RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2584|回復: 8
收起左側

Hyperion 差機平衡插問題

ThomasZ 發表於 2014-4-23 20:58:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我用緊部Hyperion EOS 720i 大約兩年了, 原裝個平衡插板開始壞壞地, 好危險! 掂一掂, 其中一CELL就會跌VOLT, 再掂一掂又正常番。 試過有一次其中一CELL差極都未滿, 部機繼續差, 點知掂一掂塊板就正常番, 仲充多咗少少, 好在及時發現, 否則可能著火都似....
如果接觸不良應該顯示 0V吧, 最恐怖係顯示 3.幾V, 其它的就4.2V, 真它馬的 兩塊都係咁!!
師兄們有無其它牌子,好D的平衡板介紹? 7出的唔多見
啊甘 發表於 2014-4-24 08:56:51 來自手機 | 顯示全部樓層
用一字批。了下接觸位或你粒电插頭問題
DLAM 發表於 2014-4-24 09:31:39 | 顯示全部樓層
平衡板好少壞,多數係跟電果邊個插壞。

我都係用緊720i NET3AD,個平衡板係原裝,見過鴻聲有賣。

其他冇牌子嘅平衡板多數大陸嘢,質數麻麻
espo 發表於 2014-5-5 23:07:00 | 顯示全部樓層
師兄, 我之前都有差不多的問題。 之後換了一條直插的义線(唔用平衡板),之後冇事了!
 樓主| ThomasZ 發表於 2014-5-6 13:40:01 | 顯示全部樓層
espo 發表於 2014-5-5 23:07
師兄, 我之前都有差不多的問題。 之後換了一條直插的义線(唔用平衡板),之後冇事了! ...

請問係點樣架? 未見過喔~
kelvinayhh 發表於 2014-5-6 15:07:46 | 顯示全部樓層
ThomasZ 發表於 2014-5-6 13:40
請問係點樣架? 未見過喔~

登錄/註冊後可看大圖

Photo is from RC Penny
rcracing 發表於 2014-5-6 15:29:58 來自手機 | 顯示全部樓層

如果只係差蕉插電可以買呢隻,$4X.-
espo 發表於 2014-5-6 22:24:21 來自手機 | 顯示全部樓層
我有By果係, 但要這样插。
rcracing 發表於 2014-5-6 22:39:10 | 顯示全部樓層
espo 發表於 2014-5-6 22:24
我有By果係, 但要這样插。

呢種係比b6用,上面果隻新架!