RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4899|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想自己砌部四軸,師兄可否比d意見?

thomrex 發表於 2014-4-30 23:34:16 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
玩左phantom 1 一段時間, 由於加左video transmitter, gimbal同gopro, 宜家孖電(2200mah)都只可以玩到6分幾鐘.  所以開始諗自己砌過部, 目標係飛到20分鐘左右(加載以上3件野).
我整左個wish list, 有冇師兄可以俾d意見?  tx方面, 之前有朋友建議我買futaba 14SG, 可以一勞永逸, 但真係好拿貴... 不過佢話rx方面反而可以用其他廠, 舊幾兩舊個d, 慳番少少.  但我見frsky X9D好似好勁好抵用咁, 其實應點選擇好?     

H4折疊機架 680軸距 折疊四軸 碳纖機架 ($1000)
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.0.0.e7EY6B&id=35467478447

Hobbyking KK2.1 Multi-rotor LCD Flight Control Board With 6050MPU And Atmel 644PA ($232)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=51307

Hobby King Quadcopter Power Distribution Board ($30)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=23140

Turnigy Multistar 30 Amp Multi-rotor Brushless ESC 2-4S ($95 x 4)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=25365

Turnigy Multistar 4822-490Kv 22Pole Multi-Rotor Outrunner ($247 x 4)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=26958

Multirotor CF Propeller Pair 15 x 5.5 Left and Right Rotation To Suit Pancake Motors ($97 x 2)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__34403__Multirotor_CF_Propeller_Pair_15_x_5_5
solaris8x86 發表於 2014-5-1 01:12:59 | 只看該作者

你都幾堅....DIY得用料好精選圷,我冧要Jackyjacky師兄至幫到你,但我可以firm你個控,兩個入選控都ok。Futaba唔使講,我上星期六見人用 FRSKY X9D 飛相中一機玩飛密森外1公里遠100米高用䀆全幅度立體空間FPV巴雷舞式飛行,效果完美,而且控上有check天線注波比功能,連有玩無線電嘅我亦覺得神奇,南生圍飛行技巧最強四軸,為此TBS Discovery 4軸搭FRSKY X9D遙控器受之無愧,Good to go

garfield 發表於 2014-5-1 09:31:15 | 只看該作者
借位一問,有無師兄玩梗APM?
ivanwcs 發表於 2014-5-1 09:53:45 | 只看該作者

X9D是最抵玩既控,無線傳輸都是同Futaba一樣,數碼的,而且又有語音提示,是open-source系統 open-tx,開始可能要用時間熟悉,不過可以直接駁usb落電腦慢慢校飛控用kk2.1,唔多好,最好用其他
 樓主| thomrex 發表於 2014-5-1 11:57:31 來自手機 | 只看該作者
thank you. 另一方面如果日後想延長飛行距離,X9D多唔多料去換?
 樓主| thomrex 發表於 2014-5-1 12:02:24 來自手機 | 只看該作者
其實揀kk2.1都係貪佢平,平價之選仲有咩可以揀?
solaris8x86 發表於 2014-5-1 12:33:12 | 只看該作者
thomrex 發表於 2014-5-1 11:57
thank you. 另一方面如果日後想延長飛行距離,X9D多唔多料去換?

1丶2公里仲唔夠飛要飛10公里呀?

byuen 發表於 2014-5-1 12:38:04 | 只看該作者
thomrex 發表於 2014-5-1 12:02
其實揀kk2.1都係貪佢平,平價之選仲有咩可以揀?

可以考慮零度 S4V2 飛控, 連 gps 都只係人仔 888, 抵到爛.
ivanwcs 發表於 2014-5-1 13:15:29 | 只看該作者
thomrex 發表於 2014-5-1 11:57

唔使換咩,換下天線或者加個放大器就得
飛控最抵玩一定是APM,咩功能都有齊,但是就辛苦d,要set
kk2.1太簡單,好似MWC甘,普通飛都OK
200幾既飛控,我有openpilot既CC3D,都是無GPS功能,但是飛行性能就好好
之後就是naza同零度呢類,
naza m都幾平,就是GPS貴

solaris8x86 發表於 2014-5-1 13:27:41 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-5-1 13:15
唔使換咩,換下天線或者加個放大器就得
飛控最抵玩一定是APM,咩功能都有齊,但是就辛苦d,要set
kk2.1太 ...

>>>換下天線或者加個放大器就得

天線可以,但放大器 (RF booster或叫RF amplifer) 無乜可能。因為市面上可買到嘅放大器均為TDD Division DSSS或OFDM模組 (modulation),而Frsky X9D上使用嘅模組為ACCST frequency hoping,係Frsky自家制式,所以一般放大器無辦法識別輪入訊號嘅"語",因而無法起動放大器進行放大 (amplifcation) 功能。所以無用,換天線係暫時唯一選擇。但切忌換大過6dbi天線,否則飛高時無訊號,或訊號薄弱。
ivanwcs 發表於 2014-5-1 22:17:40 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-1 22:50:42 | 只看該作者

若果得都幾神奇,一個連盒上都有寫名只支援802.11b/g嘅功放就肯定一定要用DSSS/OFDM signal modulation, 係一個ACCS signal或Futaba FASST控會work,唯一解釋就係賣嗰個都唔知自己賣乜...

ivanwcs 發表於 2014-5-1 23:07:10 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-1 22:50
若果得都幾神奇,一個連盒上都有寫名只支援802.11b/g嘅功放就肯定一定要用DSSS/OFDM signal modulation,  ...

我個fd用緊,futaba控
solaris8x86 發表於 2014-5-1 23:09:19 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-5-1 22:17
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.24.JEJ39x&id=19223009474

謝謝分享,但真係好奇怪,佢有咁嘅description:

>>用在路由器上距离不会增强很多!

一個為專為router DSSS/OFDM (路由器) 而設計嘅專用功放反而距離不會増強好多?!! 而用在spec上不支援嘅Futaba FASST, FSKRY ACCS modulation就會反而増強好多?!!! 咩道理嚟㗎.....hahah....
solaris8x86 發表於 2014-5-1 23:10:42 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-5-1 23:07
我個fd用緊,futaba控

神奇!!!!! 多謝經驗分享! 但無法解釋....咁用咗可以飛遠幾多??
 樓主| thomrex 發表於 2014-5-1 23:36:48 來自手機 | 只看該作者
咁如果日後真係想飛10km,係咪應該忍痛一鋪過買14SG方便日後upgrade?摩打方面,我應該點配搭先可以飛耐d?
 樓主| thomrex 發表於 2014-5-1 23:55:53 來自手機 | 只看該作者
我宜家假設用4822 490kv,其實呢個扭力有利延長飛行時間嗎?又或者應該點去比較呢?
solaris8x86 發表於 2014-5-1 23:59:25 | 只看該作者
thomrex 發表於 2014-5-1 23:36
咁如果日後真係想飛10km,係咪應該忍痛一鋪過買14SG方便日後upgrade?摩打方面,我應該點配搭先可以飛耐d? ...

個"飛耐d"concept方向... 其實有少少唔大對,要飛得耐,其實要搞軽啲,並唔係要motor大力或細力.....軽咗,自然用少咗電,自然飛耐咗....係跟本性解決問題....
 樓主| thomrex 發表於 2014-5-2 10:48:43 | 只看該作者
我都明白偷輕d可以飛耐d... 不過搞下下宜家set野都幾重, 減唔到磅, 所以先諗用其他機件去搞...  
solaris8x86 發表於 2014-5-2 11:19:37 | 只看該作者
thomrex 發表於 2014-5-2 10:48
我都明白偷輕d可以飛耐d... 不過搞下下宜家set野都幾重, 減唔到磅, 所以先諗用其他機件去搞...  
...

反推力其實係純能源轉化,無時無刻都會有個對等能源交換 (energy transformation),上帝定落既法則,改變唔到。

若你個機架 (frame)以後唔賣嘅,可考慮"削骨"一方案,會有一定相當幫助,但你要有較専業工具去"切"或去"削",而且要精確平行。我自己架嘢亦都有1/4體積"削"過,以換取重量去安裝其他額外儀器,經驗話我聽係work嘅,但要冧清楚設計先好做,因為一去不回頭,機會得一次。