RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6595|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

海棉胎 @ JV/天水圍,點解可以咁唔公平?

sfdo 發表於 2014-9-3 19:06:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
玩 蛇仔 S100 。
JV 搞極架車都好跣,狂落胎水,只走三個圈已咬地無效。蛇仔真係好似條蛇咁典來典去。尾避震只可盡調到最軟,只可慢車。(仲跣過球場)
天水圍,唔落胎水都好咬,咬到尾好跳,要調硬避震先至唔跳。可以放心踩油,走得都OK定。

點解可以咁唔公平?

係唔係我o係 JV 做過D陰損事自己又唔知,個 JV 要咁樣對我?

TIERIA 發表於 2014-9-3 19:15:23 | 只看該作者
兄台,唔同場地用唔同胎水架喎。
 樓主| sfdo 發表於 2014-9-3 19:51:49 | 只看該作者
TIERIA 發表於 2014-9-3 19:15
兄台,唔同場地用唔同胎水架喎。

JV 同 天水圍,石屎地應該都係差不多質地。
只不過 JV 比較多DD油漬多DD灰塵沙石,有咩胎水好用?

lung1 發表於 2014-9-3 21:14:54 | 只看該作者
你行咩呔, 直徑?呔水?
jj2006 發表於 2014-9-3 21:23:43 來自手機 | 只看該作者
試下加gyro law
KENNY110 發表於 2014-9-3 22:03:50 | 只看該作者
咁咪好囉天水圍啱你!JV好危險架都係唔好去,放其師兄一條生路啦!
 樓主| sfdo 發表於 2014-9-3 23:17:27 | 只看該作者
呔用 Xceed 頭硬尾軟 (有時會試 頭中尾軟 / 頭硬尾中)。

現時直徑: 頭 58~57mm 尾 59~57mm 。  
呔水之前用 FX 黑罐但唔多得,依家用 Team Powers 黑罐 似得。

摩打 17.5T 只 (Roll out ~60mm 摩打熱熱地應該 OK 掛....)
之前 JV 玩有諗過用 gyro ,但去下天水圍玩又覺得唔需要...

JV係危險,但足滿味力...
但唔明點解,生路 唔係本應由其他高手師兄放俾我呢D低手行嗎?
KENNY110 發表於 2014-9-3 23:48:44 | 只看該作者
sfdo 發表於 2014-9-3 23:17
呔用 Xceed 頭硬尾軟 (有時會試 頭中尾軟 / 頭硬尾中)。

現時直徑: 頭 58~57mm 尾 59~57mm 。  

其他師兄己經對你好忍讓!如果你可以行返啲正常線位而唔係行果啲[只有你覺得安全既危險線位]咁大家都容易D就到你!
例如:
        你果啲左灣扭右[你諗住讓]其實唔需要你行返自已條線就無事,後車上你扭軚讓線位反而重叠咪又比人撞囉![我比咁樣欄路不下十次]
        直路尾你行內線入灣架車慢又唔睇外線啲車衝上嚟仲要打橫過晒成條線唔射中你就有鬼啦!

最緊要係你執好自己架車先啦!

推車 發表於 2014-9-4 02:14:44 | 只看該作者

我間唔中會帶架飯盒落天水, 如果有緣遇到我

我會幫你墊底, 擋晒所有快車C兄既注意

(其實飯盒係1∕12, 都算係12仔黎架)
 樓主| sfdo 發表於 2014-9-4 16:30:16 | 只看該作者
KENNY110 發表於 2014-9-3 23:48
其他師兄己經對你好忍讓!如果你可以行返啲正常線位而唔係行果啲[只有你覺得安全既危險線位]咁大家都容易 ...

多謝提點。

直路尾內線有時會唔小心推頭跣出外線,只好盡力再三提自己直路中至尾要謹慎收油...
好多時真係想 keep 住 自已條線,但好多時D快車滿佈左右,有D又要自己人同自己人扭來扭去,(迫到我要急速扭入綠色區)
keep 住線位就會被一堆超快車圍攻,唔係更易撞嗎?

boy 發表於 2014-9-5 09:34:10 | 只看該作者

如果你既線位真係如各位所講,
建議你就一就,快車唔會瞬間轉移就去到你車尾,
係d適當既地方波開小小,讓唔到就保持行車線,
唔好做d推左走右既動作,後車會識過你

另外問一問,你架車行頭尾呔57-59mm,
咁你架10仔離地距幾高

jj2006 發表於 2014-9-5 10:34:04 來自手機 | 只看該作者
boy 發表於 2014-9-5 09:34
係d適當既地方波開小小,讓唔到 ...

佢好似玩pro ten
boy 發表於 2014-9-5 10:39:48 | 只看該作者

明白,已更正
 樓主| sfdo 發表於 2014-9-6 20:09:31 | 只看該作者
boy 發表於 2014-9-5 09:34
係d適當既地方波開小小,讓唔到 ...

>> 後車會識過你
假如係真係好。
我之前玩白豬 F104 ,正正因為線位 keep 得太正,直路走得太直,幾乎個個圈都被正尾射。(正到架 F104 次次都係歪尾翼座,冇其他野爛) 就係因為咁先至要左閃右避先至少D被撞...

車高:頭 4~3.5mm 尾 5.5~4mm。

--------------
剛剛去超多塵o既球場試都 OK ,大力踩油都走得直又唔尾甩.... 。如果多塵球場都得但 JV 再試都唔得,咁就正明我個人超陰損,可能唔適合當眾玩 RC

樓主| sfdo 發表於 2014-9-7 16:47:30 | 只看該作者
輪左啦:
今日JV 玩,結果都係難玩過球場。
越開快越難走直線,直路尾甩尾仲炒埋。
又難怪,因為直路尾其實有好多沙石,比球場跣唔出奇。
但問題係好多人都玩到,但我玩唔到就係我問題。
yin@hk 發表於 2014-9-9 09:24:46 | 只看該作者
我係JV玩F1用綿呔唔落呔水都玩到架喎
J.J. 發表於 2014-9-11 02:25:35 | 只看該作者
sfdo 發表於 2014-9-6 20:09
>> 後車會識過你
假如係真係好。
我之前玩白豬 F104 ,正正因為線位 keep 得太正,直路走得太直,幾乎個 ...

師兄,我都係天水圍玩,有機會一齊研究下,我玩xray x10
 樓主| sfdo 發表於 2014-9-11 09:06:25 來自手機 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2014-9-9 09:24
我係JV玩F1用綿呔唔落呔水都玩到架喎

我 F1 白豬 都可以唔落,但 s100 行17.5t 就要。
yin@hk 發表於 2014-9-11 15:59:05 | 只看該作者
sfdo 發表於 2014-9-11 09:06
我 F1 白豬 都可以唔落,但 s100 行17.5t 就要。

F1行17.5都唔洗落架喎
 樓主| sfdo 發表於 2014-9-12 10:05:12 來自手機 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2014-9-11 15:59
F1行17.5都唔洗落架喎

勁喎。但 JV 咁多油漬,想知道玩之後需要特別方法清潔棉胎嗎?
仲想知你 17.5T 用幾多 roll out ?
我 roll out 60~63 mm 覺得扭力過大出彎易掉頭,想加大 roll out 但摩打已 ~55'C ...