RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 阿邊個
收起左側

SCX 10 車主及討論區

bbfonghk 發表於 2014-6-19 15:14:49 來自手機 | 顯示全部樓層
711leung 發表於 2014-6-19 15:00
ching, 你用NIMH电玩, 要唔要關個 LIPO CUT-OFF PROTECTION , tks

我玩就有關
bbfonghk 發表於 2014-6-19 15:20:23 來自手機 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-6-19 14:56
我響Rc孖買過金屬Y 桿, 要加介子先裝到, 但裝左之後又長得滯, 搞到個舵機頂住個車架, 最後都係放棄.

各位 ...

我車架係最高位時.就會貼到小小不個影響唔大,無理返正車架好小處係最高位,今晚可以影張相俾你睇下
mariusing 發表於 2014-6-19 15:23:41 來自手機 | 顯示全部樓層
bbfonghk 發表於 2014-6-19 13:45
我都係新手,充電就用B6,電就用NiMh因為平d同比較容易保養

B6 即係 Imax B6AC?
NiMh 幾大容量?~4600 用唔用到40mins ?

謝謝
bbfonghk 發表於 2014-6-19 15:34:05 來自手機 | 顯示全部樓層
mariusing 發表於 2014-6-19 15:23

我用5000 唔係Full雞,行下山咁都玩到個幾成兩個鐘
bbfonghk 發表於 2014-6-19 15:35:00 來自手機 | 顯示全部樓層
mariusing 發表於 2014-6-19 15:23

係B6AC
ricksonchow 發表於 2014-6-19 15:41:56 | 顯示全部樓層
有B6 同B6 AC, B6 要另外配牛, 細隻D,  B6AC 就內置牛大隻D
mariusing 發表於 2014-6-19 15:51:57 來自手機 | 顯示全部樓層
thx sooooooo much, 計下計下,行得走得都成$3000 有多
mariusing 發表於 2014-6-19 15:57:34 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好意思,問多兩句,落水個motor 唔駛做防水架?好似無人提過咁。。。另外d ching 話慢爬最好用有刷有感,咁RTR 跟個27T係有無刷有無感? 跟個AE-5 ESC 又十唔十卜有刷有感? 好多問題,麻煩晒各位
ricksonchow 發表於 2014-6-19 17:18:02 | 顯示全部樓層
有刷冇分有冇感唔怕落水, 而你講得冇錯, 無刷無感比較適合玩快車, 慢爬既無刷要有感.  但同時有感唔掂得水, 所以比較簡單同平既選擇係玩有刷.  AE-5係有刷防水電變,不support 無刷, 原裝27T係有刷
mariusing 發表於 2014-6-19 17:29:25 | 顯示全部樓層
ricksonchow 發表於 2014-6-19 17:18
有刷冇分有冇感唔怕落水, 而你講得冇錯, 無刷無感比較適合玩快車, 慢爬既無刷要有感.  但同時有感唔掂得水, ...

yoooo very clear, thx very much.
711leung 發表於 2014-6-20 10:20:38 | 顯示全部樓層
cyt2011 發表於 2014-3-25 13:33:54
為降低重心, DIY "前置電池座" 及 "後置接收電變架"

ching, 想問你個電池座" 及 "後置接收電變架, 点樣固定, 可唔可詳細解釋点整, tks
cyt2011 發表於 2014-6-24 16:48:46 | 顯示全部樓層
剛有時間, 用下條Castle link set 個 AE-2,
主要係呢兩個, 其它都係Standard

* Brake Throttle : 80%
* Drag Brake : 70%

另外呢兩個就唔知係乜 ? 冇搞佢
!
* Aming Time : 1.5s
* Throttle Dead Band : Average 0.1ms

其實都唔知岩唔岩, 有請Ching 指教 !
ricksonchow 發表於 2014-6-24 17:03:56 | 顯示全部樓層
cyt2011 發表於 2014-6-24 16:48
剛有時間, 用下條Castle link set 個 AE-2,
主要係呢兩個, 其它都係Standard

我隻Castle link 都到左, 可以set 多D 其他野, 我一陣又整返個post 講下佢先

Arming time 係指一開ESC 到行得要幾多時間, (你聽到個ESC 同摩打BB 聲果陣)

而DEAD BAND 係指電變感應支控中位既範圍, 如果你技控唔太精準, 油門中位set極佢都有少少前後偏移, 可以較大個dead band令中位範圍變大
cyt2011 發表於 2014-6-27 12:01:09 | 顯示全部樓層
"電池座"
1.1.5mm 鋁片屈出電池托架
2.上面加兩根8mm膠柱收在原來支架上
3.下面在車架上攻M3牙, 再用上原裝舵機座固定.
IMG_0897.JPG IMG_0893.JPG IMG_0894.JPG

"後置接收電變架"
1. 1.5mm * 62mm 闊的"L" 鋁板收在原來支架上.
2. 接收盒也掛在 "L" 鋁板的另一面
IMG_0896.JPG IMG_0895.JPG IMG_0891.JPG
ricksonchow 發表於 2014-6-27 12:49:15 | 顯示全部樓層
cyt2011 發表於 2014-6-27 12:01
"電池座"

你個電池架一流, 可以拎去賣!
711leung 發表於 2014-6-27 13:02:25 | 顯示全部樓層
cyt2011 發表於 半小時前
電池座"
3.下面在車架上攻M3牙, 再用上原裝舵機座固定.

tks ching 分享, 你做得好有心機, 好似原裝配件, 正呀, 如果你有多一個, 我一定幫你買, tks
cyt2011 發表於 2014-6-27 14:35:49 | 顯示全部樓層
袈28想換金屬輪轂又想用番原裝呔, 係咪用劫熱水滾佢 2, 3 分鐘廠就會甩 ?
請分享一下 !
ricksonchow 發表於 2014-6-27 14:44:47 | 顯示全部樓層
2, 30 分鐘左右
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-6-29 02:02:04 | 顯示全部樓層
ricksonchow 發表於 2014-6-27 12:49
你個電池架一流, 可以拎去賣!

絕對係專業水平電池架!
cyt2011 發表於 2014-6-29 23:34:56 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-6-29 02:02
絕對係專業水平電池架!

多謝大家,而家想開發第二代防水型,希望可以用身邊材料同簡單工序,大家都用到!