, 進一步加重, 又會再慢咗, 加強波箱負荷
 樓主| panerai 發表於 2015-1-2 16:33:21 來自手機 | 只看該作者

我用緊FUTABA 6J,唔知可唔可較靚個油門線性。師兄有冇換鋼齒?如果唔係日操夜操,應該加重左都可應付得黎
skyhawk 發表於 2015-1-2 17:55:56 | 只看該作者
panerai 發表於 2015-1-2 16:33
我用緊FUTABA 6J,唔知可唔可較靚個油門線性。師兄有冇換鋼齒?如果唔係日操夜操,應該加重左都可應付得黎
...

6J唔太知, EXP果D一定有,   睇你夠唔夠用,

不過係我架嘢, EXP都SET唔靚, 要直情自己劃返條油門/轉向線出來,
因為要配合返個摩打, 佢係要去某個%先開始起動..   (我用緊Taranis)

我未換鋼齒, 等掃咗先算啦.
 樓主| panerai 發表於 2015-1-3 22:33:10 來自手機 | 只看該作者
 樓主| panerai 發表於 2015-1-3 22:37:27 來自手機 | 只看該作者
 樓主| panerai 發表於 2015-1-18 10:07:16 來自手機 | 只看該作者

又要追返d落後進度,希望農曆新年假期可以出車
 樓主| panerai 發表於 2015-1-21 18:47:26 來自手機 | 只看該作者
 樓主| panerai 發表於 2015-1-23 08:38:59 來自手機 | 只看該作者
 樓主| panerai 發表於 2015-2-1 19:02:31 來自手機 | 只看該作者
 樓主| panerai 發表於 2015-2-3 21:15:36 來自手機 | 只看該作者
Barry28 發表於 2015-2-4 17:42:24 來自手機 | 只看該作者
泥黄色,好特别,正呀!
evsc 發表於 2015-2-5 08:00:29 | 只看該作者
我仍在努力中。