RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: clement
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買 buggy, 請問 db-01、df-03 那一部較好呢?

樓主| clement 發表於 2014-8-24 22:21:42 | 只看該作者
hing830 發表於 2014-8-24 12:31
Db01整体可以用ta05 setter跑平路

可以介紹下什麽是 ta05 setter 及其功用嗎?

thx a lot^^b

樓主| clement 發表於 2014-8-24 22:24:07 | 只看該作者
hing830 發表於 2014-8-24 12:38
師兄你所講2001根本不是跑沙地,早期buggy沒有setter你看當年hotshop邊有呔尺校.當年奕仔都用奧天馬嬴冠軍 ...

那 2001 算是平路 buggy 嗎?

樓主| clement 發表於 2014-8-24 22:26:07 | 只看該作者
iouand 發表於 2014-8-24 17:14
新仔買架少維修易整驅好,所以珠差,beltdrive車就不太見意
如不是獨愛星星和四驅,平價車有好多選擇
星星 ...

師兄有咩平價車推介呀? thx
965 發表於 2014-8-25 00:58:21 | 只看該作者
Amain, Tower, Abosulate ...etc.

It makes sense for HKnese to order from foreign (USA) as HK postman service is super good and reliable, don't need to pay service charge. (Vs in Canada here, risk of loosing parcel is huge, plus average $200-300HKD extra service fee)
You don't need to pay duty and tax in HK too.....

HOWEVER, it is still much much more fun to bring out cash, go to a shop, buy what you want, and bring it home!!! Much more encounter!!
 樓主| clement 發表於 2014-8-25 04:25:43 | 只看該作者
965 發表於 2014-8-25 00:58
Amain, Tower, Abosulate ...etc.

It makes sense for HKnese to order from foreign (USA) as HK postma ...

多謝師兄咁有用嘅資訊, thx a lot^^b

無錯呀行街 shopping 買得心頭好, 的確欒趣無窮

gimsink 發表於 2014-8-25 07:26:02 來自手機 | 只看該作者
hing830 發表於 2014-8-24 12:38
師兄你所講2001根本不是跑沙地,早期buggy沒有setter你看當年hotshop邊有呔尺校.當年奕仔都用奧天馬嬴冠軍 ...

一九九幾年買架2001,成二十幾年前, 真係冇setter依家野, 淨係知道架車復雜到嘔,又重, 又难换电, 又跑得慢, 同Lazer 冇得揮, 不过呢,Avanti 真係型,十幾個師兄弟玩車,又猫又狗又激光, 得我拎架Avanti出來,次次包尾, 但係真係型到……
gimsink 發表於 2014-8-25 07:29:15 來自手機 | 只看該作者
再講就要去舊車区开post 講Avanti 了^_^
gimsink 發表於 2014-8-25 18:30:45 來自手機 | 只看該作者
 樓主| clement 發表於 2014-8-25 23:15:33 | 只看該作者
gimsink 發表於 2014-8-25 18:30

支持開 post 講 Avante 2001
 樓主| clement 發表於 2014-8-25 23:17:04 | 只看該作者
gimsink 發表於 2014-8-25 18:30

支持開 post 講 Avante 2001
smallfaifai 發表於 2014-8-27 13:24:28 | 只看該作者
小弟有架DB01full option玩左好多年,近年都有帶入倉,其實都有一定戰鬥力,只係當然唔會係最快啦~

零件供應一直都OK
anthony_wg 發表於 2014-8-28 01:21:40 | 只看該作者
有没有考慮 2WD? 打算在那裏玩? 星星車以外還有好多選擇, 由平到貴, 選擇比 TOURING 更多.

我有 DF-03, 它吸引我之處在於 AVANTE 的外型, 雖不是原祖 AVANTE, 但 DF-03 相對容易買件, 所以兩者取捨下選了它. 反正我想要的, 也只是在街上石仔地上走走. 星星車向來 FULL OPT. 都是痛苦的, 所以如果樓主没有對舊星星的懷念, 不妨考慮樓上師兄們的提議.   

至於 DB-01, 是 TOURING CAR 佈局, 很易放電子野, 像一部長臂版 TA-05, 左右平衡較不均. 但以它的 OPT. 來看, DB-01 像似競賽型, 而 DF-03 則著重外型.

PS, 我不是 BUGGY 玩家, 只是從設計和物料上判斷.
 樓主| clement 發表於 2014-8-28 20:59:19 | 只看該作者
smallfaifai 發表於 2014-8-27 13:24
小弟有架DB01full option玩左好多年,近年都有帶入倉,其實都有一定戰鬥力,只係當然唔會係最快啦~

零件供 ...

零件供應一直是我擔心的問題, 師兄話 ok 的話我便放心了, thx for info^^b

丫匡 發表於 2014-8-28 21:42:03 來自手機 | 只看該作者
新手我覺得玩team c好啲,team c有部叫tr04 pro buggy1/10(用到標準電,價錢平,零件平又易買)你可以睇下
 樓主| clement 發表於 2014-8-28 22:04:14 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2014-8-28 01:21
有没有考慮 2WD? 打算在那裏玩? 星星車以外還有好多選擇, 由平到貴, 選擇比 TOURING 更多.

我有 DF-03,  ...

暫時嚟講對田宮 4WD 性趣大一點

db-01 左右平衡較不均, 會否影響入灣呢?

樓主| clement 發表於 2014-8-28 22:12:51 | 只看該作者
丫匡 發表於 2014-8-28 21:42
新手我覺得玩team c好啲,team c有部叫tr04 pro buggy1/10(用到標準電,價錢平,零件平又易買)你可以睇下 ...

價錢大概多少呀? thx for info
anthony_wg 發表於 2014-8-28 22:38:33 | 只看該作者
clement 發表於 2014-8-28 22:04
暫時嚟講對田宮 4WD 性趣大一點

db-01 左右平衡較不均, 會否影響入灣呢?

我没玩 BUGGY 快車經驗, 不肯定 DB01 有冇大細灣, 只想到 JUMP 起落地感覺會比較明顯.

還有這架靚仔, 好耐冇係 KWS 停留, 唔知有冇得賣.
http://www.redrc.net/2014/05/tamiya-trf201xmw-chassis-kit/

樓主| clement 發表於 2014-8-28 23:39:54 | 只看該作者
anthony_wg 發表於 2014-8-28 22:38
我没玩 BUGGY 快車經驗, 不肯定 DB01 有冇大細灣, 只想到 JUMP 起落地感覺會比較明顯.

還有這架靚仔,  ...

嘩哩部真心靚仔喎, 行開 kws 留意吓先
smallfaifai 發表於 2014-8-29 10:27:23 | 只看該作者
DB01左右平行與否視乎電子野配搭啦,有得搞既
 樓主| clement 發表於 2014-8-29 16:59:12 | 只看該作者
smallfaifai 發表於 2014-8-29 10:27
DB01左右平行與否視乎電子野配搭啦,有得搞既

請師兄賜教賜教