RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: monsterken
收起左側

掙取橋底臨時場最新進展

athlui 發表於 2014-2-23 17:49:15 | 顯示全部樓層
support, thx
ckcgary 發表於 2014-2-24 09:13:00 | 顯示全部樓層
RCandylau 發表於 2014-2-22 13:52
康文署發緊夢!JV都唔俾玩油車啦,,,,JV係唔係佢地整

我有去信問無咗橋底呢個油車場,official 政府有咩地方可以玩油車,班咬糧友不經思索就覆我去 JV 玩,JV 大大個牌寫住只比電車玩,打去 JV 問,佢話一定只係比電車玩,咁我再去信問,等咗三四個星期都無覆,次次追佢都係官腔 template 一封(什麼已收到你查詢會更進之類),上星期四覆我 JV 只可以玩油車,我咪再重申我係問油車囉.......睇佢又拖我幾耐先......
 樓主| monsterken 發表於 2014-2-24 10:57:57 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-2-24 09:13
我有去信問無咗橋底呢個油車場,official 政府有咩地方可以玩油車,班咬糧友不經思索就覆我去 JV 玩,JV  ...

CKCGARY兄....
橋底何嘗唔係好多師兄去信或者去MAIL黎反影訴求......但都無晒影....
我就係見到咁既情況...
發覺佢地覆E-MAIL既態度仲衰過我以前做FABRIC廠俾跟單追貨個下.
所以就把心一橫....
打1083問攞灣仔康文署電話....
問到康文署, 打到俾佢, 話要覆, OKAY!!!俾兩次機會你.又話叫我打俾港鐵問, 我心諗睬你都傻, 我小市民問政府部們野....要我打去私營公司???
之後點知兩次機會都俾佢耍埋我, 咁佢就X街囉, 先啡(記住兇狠得黎唔可以爆粗,不可問及別人父母), 後安慰.咁先逼到佢阿頭出黎,
跟住到佢阿頭又係係到做903節目"1872遊花園",所以機會都無得俾我就要逼佢, 路政署同港鐵出黎開會, 因為個時橋底仲有半個月先封.
跟住又搞到路政署打俾我, 又係到同我做ATV節目"當年今日", 又話09年我地己經有計劃乜乜物物.........(下刪數千字)
但佢未講完.....我話得啦小姐......我淨係要個場.....個啲唔關我事.條女即刻停左........唔多......兩秒啦....再係到:"ER........一係咁啦...我幫你同我上司反影..."
我心諗....好心一早搵個大粒啲既俾我啡啦....跟住我好虛偽咁同個個小姐講..."一係咁啦小姐....你都係打工, 我都係幫人打工, 我明白依單野唔關你事架, 我都唔想用咁既態度同你講野....我都知我之前好勞氣...我都好唔好意思.....但無辦法啦...你都明個場都就黎封囉...你老闆又無表態話俾返個臨時場我地用, 我地自然會急架啦..."將心比己"俾你都會咁啦, 一係咁啦.......一係大家約出黎開會, 再唔係既...咪推遲兩個禮拜先封囉..."
就係大致上依啲咁既情況下....先約到班人工高, 福利好, A字膊, 9能屎, 扮大枝既垃圾出黎開會
ckcgary 發表於 2014-2-24 11:18:03 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2014-2-24 10:57
CKCGARY兄....
橋底何嘗唔係好多師兄去信或者去MAIL黎反影訴求......但都無晒影....
我就係見到咁既情況. ...

師兄辛苦晒.....
有人起到頭,大家身體力行去支持就有機會成事.....
jun9999 發表於 2014-2-24 14:31:42 | 顯示全部樓層
我岩岩都sent左e-mail問公營場事宜...全港已經沒有公營場可玩油車...
希望出一分力
garywong5368 發表於 2014-2-25 10:50:47 | 顯示全部樓層
師兄真係勁,約到佢地出黎開會
ILOVEANGIE 發表於 2014-2-25 11:25:36 | 顯示全部樓層
support support, thank you
KKKOO3K 發表於 2014-2-25 17:41:03 | 顯示全部樓層
港島區車場一個都不能小!更何況得一個!支持
jaccs 發表於 2014-2-26 00:04:40 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-2-21 19:34
不過如果可以順便照顧玩油車嘅師兄就最好,因為唯一可玩油車嘅阿公場都無埋,真係做過街老鼠咁......:diz ...

不好意思,我路過的,兩睇啦,油車的聲浪,實在好驚人,N年前鯉景彎巴士總站(曾經)有人玩電車的,連安頭都有落去,奈何,有人玩油車,仲要甩批果隻,結果果度永久被禁止玩任何遙控車,同埋,依家D lipo 無刷年代,經已火箭咁,點解仲要玩沖車呢?
jaccs 發表於 2014-2-26 00:06:44 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2014-2-21 13:59
康文署尋晚都提及過依個問題,但原來佢地一路都認為我地係玩油車,就話油車既氣味同聲響會影響居民!!
...

油車不需多一架就夠有人會投訴,我以前喺屋企溫engine,結果消防差人都上哂門搵我...
jaccs 發表於 2014-2-26 00:24:51 | 顯示全部樓層
其實要搵場,最好都係橋底,怕去到落雨,無車玩,仲有,政府如其喺橋底起梅花樁防D 路宿者,點解唔補返條跑道比我地呢? 玩油車的車友們,有時希望能將身比己,便理應明白,而家想政府補返條我地原本用開O既跑道都咁難,仲要話喺市區玩油車? 難上加難...
ckcgary 發表於 2014-2-26 01:01:30 | 顯示全部樓層
jaccs 發表於 2014-2-26 00:04
不好意思,我路過的,兩睇啦,油車的聲浪,實在好驚人,N年前鯉景彎巴士總站(曾經)有人玩電車的,連安頭都有落 ...

師兄,鍾意玩油車同鍾意火箭咁快係兩樣嘢,如果玩車一定係要快嘅,可解咁多師兄仲係咁鍾意玩慢爬同貨櫃車呢?
註:我一樣有玩電車,但一樣唔係玩火箭車。
 樓主| monsterken 發表於 2014-2-26 01:16:20 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-2-26 01:01
師兄,鍾意玩油車同鍾意火箭咁快係兩樣嘢,如果玩車一定係要快嘅,可解咁多師兄仲係咁鍾意玩慢爬同貨櫃車 ...

我都同意,玩車唔一定火箭,
RC咁多年以黎推出過咁多唔同種類。
唔一定要快,咁當然要睇返玩家心態
我玩油車係鍾意了解佢引擎方面既道理同知識,
吸,壓,爆,排
對我依啲由細到大都嚮往真車所帶出優美排氣聲係一種享受
 樓主| monsterken 發表於 2014-2-26 01:18:19 | 顯示全部樓層
師兄,鍾意玩油車同鍾意火箭咁快係兩樣嘢,如果玩車一定係要快嘅,可解咁多師兄仲係咁鍾意玩慢爬同貨櫃車 ...

註:
我都有玩快車
申報我有玩
有刷風黑M車
無刷M車
十二仔
頭轆
touring
沙豬
ckcgary 發表於 2014-2-26 01:28:58 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2014-2-26 01:16

其實我係好支指樓主所做,先爭取一個香港場地吧,可玩電車都好過無。我只係見如果係建新橋底場,順便睇下有無機會新場地取代舊橋底啫,橋底好處係真車聲已經有一定聲浪,油車被投訴機會較少,何況係官方認可之地?

jun9999 發表於 2014-2-26 13:11:56 | 顯示全部樓層
monsterken 發表於 2014-2-26 01:16

AGREE CHING..我玩油車原因係鍾意玩引擎.飛唔飛都係其次..

jun9999 發表於 2014-2-26 13:12:30 | 顯示全部樓層
到左今日都冇人回我E-MAIL..政府就係咁樣工作
jaccs 發表於 2014-2-26 18:48:20 | 顯示全部樓層

因為鐘意玩油車的人,大部份都係為左快D,同埋唔想O徒時間叉電,同埋以前的電池摩打又要保養,真的好煩,而且以前的油車,車速的確比電車快,而且油車可以連行幾缸油都得,但當時的電車,好少話一排電返黎,就即刻出第二排電,成日怕摩打電變過熱之類,但後來出了lipo電加無刷摩打後,玩油車的人已少過之前好多,而你所講玩慢爬及貨櫃車,他們鐘意玩像真,與鐘意玩油車的車友是不同的,再者,玩乜車都好,都係唔好影響到其他人,俚樣是重要的
SimonABC 發表於 2014-2-27 21:50:57 | 顯示全部樓層
支持
SamsonSung 發表於 2014-3-4 15:53:29 | 顯示全部樓層
support support.