RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1705|回復: 10
收起左側

部車無反應

滕尼 發表於 2014-8-24 23:46:27 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
點証實係死電變定係其他野(接收都無反應)???
gimsink 發表於 2014-8-25 07:08:57 來自手機 | 顯示全部樓層
要自已用腦……
skyhawk 發表於 2014-8-25 11:27:30 | 顯示全部樓層
樓上如果唔想幫人, 可以慳返幾個字唔洗回樓主啦....

其實無入水無撞過, 死電變機會大的, 你可試

移除電變, 再插4粒AA電入接收,

接收着, SERVO無事,  = 電變死.
否則, 接收/SERVO死, 換另一個SERVO/接收再試. 確定死因

或你用另一個無事的接收, 插上電變試下, 如無事, 多數之前個接收死, 否則你明啦
ivan仔 發表於 2014-8-25 12:19:41 | 顯示全部樓層
其實可以寫清楚D情況嗎? 是插電之後, 開著電變, 電變咩燈都沒還是有燈一直叫? 如果咩燈都沒就要睇下個插同電D線有沒接觸不良, 如果線同插沒問題就好大可能係電變上左天堂, 如果係有燈, 好大機會死接收
Allan007 發表於 2014-8-25 12:36:15 | 顯示全部樓層
接收粒燈著唔著?
 樓主| 滕尼 發表於 2014-8-25 14:48:36 來自手機 | 顯示全部樓層
回樓上幾位師兄,插電後,電變同接收都無燈著,用4粒2A電插入接收或電變,接收有閃同bi bi聲響,servo都無反應
jj2006 發表於 2014-8-25 15:14:15 來自手機 | 顯示全部樓層
會唔會接收未對發射
 樓主| 滕尼 發表於 2014-8-25 15:15:45 來自手機 | 顯示全部樓層
對左啦,只係架車擺抵左個幾月無玩,諗住攞出黎run下佢
Bluemoon 發表於 2014-8-25 16:25:11 | 顯示全部樓層
不如試吓對多次接收先!  或者問朋友借支同款控對一次!
anthony_wg 發表於 2014-8-28 14:10:39 | 顯示全部樓層
有冇電錶可以看電壓? 鋰電的電壓多少? 因四粒電都係剛 6V, 近電變的最低工作電壓 (出入視電變最低電壓而定, e.g., HW 約 6V, SP 約 5.8V).
 樓主| 滕尼 發表於 2014-8-28 14:23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
無電錶,用埋新電試,打算星期日拎出旺角比人check