RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5080|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

到我入半坑了.... F450 + APM 2.6

littlestep 發表於 2014-4-27 21:51:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
5000MAH 3S  H3-2D + 山寨狗PRO

飛十分鐘....

真係唔多夠喉, 見人飛PATHOM 2真係好長氣

當然 SKYHERO X8 係DREAM BEAR
6S 20000MAH 可以飛48分鐘不過真係好Q大架...

solaris8x86 發表於 2014-4-27 21:59:23 | 只看該作者
超明智選擇,用APM,夠定有排玩。
arigato 發表於 2014-4-27 22:04:58 | 只看該作者
Ching APM 2.6 how much ?
 樓主| littlestep 發表於 2014-4-27 22:14:38 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-27 21:59
超明智選擇,用APM,夠定有排玩。

而家叫基本6個MODE SET 好. 但都係前輩幫手做左最初設置同SET-UP
試哂6個MODE 工作正常,地面站工作正常
睇上去APM 好似比NAZA V2 穩定
未敢作其他TESTING , 圖傳要改過哂O的天線, 而家20米都冇就冇野睇,真係要搵你地O的高手幫幫忙.

如果要玩長火力圖傳同CONTROL 要點改進先得..?
solaris8x86 發表於 2014-4-28 10:46:32 | 只看該作者
好似太重啦,日後有機會改用11.1v 4000mAh 25C電,可能有15分鐘,我係南記見過有ching甚至飛F450+4000mAh電飛20分鐘。 因為你個config似乎已過咗重量臨介平衡點。

>>如果要玩長火力圖傳同CONTROL 要點改進先得..?

你啲圖片唔消楚,比唔到乜意見你。
bblwong 發表於 2014-4-29 01:21:37 | 只看該作者
look good
Jack05101 發表於 2014-4-29 21:58:18 | 只看該作者
留名學o野
Jack05101 發表於 2014-4-29 22:00:25 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-28 10:46
好似太重啦,日後有機會改用11.1v 4000mAh 25C電,可能有15分鐘,我係南記見過有ching甚至飛F450+4000mAh電 ...

咩係[重量臨介平衡點]?
solaris8x86 發表於 2014-5-1 12:09:06 | 只看該作者
Jack05101 發表於 2014-4-29 22:00
咩係[重量臨介平衡點]?

sorry, 我overlooked咗你個問題,其實係普通嘢,我吹得復雜咗,所有機型均有佢吔自己最好嘅payload承擔力上限點或稱為maximum effective payload,乜春機都一樣,當過咗maximum payload上限條介缐,飛機嘅大部分理物性能會走下坡,例如電池容量越加越多,飛行時間增幅比例就越嚟越短,反應轉慢等等不穩定性問題一個接一個而嚟,如唔理會嘅,最終會達至反比例,或即一般人述語超重喇。負載器具如motor或螺旋槳先會以慢性癌症方式受損,電路板因額外大上大落式耗電又另到產生不必要熱量,BEC又因而有額外負荷,全機進入惡性循環。有一日最終會...咩喇...唔講落去....
師兄部F450其實一啲都唔弱,但本身不連額外裝備時結構亦重,比例上好快就達maximum effective payload條線或我用得唔好個term[重量臨介平衡點]。所以至叫佢䀆量用C數低少少嘅電,當然,針無兩頭利,時間可能長咗,但反應亦會慢咗。最好連槳亦換成短半時或一吋,咁會飛得仲耐。

Jack05101 發表於 2014-5-1 21:05:32 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-1 12:09
sorry, 我overlooked咗你個問題,其實係普通嘢,我吹得復雜咗,所有機型均有佢吔自己最好嘅payload承擔力 ...

咁o既config得唔得?

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

solaris8x86 發表於 2014-5-1 21:46:10 | 只看該作者
好靚有品味,香金色,好整潔下,但不知是否錯覺。4隻腳好似長咗少少,每次做平衡時就會耗多少少電,因為motor出力幅度上下會大咗。
jackyjacky 發表於 2014-5-1 22:23:49 | 只看該作者
Jack05101 發表於 2014-5-1 21:05
咁o既config得唔得?

師兄, 請問呢個係咩機架, 可唔可以俾條 Link 睇吓 ?
Jack05101 發表於 2014-5-2 21:21:35 | 只看該作者
Jack05101 發表於 2014-5-2 21:25:03 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-1 21:46
好靚有品味,香金色,好整潔下,但不知是否錯覺。4隻腳好似長咗少少,每次做平衡時就會耗多少少電,因為mot ...

X600四軸機架
天行者20A電調
APM 2.6
KV1000馬達
1047螺旋槳
整個配置夾唔夾?
有冇d咩要改?
solaris8x86 發表於 2014-5-2 22:02:48 | 只看該作者
師兄,你架嘢嗰config點計都叫幾正常,就算換咗1045或1050螺旋槳其實分別有限 (時間),用4400mAhh - 5000mAh電應該有18分鐘 (不連雲台GoPro),咁問你個圖傳用幾多mW火力啊?
Jack05101 發表於 2014-5-3 00:29:06 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-2 22:02
師兄,你架嘢嗰config點計都叫幾正常,就算換咗1045或1050螺旋槳其實分別有限 (時間),用4400mAhh - 5000mA ...

諗住買呢個
发射接收一套配RC805
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0d.6639537.1997196601.75.5wyxtx&id=21346511584
solaris8x86 發表於 2014-5-3 00:34:48 | 只看該作者
Jack05101 發表於 2014-5-3 00:29
諗住買呢個
发射接收一套配RC805
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0d.6639537.1997196601.75.5wy ...

我在問,宜傢機上飛10分鐘嗰個圖傳用緊邊一個?  
Jack05101 發表於 2014-5-3 00:38:29 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-3 00:34
我在問,宜傢機上飛10分鐘嗰個圖傳用緊邊一個?

依家冇用圖傳
係咪圖傳發射果邊率唔洗咁高,接收先要高功率?
solaris8x86 發表於 2014-5-3 00:54:10 | 只看該作者
Jack05101 發表於 2014-5-3 00:38
依家冇用圖傳
係咪圖傳發射果邊功率唔洗咁高,接收先要高功率?

你上面自選400mW嗰個ok架啦,有500米飛,用0.27A電叫做耗電量非常平衡,叫好理想,不要選用大過600mW或細過200mW,不然會好食電飛唔耐丶或TX Power出力太細畫面唔夠力唔流暢。玩多軸,儍仔或新仔至會用大過1W (除非十軸丶八軸有10000mAh電)。
Jack05101 發表於 2014-5-3 00:56:52 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-3 00:54
你上面自選400mW嗰個ok架啦,用0.27A電叫做耗電量非常平衡,叫好理想,不要選用大過600mW或細過200mW,不 ...

係咪圖傳發射果邊率唔洗咁高,接收先要高功率?