RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7524|回復: 32
收起左側

三和MT4S定系M12好

alex035 發表於 2014-10-28 23:15:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位师兄,小弟有问题想问一下,小弟现在用紧KO-EX1但现在心想换三和的遥控,但是吾知换M丅4S好定系换M12好,请各位师兄指点一下
benlau 發表於 2014-10-29 00:10:33 | 顯示全部樓層
M12啦
nghoming 發表於 2014-10-29 00:36:01 | 顯示全部樓層
M12 好
arto6 發表於 2014-10-29 01:30:42 | 顯示全部樓層
借位發問,請樓主見諒!!

我想了解下rx471 同 rx472 有乜分別呢?
T.T 發表於 2014-10-29 02:59:00 來自手機 | 顯示全部樓層
你都用得EX1當然要換一定換M12啦。
M12一定比MT4S手感好。
 樓主| alex035 發表於 2014-10-29 08:24:11 | 顯示全部樓層
但系M12会吾会重左D呢各位师兄,同埋M12比EX1有乜野优胜。
benlau 發表於 2014-10-29 10:30:00 | 顯示全部樓層
arto6 發表於 2014-10-29 01:30
借位發問,請樓主見諒!!

我想了解下rx471 同 rx472 有乜分別呢?

472有雙向
RCandylau 發表於 2014-10-29 11:01:53 | 顯示全部樓層
M丅4S      M12 商差幾錢呀大哥?
 樓主| alex035 發表於 2014-10-29 11:09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
起码差一千几佰啦
arto6 發表於 2014-10-29 11:14:32 | 顯示全部樓層

唔該Benlau ching,  想再問多小小野,在速度方面最快也是rx471嗎?  因為以前m11x 年代rx-451R 快過原裝rx-451
 樓主| alex035 發表於 2014-10-29 11:18:38 來自手機 | 顯示全部樓層
arto6 發表於 2014-10-29 11:14
唔該Benlau ching,  想再問多小小野,在速度方面最快也是rx471嗎?  因為以前m11x 年代rx-451R 快過原裝rx ...

应该472快过471吧?
lung1 發表於 2014-10-29 11:25:54 | 顯示全部樓層
arto6 發表於 2014-10-29 11:14
唔該Benlau ching,  想再問多小小野,在速度方面最快也是rx471嗎?  因為以前m11x 年代rx-451R 快過原裝rx ...

471和472都是最頂級model, 只係472 多左 SSL Function (Sanwa Synchronaized Link) ,
呢個SSL 係對應返SANWA 隻電變(SUPER VORTEX ZERO), 好處係可以用支控黎SET 電變。
如你唔用佢隻電變, 基本上2隻接收係一樣。
arto6 發表於 2014-10-29 11:37:48 | 顯示全部樓層
lung1 發表於 2014-10-29 11:25
471和472都是最頂級model, 只係472 多左 SSL Function (Sanwa Synchronaized Link) ,
呢個SSL 係對應返S ...

thank  龍一
 樓主| alex035 發表於 2014-10-29 12:21:22 來自手機 | 顯示全部樓層
471系无那个双向的,所以471系无温感和转速感应的
hsiu 發表於 2014-10-29 13:02:51 來自手機 | 顯示全部樓層

重複。請刪除
hsiu 發表於 2014-10-29 13:05:14 來自手機 | 顯示全部樓層
我是m12“降級”mt4s因為比較輕小便宜
tsfai 發表於 2014-10-29 14:38:10 | 顯示全部樓層

Personal feel is MT4S is more than enough for normal players.
I am using using MT4 and am very happy. MT4 for me is already having anything I need and many other functions that I do not and will not use.
 樓主| alex035 發表於 2014-10-29 15:48:50 來自手機 | 顯示全部樓層
hsiu 發表於 2014-10-29 13:05
我是m12“降級”mt4s因為比較輕小便宜

在功能上你觉得边个好啊师兄。
hsiu 發表於 2014-10-29 16:12:37 | 顯示全部樓層
功能當然是M12比較多,例如更複雜的channel mix. 但是用不到不就是白白多花錢了。 M12因為多了這些一般比賽不會用得到的功能讓介面也變得更複雜。 老實問問自己有可能用到才買不然以競速比賽來講M12有的MT4S幾乎都有了
kclam 發表於 2014-10-29 19:20:17 來自手機 | 顯示全部樓層
m12有快鍵選車功能及選錯車保險功能是mt4s没有的