RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: toybb
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[賜教] 耐用易升級的4WD Touring Car 快車 套裝

樓主| toybb 發表於 2014-6-29 13:20:46 來自手機 | 只看該作者
paul707 發表於 2014-6-28 04:59
自已上網找一找 Team Magic E4RSll 資料,  價$黎講都算ok, D配件尚算齊, 我見JV場都好多人玩, 你研究一下 ...

多謝師兄建議!

E4RS II 睇落好好喎!等我再砌究吓先~
 樓主| toybb 發表於 2014-6-29 13:24:24 來自手機 | 只看該作者
50270898 發表於 2014-6-28 08:47
睇睇kk兄的blog新手好有用
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/26770524
另外佢最近都推介過中級設備

我都有追kk兄嘅blog,獲益良多~

佢介紹嘅中級set好值得砌究,等我好好砌究吓先!

多謝師兄推介?
 樓主| toybb 發表於 2014-6-29 13:32:24 來自手機 | 只看該作者
airwalk 發表於 2014-6-28 11:05
我都係新手, 比D個人意見你.
1. 新手就唔好買貴車...就算碳纖都會變成紙紮

嘩~ 多謝師兄詳細解答~

4LP嘅控真係有唔少人用同介紹,我估自己都會買呢款!

至於軚就真係睇到我眼花撩亂,又有硬又有軟,有啲又話係膠,真係唔知各有咩特性…… 留意多啲留音吓team power!
Allan007 發表於 2014-6-29 18:56:10 | 只看該作者
回你第一個問題諗掂咩車先:比賽車都分富貴車同埋平民車。平民車可以效慮TOP嘅S4,仲係當打型號,大若兩千搞掂。
TT02 發表於 2014-6-29 19:14:56 來自手機 | 只看該作者
富貴平民係咪好似 xray t4 , 同 RGT R2 spec pro???
 樓主| toybb 發表於 2014-6-29 22:38:22 來自手機 | 只看該作者
paul707 發表於 2014-6-28 04:59
自已上網找一找 Team Magic E4RSll 資料,  價$黎講都算ok, D配件尚算齊, 我見JV場都好多人玩, 你研究一下 ...

師兄我睇緊 team magic嘅資料。我想確認吓佢啲車架係咪用belt架?我睇過其他資料話用軸去推4wd會好啲,係咪真架?
Allan007 發表於 2014-6-29 23:43:59 | 只看該作者
toybb 發表於 2014-6-29 22:38
師兄我睇緊 team magic嘅資料。我想確認吓佢啲車架係咪用belt架?我睇過其他資料話用軸去推4wd會好啲,係 ...

Team Magic我感覺上比較少parts。皮帶車係大路設計,軸車已經好少,不過媽星岩岩出左部TB EVO6軸車。
Allan007 發表於 2014-6-29 23:45:02 | 只看該作者
TT02 發表於 2014-6-29 19:14
富貴平民係咪好似 xray t4 , 同 RGT R2 spec pro???

其實XRAY玩落只要唔好成日炒,一D都唔貴。
TT02 發表於 2014-6-29 23:57:32 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-6-29 23:45
其實XRAY玩落只要唔好成日炒,一D都唔貴。

想問下係咪通常一年出一部車,而家等2015版,會不會真係2015先出?
Allan007 發表於 2014-6-30 00:46:05 | 只看該作者
TT02 發表於 2014-6-29 23:57
想問下係咪通常一年出一部車,而家等2015版,會不會真係2015先出?

XRAY通常每年11月有新車。
paul707 發表於 2014-6-30 05:18:48 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-6-29 23:43
Team Magic我感覺上比較少parts。皮帶車係大路設計,軸車已經好少,不過媽星岩岩出左部TB EVO6軸車。 ...

師兄! Team Magic好多parts, 又齊, 幾日前我先買左一台, $1仟尾到, 仲哄個老板幫我免費噴殼, 再逼佢加燈,
TT02 發表於 2014-6-30 12:45:11 來自手機 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-6-30 00:46
XRAY通常每年11月有新車。

11 月,咁我等下先
TT02 發表於 2014-6-30 12:51:36 來自手機 | 只看該作者
paul707 發表於 2014-6-30 05:18
師兄! Team Magic好多parts, 又齊, 幾日前我先買左一台, $1仟尾到, 仲哄個老板幫我免費噴殼, 再逼佢加燈, ...

咁正?咩車?邊間?可以pm嗎?
paul707 發表於 2014-7-1 05:02:19 | 只看該作者
TT02 發表於 2014-6-30 12:51
咁正?咩車?邊間?可以pm嗎?

興發大廈20樓!!  E4RS II 就係廣華街附近那個街市裏面! 自己look look!!!
 樓主| toybb 發表於 2014-7-1 20:29:48 來自手機 | 只看該作者
paul707 發表於 2014-7-1 05:02
興發大廈20樓!!  E4RS II 就係廣華街附近那個街市裏面! 自己look look!!!

謝謝資料~ 等我揾日上去拜探吓先~

另外,我想問 team magic啲中上級車係咪都焦1年1款咁架?有冇話通常邊個月出呢?
烈火2010 發表於 2014-7-1 23:18:21 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2014-6-27 20:08
我個時開始玩都好似你咁樣, 諗住睇送食飯, 但其實RC 係一個冇底深潭, 所以先問你BUDGET 幾多

其實如果你 ...

絕對認同,講出了很多過來的經歴!
alchian 發表於 2014-7-3 07:48:55 來自手機 | 只看該作者
我玩開cheap cheap孖星
alchian 發表於 2014-7-3 07:53:58 來自手機 | 只看該作者
其實買部cheap車練下技術先,新手而言,扭粒羅c都有技巧,玩白豬都有排你抄。。。咁快去到10.5 turn...好難handle咖