RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5250|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

指教一下Phantom 2 Vision Plus

ericlam 發表於 2014-7-10 10:20:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問一下以下問題,請指教!

1.   Vision Plus支cam是不是不能收音的?
2.   Vision Plus可否改裝,另加FPV ? 而保留用原裝支cam?
3.   我之前玩 2 Vision版,試過好幾次jam機,Plus版多依d問題嗎?

Thx!
Phantom玩家 發表於 2014-7-10 13:58:17 | 只看該作者
本新手略知少少,有錯莫怪 ;
1.Vision Plus支cam是沒有收音的  
2.暫時無得改 不過唔明師兄點解要咁改?想大mon?想接收好?
3.幾架Vision Plus一齊飛個FPV就算唔同CH都一樣jam,試過係最後開果個先睇到,其餘都定晒畫面,但一樣控制到部機。
solaris8x86 發表於 2014-7-10 14:47:09 | 只看該作者
Phantom玩家 發表於 2014-7-10 13:58
本新手略知少少,有錯莫怪 ;
1.Vision Plus支cam是沒有收音的  
2.暫時無得改 不過唔明師兄點解要咁改? ...

Pt.3 係對嘅,原因係Vision係例隻雞蛋係用MIMO雙天線設計,自然需要使用雙倍2.4Ghz頻段運作 (40Mhz),由於整條2.4Ghz-2.5Ghz頻段只有100Mhz濶度,所以若即使只有3部Vision係例隻雞蛋一齊飛,不單只全頻飽和,而且更jam達120% (40Mhz+40Mhz+40Mhz = 120Mhz)。MIMO雙天線設計只適合於空曠地點丶非人口密集丶或低RF輸出力電訊器具於短距離內使用 (如室內),不然因頻段過於寛濶,受干擾的機會率自然是傳統2.4Ghz/5.8Ghz Analog FPV的雙倍 (每部機只需<20Mhz) 。

全頻飽和比較:

- 使用2T2R (MIMO) 的機體,雙天線每部佔用40Mhz,同一時間有2.5部機一齊飛即逹全頻飽和,之後再多一部 (由第3部機開始) 即開始jam Q死。
- 使用1T1R的機體,單天線機體每部佔用20Mhz,同一時間有5部機一齊飛即逹全頻飽和,之後再多一部 (由第6部機開始) 才開始jam Q死。

2T2R機體 (40Mhz): Phantom VisionVision PlusAR Drone 3.0...etc
1T1R機體 (20Mhz): AR Drone 2.0丶所有傳統Analog FPV (不論2.4Ghz or 5.8Ghz)及大部分Futaba丶Spectrum丶JR遙控器。

樓主| ericlam 發表於 2014-7-10 16:28:29 | 只看該作者
多謝兩位師兄意見!如果我想收發安全d,又想飛遠d,我應該會買Phantom 2,再加DJI FPV,但價銀就比Vision 2 Plus貴多少少!
ng3c 發表於 2014-7-10 17:07:57 | 只看該作者
我又知道多D喇!Thx
pman 發表於 2014-7-10 23:39:05 | 只看該作者
Solaris C hing
咁jam法,我D放Phanton 2用5.8G咪會比2隻vision 或4隻phantom 2 jam到?
即—隻vision 頂2隻phantom 2?
solaris8x86 發表於 2014-7-11 00:34:05 | 只看該作者
pman 發表於 2014-7-10 23:39
Solaris C hing
咁jam法,我D放Phanton 2用5.8G咪會比2隻vision 或4隻phantom 2 jam到?
即—隻visi ...

>>>即—隻vision 頂2隻phantom 2

Yes....
所以去玩任何Phantom糸列前,最好大家對一下大家的機型,合計總所需頻寛 (MHz) 後,才決定約多少個friend一齊玩,不然因機太多而達至全頻飽和,則直接嚴重影響FPV質量

Phantom系列2.4GHz全頻飽和基本人頭計算組合:

• 所有friends均為Phantom Vision/Plus,最好只約1個friend (飽和度80%),最多約2個friend (飽和度120%),死都不應多個3個friend (連自己4部 - No)。
  • 所有friends均為Phantom 2 + 5.8GHz Analog FPV圖傳,最多可約5個friend (飽和度100%)
  • 所有friends均為Phantom 1 + 5.8GHz Analog FPV圖傳,最多可約5個friend (飽和度100%)

樓主| ericlam 發表於 2014-7-11 09:00:23 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-7-11 00:34
>>>即—隻vision 頂2隻phantom 2

多謝師兄指教!

今日會去買以下配套 :-
1.   Phantom 2 加3D雲台
2.   Gopro Here 3 Plus
3.   DJI 圖傳
4.   IOS D Mini
5.   Cable Hub
6.   7 吋Mon
ng3c 發表於 2014-7-11 10:42:15 來自手機 | 只看該作者
約多D  fd 都無問題,最緊要唔好一齊飛晒上去,輪流飛都幾好呀。其實我都想知,當發生jam機時會出現點嘅現象?
solaris8x86 發表於 2014-7-11 10:50:40 | 只看該作者
ng3c 發表於 2014-7-11 10:42
約多D  fd 都無問題,最緊要唔好一齊飛晒上去,輪流飛都幾好呀。其實我都想知,當發生jam機時會出現點嘅現 ...

FPV幕會出現持續性定格丶爆格。失去FPV飛行模式 (第1身) 後,玩法便打回原型變成一般普通TPV飛行 (第3身)。
Phantom玩家 發表於 2014-7-11 13:12:21 來自手機 | 只看該作者
本身我玩phantom目的就係玩FPV,如果無左就覺得失去樂趣。。不過人多輪流放都係樂趣之一!
 樓主| ericlam 發表於 2014-7-11 16:55:14 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-7-11 09:00
多謝師兄指教!

今日會去買以下配套 :-

剛買齊配套
 樓主| ericlam 發表於 2014-7-11 16:57:25 | 只看該作者
想問聲大家,Cal compass時,是否一定要找到GPS才可以做? Thx!
Phantom玩家 發表於 2014-7-11 17:26:16 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-7-11 16:57
想問聲大家,Cal compass時,是否一定要找到GPS才可以做? Thx!

唔須要,Cal完先搵GPS都得!
師兄搞拈就約出黎放機啦!!
 樓主| ericlam 發表於 2014-7-11 17:31:02 | 只看該作者
Phantom玩家 發表於 2014-7-11 17:26
唔須要,Cal完先搵GPS都得!
師兄搞拈就約出黎放機啦!!

好呀!吾該師兄
ng3c 發表於 2014-7-14 23:05:05 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-7-11 10:50
FPV屏幕會出現持續性定格丶爆格。失去FPV飛行模式 (第1身) 後,玩法便打回原型變成一般普通TPV飛行 (第3 ...

如果部機不在視線範圍,又無左FPV。馬上玩盲人騎瞎馬,部機返唔返到來都好成問題,只有睇 fail safe幫唔幫到手。
kinkin8888 發表於 2014-7-15 00:12:19 | 只看該作者
phantom 2 ( 2.4g 版)  3D云台  IOSD.....   gopro3+  (  記得換控)............用原裝槳....win 晒
Annie268 發表於 2014-7-15 00:13:40 來自手機 | 只看該作者
So good...
Phantom玩家 發表於 2014-7-16 11:31:34 | 只看該作者
ng3c 發表於 2014-7-14 23:05
如果部機不在視線範圍,又無左FPV。馬上玩盲人騎瞎馬,部機返唔返到來都好成問題,只有睇 fail safe幫唔 ...

我每一次玩都會飛到coming home,試10次都得,其實飛到3百幾米都見唔到部機啦!
ng3c 發表於 2014-7-16 21:14:08 | 只看該作者
我都特登去試過『自動返航』都知道OK,不過咁樣就係部機自由行動,唔係人控制。師兄部機飛到幾遠先至飛到coming home?