RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 阿邊個
打印 上一主題 下一主題
收起左側

SCX 10 車主及討論區

bbfonghk 發表於 2014-6-17 14:18:17 | 只看該作者
師兄;
想請教下如果有玩水,前後你地會點保養下,防止d啤鈴/前後軸無咁容易生鏽?

我架cc 0 1玩一次點店小小水,無理到,過一派就發覺條軸已經生鏽!
bbfonghk 發表於 2014-6-17 14:28:45 | 只看該作者
師兄;

我想請教下你地玩水前後有無點保養下,防止d啤鈴/車軸無咁易容易生鏽?

我架cc01有次只係店過小小水,玩完無理到個幾星期就已經發現條車軸生鏽…
rcfd 發表於 2014-6-17 18:36:23 | 只看該作者
Jer2001 發表於 2014-6-14 21:39
想請教一下, 小弟架AX90028 SPEC中 Wheelbase: (313mm)
想用逃寶的JEEP殼, 但JEEP殼Wheelbase好似290MM...
...

ching, 建議你去kws買殼好過!
mariusing 發表於 2014-6-19 00:12:27 來自手機 | 只看該作者
SCX10 有無機會可以砌到 D110 body?
mariusing 發表於 2014-6-19 01:02:49 | 只看該作者
初哥心思思想開始玩慢爬, 想問下 SCX10 RTR 係咪算最平既入門? 係咪AX90044算最抵玩?
仲有少少問題....
1. 新手試玩, RTR 已經足夠?
2. 想落埋水,  ESC, reveiver 做防水, 咁 motor 同 servo 呢d  movable 既 parts 點算?
3. 加重前軨好爬D, 咁落斜會唔會相對易反D?
4. 用 RTR , 仲駛唔駛加 UEBC ?

謝謝...
ricksonchow 發表於 2014-6-19 02:17:14 | 只看該作者
mariusing 發表於 2014-6-19 00:12
SCX10 有無機會可以砌到 D110 body?

可以, 點改都得, 當然要DIY 落功夫!

http://lmgtfy.com/?q=scx10+d110
ricksonchow 發表於 2014-6-19 02:21:39 | 只看該作者
mariusing 發表於 2014-6-19 01:02
初哥心思思想開始玩慢爬, 想問下 SCX10 RTR 係咪算最平既入門? 係咪AX90044算最抵玩?
仲有少少問題....
1.  ...

90044 係最抵玩
1. 係
2. 90044 既話 Reciver, Servo 要做防水,  ESC 已經係防水, 其他parts 可以唔理住
3. 加重四條軨再好爬D, 相反會更穏定更加難反車, 可以話係其中一樣好大影響的改裝, TAOBAO 好多金屬軨已跟加重圈
4. 可以唔加

ricksonchow 發表於 2014-6-19 02:24:47 | 只看該作者
bbfonghk 發表於 2014-6-17 14:18
師兄;
想請教下如果有玩水,前後你地會點保養下,防止d啤鈴/前後軸無咁容易生鏽?

最緊要玩完返去沖乾淨, 我會放上抽濕機上浪乾佢

而軸上面啤鈴可以話一定會生銹/入泥, 我後軸外啤鈴已改用銅杯士(星星車跟果D)
711leung 發表於 2014-6-19 10:02:36 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-5-27 23:43:18
大致上係KIT 車金屬化左果D 拉桿:

車尾兩條下拉桿
車頭兩條下拉桿
車尾兩條上拉桿/Y桿
車頭兩條上拉桿/Y桿

rickson ching, 想問以上拉桿換金钃, 有冇尺吋, 我架車係 ax90035, 313mm 車架唔知附圖啱唔啱, tks

ricksonchow 發表於 2014-6-19 10:54:26 | 只看該作者
711leung 發表於 2014-6-19 10:02
rickson ching, 想問以上拉桿換金钃, 有冇尺吋, 我架車係 ax90035, 313mm 車架唔知附圖啱唔啱, tks

...

轉向杆啱用, 但係我唔知下面果兩組link 既長度, 你留意返你部車係行3 link (有y形果條) 定係 4 link 去配返. 你部車係313, 搵返HONCHO D PARTS 多數啱用, Dingo 就係短陣, 未必全部啱用http://www.asiatees.com/model.ph ... amp;pid=1&rank=
711leung 發表於 2014-6-19 11:03:11 | 只看該作者
ok 明白, tks
bbfonghk 發表於 2014-6-19 12:07:00 來自手機 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-6-19 02:24
最緊要玩完返去沖乾淨, 我會放上抽濕機上浪乾佢

而軸上面啤鈴可以話一定會生銹/入泥, 我後軸外啤鈴已改用 ...

初初玩車一心換曬d啤呤想耐用d,換完覺得爽好多,

點知完全係無考慮到會有生銹問題,玩RC真係有牌學…
bbfonghk 發表於 2014-6-19 12:36:35 | 只看該作者
711leung 發表於 2014-6-19 10:02

...

我就買咗呢隻

mariusing 發表於 2014-6-19 13:03:14 | 只看該作者
新手若果買 RTR, 要買咩電同 charger?
LiPO 定 NiMh?
大家有無 suggestion 比下? 謝謝
bbfonghk 發表於 2014-6-19 13:45:13 來自手機 | 只看該作者
mariusing 發表於 2014-6-19 13:03
新手若果買 RTR, 要買咩電同 charger?
LiPO 定 NiMh?
大家有無 suggestion 比下? 謝謝 ...

我都係新手,充電就用B6,電就用NiMh因為平d同比較容易保養
711leung 發表於 2014-6-19 14:27:50 | 只看該作者
bbfonghk 發表於 1 小時前
我就買咗呢隻

tks ching 資料, 請問ching你套金钃拉桿, 同金钃重鈴 係邊度買? 大約幾錢 ? 絛鈴係唔係連胎一齊,麻煩嘥, tks
bbfonghk 發表於 2014-6-19 14:38:01 來自手機 | 只看該作者
711leung 發表於 2014-6-19 14:27
tks ching 資料, 請問ching你套金钃拉桿, 同金钃重鈴 係邊度買? 大約幾錢 ? 絛鈴係唔係連胎一齊,麻煩嘥,  ...

兩樣都係上淘X買,拉桿同款價錢都係差唔多,
鈴就無包呔,價錢就要睇款,
d師只話KWS都有,平d不過款就小d
ricksonchow 發表於 2014-6-19 14:54:32 | 只看該作者
我自已就中意用鋰電, 貪佢玩得耐, 一排5000 玩兩粒鐘
鈴既話可以上左TAOBAO 睇下D 款先, 之後去KWS 智X 睇, 款冇TAOBAO咁多但佢賣得平過TAOBAO 仲會連埋胎(有D款有) 不果D 胎未必夠原裝果隻咁咬地
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-6-19 14:56:54 | 只看該作者
我響Rc孖買過金屬Y 桿, 要加介子先裝到, 但裝左之後又長得滯, 搞到個舵機頂住個車架, 最後都係放棄.

各位有冇呢個問題呢?
711leung 發表於 2014-6-19 15:00:48 | 只看該作者
bbfonghk 發表於 1 小時前
我都係新手,充電就用B6,電就用NiMh因為平d同比較容易保養

ching, 你用NIMH电玩, 要唔要關個 LIPO CUT-OFF PROTECTION , tks