RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: garywong5368
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Buggy 迷喜訊(美孚荔枝角公園可以玩電buggy)

warehouse 發表於 2018-9-15 09:15:12 | 只看該作者
Thank you IBM ching
warehouse 發表於 2018-9-15 10:09:44 | 只看該作者
vision 發表於 2014-6-15 06:29
唔樂觀.....
就咁一塊地, 大家好似流晒口水咁, 我地玩rc真可憐

ching 講中很多rc友心裏難堪事,每區都有免費足球場籃球場,1個波約300元就可以堂堂正正落場玩,我地1套車要千幾2仟蚊才能玩,運動成本多數倍,但能堂堂正正落場玩有幾多個免費場?表面上除了幾個公園禁止其它公園可以放車,當你揸住架車係公園玩要左就右就,行人路要就人,草地要就樹要就花叢,太快又捲起大量草俾花王同清潔工鬧,太慢又無引 ; 我試過早幾日係公園揀條約100呎長較少人行之行人路放三輪車約15分鐘,保安埋離講:( 係就係可以放車,但有市民投訴你有機會有可能撞到佢地和嚇親佢地,你去其它地方玩啦! ) 掉那嗎,我8架車最大部係yeti ,已揀部最能細最能無撞擊力之三輪車都俾人窒住晒,如vision師兄講玩rc真可憐,只要聽聞邊處有些少玩地,流晒口水四圍收風,可悲。
1BM 發表於 2018-9-15 15:29:44 | 只看該作者
warehouse 發表於 2018-9-15 10:09
ching 講中很多rc友心裏難堪事,每區都有免費足球場籃球場,1個波約300元就可以堂堂正正落場玩,我地1套 ...

C兄的不愉快經驗 , 相信大部份玩過RC車的人都有遇過 , 以往的香港比較和諧 , 小朋友及青年以至中年 , 閒時在公園任何空地, 不一定是球場 , 有踩單車的 , 打羽毛球的 , 玩RC車的 , 各自各精彩 , 永無話我投訴你 , 你投訴我 , 系近十年間香港人變了 , 戀上了投訴文化 , 人人認為自己有投訴權就用盡權利去盡情投訴 , 而事業上大家在公園玩RC都系極為小心 , 反而害怕一大班10歲8歲的小朋友追車 , 一不小心跌倒愛傷入我地數 ,又或者收腳不及踩爛我地架RC車 , 但如果一班小朋友聽話 , 肯坐定定睇我地玩RC車 , 一來我地提供免費娛樂比小朋友及街坊觀賞, 有咩好投訴呢 , 而且當有人要在球場打波 , 我地玩RC一定讓出場地給打波人士優先 , 佢地打到累要休息時 , 我地再玩車仔 , 彼此尊重就無投訴啦 , 以前在公園任何空地玩油車都無人投訴架 , 好懷念昔日和諧社區的香港
warehouse 發表於 2018-9-25 14:59:50 | 只看該作者
1BM 發表於 2018-9-15 15:29
C兄的不愉快經驗 , 相信大部份玩過RC車的人都有遇過 , 以往的香港比較和諧 , 小朋友及青年以至中年 , 閒 ...

c兄好文章夠透澈,觀感跟你完全一樣,當年揸住架遙控平路車或京商電單車或陸地氣墊船,帶住仔仔行到邊玩到邊,全無顧慮無人投訴,有人經過只是駐足觀看或閒聊,很和諧。