RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 阿邊個
收起左側

SCX 10 車主及討論區

bbfonghk 發表於 2014-6-4 11:11:32 來自手機 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-6-4 10:57
bbfong: 說明書教, 摩打齒係冇油, 即使大spur gear都係唔落, 係gear box 裏面先係好多雪油

cyt: 呢件野厲 ...

唔該曬,我見無落油所以自己落左d
cyt2011 發表於 2014-6-4 11:33:33 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-6-4 10:57
bbfong: 說明書教, 摩打齒係冇油, 即使大spur gear都係唔落, 係gear box 裏面先係好多雪油

cyt: 呢件野厲 ...

第一件係改丫桿用既 !
第二件係改個serve位置, 擺係車陣上面, 都係增加扭腰幅度 !
想問下有冇Ching玩過 ? 入唔入得過 ?
asuradas 發表於 2014-6-4 13:14:14 來自手機 | 顯示全部樓層
我都剛剛入咗部scx10,幾時有局呀?想一齊出嚟玩
abcdef 發表於 2014-6-6 00:28:04 來自手機 | 顯示全部樓層

請問:為甚麼很少師兄在前後車橋加保護板?
cyt2011 發表於 2014-6-6 10:06:18 | 顯示全部樓層
我有裝, 智x買的, 平過淘x, 唔洗一舊 !
有分 塑膠橋 同 金屬橋 用的.
stam28 發表於 2014-6-6 12:02:17 | 顯示全部樓層
abcdef 發表於 2014-6-6 00:28
請問:為甚麼很少師兄在前後車橋加保護板?

多舊0野返宜成為障外
abcdef 發表於 2014-6-6 12:15:41 來自手機 | 顯示全部樓層
因為我都買了,裝後發覺車底離地近咗,吾用佢怕撞爆車橋,用就驚埌底;又見師兄出車相,十架得一,兩架用,
stam28 發表於 2014-6-6 12:39:18 | 顯示全部樓層
abcdef 發表於 2014-6-6 12:15
因為我都買了,裝後發覺車底離地近咗,吾用佢怕撞爆車橋,用就驚埌底;又見師兄出車相,十架得一,兩架用, ...

我有個FR玩0左5~6年先磨穿條担
換都係50~60HKD左右
cyt2011 發表於 2014-6-6 12:57:10 | 顯示全部樓層
埌底就衝過去, 呢個就係咁用, 總好過撞爆車橋同拉桿, 小人用可能唔太像真關係 !
cyt2011 發表於 2014-6-6 13:38:33 | 顯示全部樓層
我的28初步完了, 下一步防水工程, 排程中 IMG_20140606_131748.jpg IMG_20140606_132030.jpg IMG_20140606_131828.jpg IMG_20140606_131843.jpg IMG_20140606_131847.jpg !
ricksonchow 發表於 2014-6-7 00:50:58 | 顯示全部樓層
好sharp 醒WOR, 走線都好乾淨
bbfonghk 發表於 2014-6-9 09:25:33 | 顯示全部樓層
師兄:
我90035 新車換完摩打同接拉桿之後,發覺前橋會打冷震/chok下chok下,唔知發生咩事?

http://youtu.be/RC-FtAUzMxk

樓主| 阿邊個 發表於 2014-6-9 10:36:50 | 顯示全部樓層
我都試過, 睇下呢條Link 幫唔幫到手,

http://s.rc-evo.com/xbbs/thread-308812-1-1.html

對我部車黎講, 最重要果招係停用abs, 可以響控果度set.

bbfonghk 發表於 2014-6-9 18:50:30 來自手機 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-6-9 10:36
我都試過, 睇下呢條Link 幫唔幫到手,

http://s.rc-evo.com/xbbs/thread-308812-1-1.html

師兄,真係唔該曬,問題已解決:-)
cyt2011 發表於 2014-6-13 13:49:15 | 顯示全部樓層
架SCX10想搵個司機, 幾多吋既人仔好 ?
係味要cut左下半身 ?
另外你地後面D配件, 用乜野固定 ?
cyt2011 發表於 2014-6-14 00:31:03 來自手機 | 顯示全部樓層
想入多舊电又怕佢涨,容量大定C數大容易漲?請指教!
abcdef 發表於 2014-6-14 01:01:04 來自手機 | 顯示全部樓層
容量和C數對漲電不是主因,返而處理不好,如過充過放,或叉完又長期吾用,漲電機會就大增;玩爬爬有5000mah, 40c足夠有餘;上到7000mah,叉電時間多幾成,放電也需時,小弟愚見
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-6-14 05:49:59 | 顯示全部樓層
司機果度, 我用雙星出果D 賽車手司機就算, 有全身(連腳) 及半身幾款.
Jer2001 發表於 2014-6-14 21:39:39 | 顯示全部樓層
想請教一下, 小弟架AX90028 SPEC中 Wheelbase: (313mm)
想用逃寶的JEEP殼, 但JEEP殼Wheelbase好似290MM...
是吾要改短架車?
cyt2011 發表於 2014-6-17 11:30:13 | 顯示全部樓層
呢四條野得唔得, Piggyback Shock 又唔知點set, 簡單實用為主 !