RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4850|回復: 26
收起左側

[技術問題] TOPS4尾牙差漏油問題

玩車人 發表於 2014-6-2 13:59:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
砌緊部TOP S4, 尾牙差4粒鑼司位漏油,上死晒都照漏, 有無解決方法?
apower_lipo 發表於 2014-6-2 15:19:18 | 顯示全部樓層
Use the silicone gels to cover
 樓主| 玩車人 發表於 2014-6-2 15:27:28 | 顯示全部樓層
我用過綠油, 唔得
咩係SILICON GEL?
sunnymok 發表於 2014-6-2 17:00:22 | 顯示全部樓層
將裝係差速與差速杯中間的細介指.改放入去差速大介指下面.再涂上差速專用嘅油脂後,加上大介指.封尾牙差4粒鑼絲,去五金舖買Silicone gel"站"口膠.涂上鑼絲後段.平均用力修入.修剛好有阻力就好.乾透後應該唔會再漏油.
 樓主| 玩車人 發表於 2014-6-2 18:31:50 來自手機 | 顯示全部樓層
咁個大o ring洗唔洗落野封呢
sunnymok 發表於 2014-6-2 20:54:46 | 顯示全部樓層
都要用差速專用油脂.
dn 發表於 2014-6-2 23:08:39 | 顯示全部樓層
請問個牙差殼裝啤軨個位係咪要磨下佢,因為我架粒啤軨套唔到入去……??
sunnymok 發表於 2014-6-2 23:22:06 | 顯示全部樓層
係呀,我個部都要磨.如果唔係都放唔入粒啤軨.
dn 發表於 2014-6-2 23:55:24 | 顯示全部樓層
唉!!!多謝指教
jj2006 發表於 2014-6-3 07:25:17 來自手機 | 顯示全部樓層
嘜top 都要咁煩
 樓主| 玩車人 發表於 2014-6-3 09:48:21 來自手機 | 顯示全部樓層
聽說可用bd7的
 樓主| 玩車人 發表於 2014-6-3 09:49:34 來自手機 | 顯示全部樓層
大o ring位可以用silicone gel嗎?
sunnymok 發表於 2014-6-3 10:15:43 | 顯示全部樓層

大o ring係要轉動嘅部份,唔可以用silicone gel架.只能夠用差速用嘅grease.其實整好曬d濕濕碎碎嘅嘢.部車真係好好跑.車價又平,零件都算平又耐用.樓主你係唔係講個大膠圈呀.個膠圈基本上唔須要加嘢都已經ok啦.
高人 發表於 2014-6-3 10:24:47 | 顯示全部樓層
師兄你好, 四個螺絲位其實很小會漏油,可能有些原因,師兄你留意下會否有這些問題。
1. 油量過多,在放上蓋時已有油滲出,因那些油的特性是會源住有油的地方滲出,所以上螺絲前要清潔那些有油的位置,才上螺絲。
2. 組合時螺絲未收緊,這時最後重新組合一次,但要張殼,蓋及螺絲都用 Cleaner 清潔,因可能之前未收緊,有些油滲到螺孔裡面了。
3. 組合時盡量小心,不要有油在蓋與殼的接觸面上,同時留意大膠圈位置時否正確,因有時可能放上蓋後發現螺絲位不對,會有機會抽起蓋移動蓋的位置時,使膠圈有部份抽出,壓在平面中間。
我自己用油的份量是到剛蓋過十字架,放細傘齒前底部會先加些油蓋過大傘齒,然後放細傘齒跟十字架,用些力壓下,再加油至覆蓋十字架中間位置,這時可慢慢轉動差速,使油流到其空位,之後等等,看油量會否下尋,再加些油,重覆這兩三次,油量便真的足夠了,又不會有油過多的問題出現。
P.S. 細膠圈位置我都會落綠油或黑珠油,用來填補細膠圈,大介子,差速杯及殼的空間,減少油滲出的機會。
這只是我自己的一些經驗,同大家分享一下,有很多師兄的方法都砌得很好的。
謝謝!

樓主| 玩車人 發表於 2014-6-3 11:50:19 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝各位,我再試一下
hknobody 發表於 2014-6-3 18:56:06 | 顯示全部樓層
高人 發表於 2014-6-3 10:24
師兄你好, 四個螺絲位其實很小會漏油,可能有些原因,師兄你留意下會否有這些問題。
1. 油量過多,在放上 ...

讚!
happyyau730 發表於 2014-6-3 22:03:21 | 顯示全部樓層
小弟用左綠油加係D SCREW 上收緊後便 ok 了
 樓主| 玩車人 發表於 2014-6-3 22:59:56 | 顯示全部樓層
啱啱照各位師兄意見做了一隻新的, 等他24小時後便知得唔得
馬達王1983 發表於 2014-6-4 00:02:16 | 顯示全部樓層
我自己的经验分享一下

油量的多少。我会拿走上盖。大o圈。 然后把油量添加到11.8克。我自己的数据

o圈漏油。已经有新款o圈出。 不漏油
馬達王1983 發表於 2014-6-4 00:06:30 | 顯示全部樓層