RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1560|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問下引擎點樣引爆電油

o風見車人o 發表於 2007-1-19 22:25:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我有d野一直唔係好明...引擎要用火星去引爆電油啦..甘就要用火咀電啦..但點解一撻著左引擎就可以唔駛用火咀電??甘引擎行緊果時點引爆電油??
smp 發表於 2007-1-19 23:35:54 | 只看該作者
因為它之後是長著的.
mtaristo 發表於 2007-1-20 00:14:03 | 只看該作者
當混合氣在汽缸內被壓縮到一定程度, 就會產生爆炸, 靠此原理, RC引擎的火咀只是幫助第一次燃點爆炸, 之後的爆炸無需靠外物燃點
DieselEngine 發表於 2007-1-20 00:15:20 | 只看該作者
原帖由 o風見車人o 於 19/1/2007 10:25 PM 發表
我有d野一直唔係好明...引擎要用火星去引爆電油啦..甘就要用火咀電啦..但點解一撻著左引擎就可以唔駛用火咀電??甘引擎行緊果時點引爆電油??

用過火機未?
Speedhunter.KS 發表於 2007-1-20 00:15:28 | 只看該作者
Because of the heat,Is just like the Diesel engine.
valklai 發表於 2007-1-20 10:14:52 | 只看該作者
原帖由 mtaristo 於 2007-1-20 00:14 發表
當混合氣在汽缸內被壓縮到一定程度, 就會產生爆炸, 靠此原理, RC引擎的火咀只是幫助第一次燃點爆炸, 之後的爆炸無需靠外物燃點

個人認為RC引擎的火咀不只幫助第一次燃點爆炸咁少
因各位有冇試過粒火咀用舊咗engine會成日死火??換咗粒新嘅就唔再死火
我覺得粒火咀除咗第一次燃點外佢仲有儲熱功能,當火咀電離開火咀後
火咀會儲存熱力幫助下一次燃點用嘅
如果 only for 第一次燃點咁又何雖分咁多熱值度數比你選擇呢
cowcowlee 發表於 2007-1-20 10:31:40 | 只看該作者
原帖由 valklai 於 2007-1-20 10:14 發表

個人認為RC引擎的火咀不只幫助第一次燃點爆炸咁少
因各位有冇試過粒火咀用舊咗engine會成日死火??換咗粒新嘅就唔再死火
我覺得粒火咀除咗第一次燃點外佢仲有儲熱功能,當火咀電離開火 ...

you are right...
 樓主| o風見車人o 發表於 2007-1-20 14:00:34 | 只看該作者

回復 #3 mtaristo 的帖子

如果只被壓縮到一定程度就會產生爆炸 ?? 但能量係會lost嫁喎.compress pressure唔會愈來愈細咩??
rk2 發表於 2007-1-20 14:42:51 | 只看該作者
原帖由 Speedhunter.KS 於 2007-1-20 00:15 發表
Because of the heat,Is just like the Diesel engine.

柴油引擎唔係用壓力將柴油引爆架咩 ?