RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1862|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手請教Tamiya VX01問題

愛玩車 發表於 2014-5-10 20:53:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人新手想買車玩,因見呢排成日落雨,所以請問VX01係咪可以當成防水車玩?但見摩打外露,落雨玩對摩打會唔會做成損害?謝謝
kotaro2872 發表於 2014-5-10 22:13:58 來自手機 | 只看該作者
乜吾系XV01咩
brianych 發表於 2014-5-10 22:19:57 來自手機 | 只看該作者
係 XV-01. 部車本身係唔係100%防水,servo同電變最好買防水.而接收要做好防水處理.摩打要用無擦,如果用有感摩打就唔好用 sensor cable連電變,不過通常防水電變都係無感
Kwok_Jeff 發表於 2014-5-10 22:39:31 來自手機 | 只看該作者

請問除左XV-01之外,有冇其他可介紹?謝謝!
TOMY1988 發表於 2014-5-11 02:31:36 | 只看該作者
Kwok_Jeff 發表於 2014-5-10 22:39

TT02  自己買個飯盒做防水....

sfdo 發表於 2014-5-11 07:05:25 來自手機 | 只看該作者
Kwok_Jeff 發表於 2014-5-10 22:39

Buggy 都 好。粗玩 dt02/03 .....,另外 losi 有防水 rtr 套裝車,不過唔知邊度有。
brianych 發表於 2014-5-11 11:03:08 來自手機 | 只看該作者
如果唔想煩防水,traxxas 有啲 ready set 你可以睇吓,RCMart有售
brianych 發表於 2014-5-11 11:16:23 來自手機 | 只看該作者
其實 XV-01已經係市面上做最少嘢而有好小小防水功能電車,我用 traxxas 2075 防水 servo ,Hobbywing WP80A 電變 加噴咗防水膠 receiver. Motor TP v1 5.5T 同普通 lipo磚電,其實個防水倉好大雨玩都係入咗小小水,當然你唔好諗住當潛水艇玩就得啦.無擦摩打基本上唔怕水,玩完用風筒吹乾就 ok