RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4602|回復: 15
收起左側

12仔易玩嗎?有冇好介绍

glock17 發表於 2014-4-11 17:02:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟乃新手玩緊Formula. 發覺12 仔细架D, 車殼勁靚多款. 想請教F1 轉12 仔好玩嗎? 見二手有蛇,Kyosho, 邊架易set D. 我只係操下車,display 下,唔比賽,有冇其他model 个绍, 用手上的電变和摩打OK 嗎? Novak 60A +23T 有刷,7.4 Lipo.多謝賜教.
sfdo 發表於 2014-4-11 22:35:30 | 顯示全部樓層
我都想知。
操車用,最重要係 parts 長玩長有。
12仔 Lipo 係細舊D,電變同摩打同 F1 差不多,
tc3driver 發表於 2014-4-11 23:21:07 | 顯示全部樓層
推薦Asso 12R5.2  新年前問過約$1650, 好處是parts耐用
 樓主| glock17 發表於 2014-4-12 01:22:13 | 顯示全部樓層
但是Asso. 有冇殼跟的,我見Kyosho 跟kit D 壳好靚.
fbs 發表於 2014-4-12 08:36:36 來自手機 | 顯示全部樓層
靚殼吾好跑,好跑殻吾靚.12仔係咁多種車種之中最難揸嘅.揸得好的話其它車種冇難度.
tc3driver 發表於 2014-4-12 08:41:28 | 顯示全部樓層
Asso沒有殼也沒有呔跟的, 其實Asso和Kyosho Lm是不同系列(Kyosho Lm 是較其他12仔長身), 如果要靚要像真,可揀Kyosho,但要用Kyosho呔,因為用其他呔size不同.
或者揀Tamiya RM01都好像真,$1100有殼有呔仲人埋駕駛員公仔
 樓主| glock17 發表於 2014-4-12 08:56:13 | 顯示全部樓層
C hing, Thanks a lot! 得閒出KWS 睇下先. 其實我冇時間和技術砌車, 所以多數考慮二手. 但Asso.比較少見.
 樓主| glock17 發表於 2014-4-12 11:27:58 | 顯示全部樓層
fbs hing, 12 仔難揸,原因何在? 相對Formula, 其實結構差不多,低重心,後直驅,較易推前, 兩者控制又有何分別? set車何者較易? Thx !
RCandylau 發表於 2014-4-12 12:14:35 | 顯示全部樓層
12 仔不要買kyosho,代理做得不好,零件唔見hk有,更不要買二手,通常是炒到暗變形行唔直至賣,到時執餐死,小弟有asso同蛇,易買到零件,我建議買新車砌,我買過Formula,之後賣了,因為又難set又長又76又快唔到,反而12仔仲好玩過F1,12仔其實好好玩,個朋友一上手就爱上了,又快又爽,主要最麻煩係常要洗珠差(你玩開F1都明啦)其他無乜野事,你可用住Novak 60A +23T 有刷, 買件ip 7.4 細Lipo for 12仔的玩住先,玩熟了再換120A+4.5T,包你放棄F-1
RCandylau 發表於 2014-4-12 12:16:06 | 顯示全部樓層
glock17 發表於 2014-4-12 01:22
但是Asso. 有冇殼跟的,我見Kyosho 跟kit D 壳好靚.

車殼70-100 only

樓主| glock17 發表於 2014-4-12 12:35:21 | 顯示全部樓層
多謝RCandylau C hing, 小弟見有二手蛇,跟車有120A+4.5T, 若買有什麼要注意? Thanks again !
sfdo 發表於 2014-4-12 18:16:16 | 顯示全部樓層
冇技術砌車, 更加不宜買二手。萬一架車唔齊件或有暗病,恐怕買 parts 都買到喊。

12 仔 可調部分比 F1 多,需要花多D心機探索。調好合自己o既 setting 就可以好楂。
 樓主| glock17 發表於 2014-4-16 16:24:19 | 顯示全部樓層
C hing, 小弟己購入一位c hing 割爱之九成新蛇仔s120連HW60a電变全套連壳, 多謝c hing 們宝貴意見。Thanks a lot !
fbs 發表於 2014-4-16 21:26:23 來自手機 | 顯示全部樓層
F1有gyro但12仔冇.速度高.所以油門要有線性吾可以亂嚟.操得好12仔揸其他車就係setting問题.
 樓主| glock17 發表於 2014-4-16 21:36:25 | 顯示全部樓層
我地個年代(70), 12 仔好易打圈, 而家嗰D 唔知点? ( 未試車).
jj2006 發表於 2014-8-27 17:56:10 來自手機 | 顯示全部樓層
其實玩十二仔都可加gyro ,玩起嚟部車會好聽話