RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1905|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手玩dji450,問題兒童

ricowong 發表於 2014-8-19 22:49:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟新手一名,朋友讓比我現成f450,玩咗都一排,炒過幾次,不過都冇乜出大問題(原廠架又真係好噤跌的),一路玩就發覺好多野唔認識,知道呢度師兄多,在此請教一下,我用緊的係3相電30c,5200同2200,5200的飛7分鐘左右已經閃晒紅燈,2200只可玩4分鐘左右,正常嗎?同埋呢d電係咪要放電的?我只係每次玩到見紅就返去再充滿佢,會唔會好快死電的?因為朋友比我部充電器唔係靚野,只係普通野,冇數字睇的,是否要買過部好d的呢?
ck6118ck 發表於 2014-8-20 01:32:50 | 只看該作者
本人覺得充電器好重要,最低要求也買部B6啦!!
電池不用唔好充滿佢!!!
參考下:
http://youtu.be/abKl45w5E-Y
http://youtu.be/perEs3t1ChY
 樓主| ricowong 發表於 2014-8-20 07:01:55 | 只看該作者

先謝你的解答師兄,請問B6即是代表什麼?我現在用的是phantom那部原廠充電器,數字叫做BC-20-4,新入手買部好一點的大約是什麼價錢?但不想太貴還有我買了低電壓蜂鳴器,正常飽電數字是多少的?我充滿5200有12.2v,正常嗎?
ck6118ck 發表於 2014-8-20 11:17:05 | 只看該作者

B6入門級充電器,玩遙控車、飛機、war game等等必備的買反個啦!
mk廣華街模型舖一定有,去問問一定買到,不貴二百左右,
有兩種,內置/外置火牛,基本上功能一樣,但大多數師兄買外置牛的,因為分開咗火牛充電時部機不會過熱!
充滿後用低電壓蜂鳴器睇每片電應該約有4.20V!

有師兄放B6ac喎!!!
http://rc-evo.com/xbbs/thread-330142-1-1.html
solaris8x86 發表於 2014-8-20 11:24:05 | 只看該作者
ricowong 發表於 2014-8-20 07:01
先謝你的解答師兄,請問B6即是代表什麼?我現在用的是phantom那部原廠充電器,數字叫做BC-20-4,新入手買部好一 ...

>>>我充滿5200有12.2v,

問題所在,充滿後肯定會有12.6v。要不是Charge機,便是電池老化或過期丶又或是錯誤習慣把充滿電後的LiPo電池作長期存放。

樓主| ricowong 發表於 2014-8-20 12:29:00 來自手機 | 只看該作者
thx唔該唒