RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3660|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請廣傳 - 不要跟淘寶這個賣家買東西

lawrencechan 發表於 2014-6-27 21:20:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
真的很憤怒, 大家不要跟以下某寶買東西, 話說心情很興奮可以收到D90 車殼, 但可能給快遞弄壊了, 但因剛好不在公司, 同事幫忙收了, 回到公司打開貨品發現壞了. 便跟賣家說,

我已經說了可以發給他, 然後發一個新的給我, 所有運費由我支付

花了好二百買個壞東西

他竟然說:

小轮子工作室 (20:26:18):
麻烦您了解一下淘宝的购物常识,外观这样明显的问题,签收时不检查就确认签收,我们无法处理,我们是按淘宝规定处理售后问题,你觉得有不妥之处可以通用淘宝处理。谢谢理解

小轮子工作室 (20:30:59):
我们是按规定处理,其它不需了解。怎么证明是你自己应该处理的,你没有检查签收,出了任何明显的外观及破裂问题,就得买家付责

怎麼會有人這樣做生意, 就算你要我付多一百元給你, 只發一個新的車殼不連配件都沒有問題, 問題是既然事情發生了, 好應該大家一同解決.

http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=relq71e62be
Jasl 發表於 2014-6-27 21:38:54 | 只看該作者
Ching .. 陶寶買野如果係易爛貨一定需要睇咗有無損壞先簽收!我之前都試過。好彩我有睇先無收!
shing317 發表於 2014-6-27 21:54:05 | 只看該作者

你用支付宝便可以不確認收貨.
 樓主| lawrencechan 發表於 2014-6-27 21:55:01 | 只看該作者
Jasl 發表於 2014-6-27 21:38
Ching .. 陶寶買野如果係易爛貨一定需要睇咗有無損壞先簽收!我之前都試過。好彩我有睇先無收! ...

就係咁岩比老闆捉佐開會唔起度, 同事又好好人咁幫手簽收, 佢又唔好意思拆出黎睇, 唔知就奶野....... 唉

但我都同個賣家講, 就算比多一百你, 退件同運落黎D 運費都我比晒, 都冇所謂, 點知佢都唔肯~

邊有人咁做生意
sniper 發表於 2014-6-27 22:16:37 | 只看該作者
老實講,你簽收左,壞貨損失唔係你食就係對方食,你做生意你會點做??
如果未簽,快遞公司負責。
另支付寶唔確認只可以拖延付款,最終都你會扣數
 樓主| lawrencechan 發表於 2014-6-27 22:21:35 | 只看該作者
shing317 發表於 2014-6-27 21:54
你用支付宝便可以不確認收貨.

CHING, 想問問點可以選到 "不確認收貨" 我入到去得 退款, 詳情 選擇

萬分感謝
flybook 發表於 2014-6-27 22:26:52 來自手機 | 只看該作者
簽收左,,,,,,,一百幾十好難追究
 樓主| lawrencechan 發表於 2014-6-27 22:42:51 來自手機 | 只看該作者
我都明白 不過都唔係錢的問題 係條氣唔順 都係想share 比大家知 下次小心啲
shing317 發表於 2014-6-27 23:16:06 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2014-6-27 22:21
CHING, 想問問點可以選到 "不確認收貨" 我入到去得 退款, 詳情 選擇

萬分感謝

如你用支付宝付款,淘寶便是你的中間人,你未確認付款,賣家也收不到錢,你先点擊退貨退款,他如拒绝,你就申請客服介入幫你處理.
 樓主| lawrencechan 發表於 2014-6-28 01:05:52 來自手機 | 只看該作者
shing317 發表於 2014-6-27 23:16
如你用支付宝付款,淘寶便是你的中間人,你未確認付款,賣家也收不到錢,你先点擊退貨退款,他如拒绝,你就申請 ...

明白 唔該晒ching
le882 發表於 2014-6-28 09:17:48 | 只看該作者
我試過TB買玻璃杯, 竟然冇事,.....買果時都預左 50/50會爛
711leung 發表於 2014-6-28 09:39:28 | 只看該作者
ching, 係淘X買嘢, 真係撞采, 所以每次買嘢都左睇右睇,睇下譽好唔好, 及最好問其他ching介紹, 今次多謝你分享, tks
abcdef 發表於 2014-6-28 13:53:57 來自手機 | 只看該作者

我也試過淘x難野,首先不付款,拍攝開箱難照(証明是第一時間)再經支付x協調機制向賣家申報。最後免費寄件新parts給我,難件自己收起
modelhp 發表於 2014-6-29 11:02:02 | 只看該作者
想問如果簽收前要檢驗有冇爛貨, 速遞員會不會俾面色我睇, 阻住佢哋收工?
咁集運公司代簽, 咁咪好危險囉....
TOMY1988 發表於 2014-6-29 11:21:57 | 只看該作者
modelhp 發表於 2014-6-29 11:02
想問如果簽收前要檢驗有冇爛貨, 速遞員會不會俾面色我睇, 阻住佢哋收工?
咁集運公司代簽, 咁咪好危險囉.... ...

你去麥記買外賣......

攞左餐之後  望望個袋入面齊唔齊野食  會黑面嗎????

買野CHECK 貨係常識......人地黑面係咪咁重要呢??????????

6113unimog 發表於 2014-6-29 15:28:28 | 只看該作者
淘寶買野不能單單看信譽,最好看看評價。果D什麼皇冠級賣家,他收到差評也不會理,反而系D等級低D的好似鑽石,紅心級的,比較在意。除了不確認收貨外,你可以話給個老闆聽你會給差評。你買這間是鑽石級的,你給個差評距距就驚。買之前多D留意下之前人地的評價。當然,評價都有假,要自己鑒別了。
patrickli071 發表於 2014-7-14 17:49:47 來自手機 | 只看該作者
俾負評佢囉~~
vision 發表於 2014-7-19 16:46:16 | 只看該作者
集運公司代簽, 咁咪好危險<<絕對.
YSL 發表於 2014-7-19 17:45:53 來自手機 | 只看該作者
其實淘寶D商家一向寫明,如果件貨有問題就唔好簽收,簽收前要check ,簽收左就無計
ThomasZ 發表於 2014-7-19 20:40:12 | 只看該作者
我在淘寶買嘢講彩數, 我每次都無睇就簽收, 好彩無事。
因為我次次都買好多嘢, D包裝又超厚, 每件檢查起碼十分鐘, 速遞員一定炸形!