RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: P2VFlyer
打印 上一主題 下一主題
收起左側

原裝Phantom 2 Vision+南生圍 3KM 長程FPV測試

solaris8x86 發表於 2014-4-30 17:38:20 | 只看該作者

No comment
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 17:46:52 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-30 17:14
我仲有只係針對討論DJI"C寫"一事,大家一睇到10mW (0.01W) 覺得真係.... 點睇都係幾"C寫"圷.....感覺上係咁 ...

DJI應該是商業考慮,我估計Vision+的Wifi module是和Lightbridge相同的,如果Vision+飛到Lightbridge一樣遠,那麼沒有人會買Lightbridge。

Lightbridge用100mW可以傳1080p(1920x1080)去5公里。雖然Vision+和AR.Drone也用Wifi 802.11做底,但DJI上層Protocol設計是用於長距離streaming,但AR.Drone的Wifi只是家用Wifi。
solaris8x86 發表於 2014-4-30 18:06:03 | 只看該作者

No comment
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 18:11:28 | 只看該作者
I only set/use Preview Quality "640x480 15fps" as stated at the beginning of this thread (in case if you are not aware of it) because there is a bug in the Vision app "640x480 30 fps".
solaris8x86 發表於 2014-4-30 18:15:45 | 只看該作者

No comment
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 18:18:09 來自手機 | 只看該作者
AR.drone個圖傳根本沒有720p,你冇理由唔知道。
solaris8x86 發表於 2014-4-30 18:21:41 | 只看該作者

No comment
wingcarol2003 發表於 2014-4-30 19:38:16 | 只看該作者
實際上一般真正玩FPV係唔容許任何終斷訊號,定翼機玩10公哩遠亦一樣,所以才需要cloverleaf三葉冬枯天線,會斷斷下嘅嘅圖傳,就要靠GPS包底輔助,名乎其實就係blind flight喇 (因訊號質量不足以提供基本駕駛所需使用,時有時無睇唔到時GPS自動出手救你嘅飛行)。本片需然有一次半次出Connection Broken,但似乎回航控制從沒自動轉較GPS代理飛行,即使半秒也沒有,需然窒窒下,但都搞得掂,都可以叫做全程100%人肉You Have Control。

至於一出過Going Home,真正啟動過GPS自動回航功能,failsafe一著,.....大家都明喇....踏單車用咗輔助車輪,或打一部有無限波嘅遊戲機跟著同人講"我打爆機喇!",咁...仲有乜春FPV挑戰哎....。

-------------------------------------------
本人路過的!以前玩QR350 5.8圖傳!FPV
                        現在玩phantom 2 vision Egg cam ,Fpv

!以前有留意Solar兄在這網站經常幫人解決問題及提供意見!我有注意的感覺這位師兄唔借及很專業玩模型!
但看到這次P2vFlyer兄post Pantom 2+ flying 3.6Km fpv!看你的回覆及提問都是有的不中肯!第一這位Solar在此
無誇張自己有幾勁!她只是提供自己用用甚麼東西來飛行3•6Km

而且看你的標題也不斷打擊她2•4g不流暢不穩定可謂玩Fpv !phantom Dji現在有三款穖給你個人需要!如果你喜歡玩五點八!可以買Phantom2
!如果你想簡單方便在航拍時可隨意攝錄及拍照可選擇!phantom2 vision or vision+
本人覺得你所謂喜歡玩真正的FPV 河上爬飛!穿樹!飛行人群等就是爽玩FPV' 我不太認同!!
原因現在Phantom 2vision,eggcam Fpv對我來說已經很非常夠很有用!因為我只是在高空中停頓時隨心想拍攝及錄影短片!而且這phantom2 vison App非常準確及有齊晒我想要的高度!方向!電量!相機入面所有設定!同時亦可不用phantom降地時可看相片可立即在我的ipad 睇!App 亦可以配搭用,samsung moblie ,Iphone !非常方便!所以我現在非常滿足用現在的phamtom2 Vision2 Fpv Flying,........
這是我個人的感受如有令你不開心請見諒

solaris8x86 發表於 2014-4-30 19:56:14 | 只看該作者

No comment
linguist 發表於 2014-4-30 20:33:10 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-30 19:56
非理性討論就免喇,但30分鐘前係TVB睇過Vision/+?嗰iPad FPV demo就真係好Q窒下,我肯定在此貼內嘅意見百 ...

唔好意思,好似騎劫咗P2VFlyer師兄個post,不過好想做和事佬,講兩句。

Solaris師兄,我同你都叫傾個幾句,了解你對飛的執著,所以雖然知道你説話時有時都不太客氣,但仍然尊重你。

我剛才知道原來上面回貼個位人兄係我認識的,他只想講每個人對如何玩fpv的睇法也不同,你有你玩低飛左穿右插,人家有人家玩高空定點拍攝,其他人有其他人玩飛高飛遠等,沒什麼衝突,也看不到與技術討論有什麼關係,只是大家喜歡的玩法不同而已,無什麼必要為此而爭持下去,更無必要為此而出言侮辱別人。Solaris師兄,算吧,一人少句,以和為貴,enjoy our toys; enjoy our flight!
solaris8x86 發表於 2014-4-30 20:56:06 | 只看該作者

No comment
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 21:17:38 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-30 19:56
非理性討論就免喇,但30分鐘前係TVB睇過Vision/+?嗰iPad FPV demo就真係好Q窒下,我肯定在此貼內嘅意見百 ...

理性討論相信所有C兄都認同,但不必時常踩底他人,意圖台高自己,尤其一些你也是一知半解的事(例如Vision/Vision+並非用H264,Vision+並非有100mW等),很容易自暴其短。如是認真有料,相信大家C兄都會認同。

世界咁大,冇人識晒所有嘢,我飛AR Drone時,也向你請敎許多技術問題,你也樂意助人,小弟獲益良多。

小弟不常上中文論壇,因只會用手寫輸入,飛行及改裝技術也不太精,請各位C兄多多包涵。
solaris8x86 發表於 2014-4-30 21:32:23 | 只看該作者

No comment
linguist 發表於 2014-4-30 22:00:21 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-30 20:56
說話唔好亂講,由頭到尾都係技術討論,師兄cap咗個video出嚟,我只係話好Q窒,與事實相乎。至於1mW反物質F ...

Solaris師兄,若然你所謂的「理性技術討論」就是未經證實便非理性地指控人家用假名或不用自己ID回post,我相信你跟理性技術討論還有一段距離。師兄既然有科學技術根底,應該不難透過追查IP address去判斷究竟我上面提及的wingcarol2003師兄是真有其人,抑或只是其他人故弄玄虛。若然師兄沒此技術,亦大可向本版版主查詢,事實便一目了然,不必吓吓什麼「當係」,既不科學,亦不理性,跟師兄的說法甚有出入!

另外,理性討論之餘,我覺得亦要懂得尊重他人。我相信「做返個勇敢嘅男人」這些言詞並非人人都能接受。

不能否認,小弟也向你請敎過一些技術問題,你也樂意助人,小弟獲益良多。不過,可能出於職業病,小弟對人際溝通時應有的禮貌和所使用的言語有點在意,亦不願意看見因此而影響我們之間的關係,所以還請Solaris師兄見諒!
wklee2014 發表於 2014-4-30 22:05:38 | 只看該作者
P2VFlyer  ching 好似已經hack 左入phantom 個wifi , 知道個config 都吾奇 , 但10mw ...  P2VFlyver 可以再確認下?
wingcarol2003 發表於 2014-4-30 22:06:03 | 只看該作者
Hi Linguist,請問你是否上次陪太太出來南生圍!靚仔哥?
.
solar兄我絕對認同!用5,8G play FPV.是最好及順暢!
我之前玩X350 5.8圖傳!真的爽!
只不過我覺得依家陪phantom2 vision.好簡單方面好用!又做到我想要的東西!只是不可用3D雲台!rec movies.需要技術搭救!其實我買部phantom之前都有留意你叫新仔玩phantom.最好不要一步到位!一步步来!我先不再立即一上就vision加!在此真的多謝你给了寶貴意見
solaris8x86 發表於 2014-4-30 22:24:28 | 只看該作者

No comment
 樓主| P2VFlyer 發表於 2014-4-30 22:24:54 | 只看該作者
wklee2014 發表於 2014-4-30 22:05
P2VFlyer  ching 好似已經hack 左入phantom 個wifi , 知道個config 都吾奇 , 但10mw ...  P2VFlyver 可以 ...

Vision+個OpenWrt config 寫着7dBm,相信實際會有誤差,所以我"估"7-10 dBm (5-10mW),遲些有空打開架機,插個2.4G Power Meter度下就知道。

我唔確定啲野唔會亂寫,所以我說"估",以免誤導他人。
linguist 發表於 2014-5-1 00:39:59 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-30 22:24
sorry.. fxxx me...我一生都係用數學去理解一切可用數學去解釋嘅嘢,我亦明白到自己啲計算有時可怕到好似 ...

Solaris師兄,在此跟你說最後一句(Sorry, P2VFlyer師兄,騎劫你此貼多一次!):

師兄你跟我們理性交流或提供意見,我們感激非常;不過,無論小弟跟你有沒有你所謂之「戀愛神交等隱性關係」也好,甚至只是「路人甲乙丙丁」之關係也好,人與人之間都需要互相尊重,做人亦要多點謙卑。我相信師兄你明我說什麼的。晚安!
solaris8x86 發表於 2014-5-1 00:50:56 | 只看該作者

啊路人甲兄,請以後見到我唔好以為同我有三丶兩句過就有資格同我扮熟,我routine對身邊過路人一向唔在意是否要花時間去冧專重唔專重,唔該。

另外我之前承諾以後不再對本貼主comment,已將全貼內容洗去並改為No Comment,以對現承諾。作為代價,請以後不要再放任自己小朋友再去搞我哋啲飛機,"我哋,連我在內"嗰班人由day one開始一向幾唔like,之前人哋睇在我份上叫做比少少面,無咗關係後就請更加注意。日後再有需要入人哋屋企租艇仔去拾自己炒咗架Phantom亦請務必每次先主動付費,始終私人地方私人財物,班人一直以為你係我個fd又會向我反影,以後萬二個感激唔該