RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6142|回復: 36
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求教UBEC供電問題

Sapphire 發表於 2014-4-30 01:29:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,細佬最近買左架wraith,加左車頭燈同頂燈,用分叉線直接插入receiver 個 channel 3度,結果開車+ 轉彎時,車頭燈會突然暗哂!睇怕都係供電不足,請問加UBEC可否解決呢個問題呢?一話要另外加電箱供電?仲有,如果加左UBEC,係未夠力再加其他用電的補品如電控絞盤?好耐都唔該哂,thank.
hknewton 發表於 2014-4-30 03:12:27 | 只看該作者
如果燈係BEC度取電的話, 加個外置BEC應該有幫助

ricksonchow 發表於 2014-4-30 03:20:44 | 只看該作者
你加個大電流既UBEC (5-10A) 可以解決到唔夠電既問題, SERVO唔會影響D燈, 車頂燈, 絞盤果D都冇問題
ming 發表於 2014-4-30 11:30:38 | 只看該作者
不如買双星果套燈,將紅黑線整在7.2v插前就oK了,這部我都係早你一個月買!
阿邊個 發表於 2014-4-30 13:33:04 | 只看該作者
我之前部short course, 又係接收器取電, 都有你講果個問題. 一用左UBEC, 即刻解決晒, 即使多左一倍燈都係咁話.
DLAM 發表於 2014-4-30 14:13:29 來自手機 | 只看該作者
各位師兄,我想搭單問下,如果電變本身有BEC,要加UBEC應該點駁?
ricksonchow 發表於 2014-4-30 14:51:12 | 只看該作者
好問題, ESC 果條三線入面, 紅色唔好駁, 如果唔係會BBQ

ming 發表於 2014-4-30 16:05:10 | 只看該作者

一問講曬買套TLU~01好過!
 樓主| Sapphire 發表於 2014-4-30 22:28:10 | 只看該作者
多謝各位師兄的意見,有埋圖片說明真好,
但有一個愚蠢的問題........BEC 是否插入receiver "battery supply"  度? 仲有UBEC 大概幾銀?
多謝Ming師兄意見, 但TLU~01應該不便宜... 應盡會嘗試BEC先...............
edwardkmlau 發表於 2014-4-30 22:39:31 | 只看該作者
Sapphire 發表於 2014-4-30 22:28
多謝各位師兄的意見,有埋圖片說明真好,
但有一個愚蠢的問題........BEC 是否插入receiver "battery ...

UBEC係插receiver battery 個位, 但係求其插一個無用到的channel都可以, 但緊記要如ricksonchow提供圖片咁先甩ESC紅線!

Hobbywing 3A ubec around HKD50-60
http://www.hobbywing.com/product_show.asp?id=209
 樓主| Sapphire 發表於 2014-4-30 22:48:28 | 只看該作者
edwardkmlau 發表於 2014-4-30 22:39
UBEC係插receiver battery 個位, 但係求其插一個無用到的channel都可以, 但緊記要如ricksonchow提供圖片咁 ...

Thank.... 明天去買
阿邊個 發表於 2014-5-1 03:32:48 | 只看該作者
買UBEC, 要注意電壓, 一般淘寶貨係5V, 部分係可置換5V 或 6V

如果你個電變係出6V 電, 而你UBEC 係出5V, 咁, 你接落receiver 俾電, 會搞到servo 都慢埋 (因為電壓低左), 用返6V 會好D.

再一度就係, 如果你自己搭燈, 咁, 個UBEC 出幾多v電, 就直接影響你D 燈點砌法啦.

個人比較喜歡UBEC, 因為細舊D, 平, 自己配搭燈又自由度大好多.
 樓主| Sapphire 發表於 2014-5-1 09:56:03 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-5-1 03:32
買UBEC, 要注意電壓, 一般淘寶貨係5V, 部分係可置換5V 或 6V

如果你個電變係出6V 電, 而你UBEC 係出5V, 咁 ...

咁師兄你有冇6V嘅 UBEC介紹?好在仲未買,差D昨晚就想係淘寶落單!
edwardkmlau 發表於 2014-5-1 10:41:28 | 只看該作者
再唔係可以用番ESC俾電接收, 用UBEC直接俾電燈組同埋其他用電補品,咁就唔會影響原本接收同埋servo電流
tsfai 發表於 2014-5-1 11:12:38 | 只看該作者
edwardkmlau 發表於 2014-5-1 10:41
再唔係可以用番ESC俾電接收, 用UBEC直接俾電燈組同埋其他用電補品,咁就唔會影響原本接收同埋servo電流 ...

好提議。
 樓主| Sapphire 發表於 2014-5-1 11:20:05 | 只看該作者
edwardkmlau 發表於 2014-5-1 10:41
再唔係可以用番ESC俾電接收, 用UBEC直接俾電燈組同埋其他用電補品,咁就唔會影響原本接收同埋servo電流 ...

但係點直接由UBEC俾電燈組?(新手無知再問,見諒見諒!)
阿邊個 發表於 2014-5-1 11:47:00 | 只看該作者
http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=12mi4uja095 我係買呢隻, 可以切換5V 或6V

UBEC 可以接鋰電池平衡叉果個頭(即係白色一排果個) 黎取電, 但係,

例如我部scx 10, 個電變係出5V電, 咁, 舵機用5V 其實係會慢左, 所以我就接UBEC, 入receiver, 既可加強舵機電壓, 又可以俾燈用. 如果你用平衡頭取電, 繞過接收器呢一步, 咁就做唔到呢個效果.

當然, 如果電變已經夠高電壓, 就唔使考慮呢樣.
edwardkmlau 發表於 2014-5-1 12:22:26 | 只看該作者
Sapphire 發表於 2014-5-1 11:20
但係點直接由UBEC俾電燈組?(新手無知再問,見諒見諒!)

燈組唔使用分叉線插接收, 直接駁UBEC output, 當然, UBEC output都唔使插接收
 樓主| Sapphire 發表於 2014-5-2 14:03:14 | 只看該作者
Thank. 一於淘一個返黎整整佢!
ricksonchow 發表於 2014-5-2 14:32:45 | 只看該作者
我用BEC 既其中一個主要目的你確保SERVO 夠電夠力, 因為你車上面咁多電子野, 除左行動力之外最食電應該係個servo, 原裝servo 應該仲OK, 但係一換其他大力servo 佢地就會食多D 電, 變左原裝個電變比唔到咁多電所以慢哂同冇力. . .

HW LEE隻3A 我都用緊, 6V 接我隻SERVO D 燈都係有少少閃(可能隻servo 太食電), 結果燈我直接響電變拎電就算. . . 要用5A以上先夠玩

另外你如果想落winch 都係要用UBEC 比電的