RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6018|回復: 38
收起左側

心思思想換 Xpower個套FASS, 有冇好評呢?

趙粉粉 發表於 2014-2-13 13:34:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題! 求師兄指點...
p.s.:小弟用AWD MA015

xpower FASS

xpower FASS
Dick88 發表於 2014-2-13 13:37:02 來自手機 | 顯示全部樓層
good ah
kevt2005 發表於 2014-2-13 15:54:52 | 顯示全部樓層
tiger1 發表於 2014-2-14 07:08:29 | 顯示全部樓層
very pretty
mary123 發表於 2014-2-14 09:32:49 | 顯示全部樓層
朋友 !!! , 點解你會買??? 個車頭好多金額又重. 又貴點買?? $700 多, 他是沒有用的, 買MA -020 好D .
最小都膠,MA-020 是有用的.

都唔明點解要出???
casper 發表於 2014-2-14 09:41:15 | 顯示全部樓層
mary123 發表於 2014-2-14 09:32
朋友 !!! , 點解你會買??? 個車頭好多金額又重. 又貴點買?? $700 多, 他是沒有用的, 買MA -020 好D .
最小 ...

Did you try it before and could you say more detail how it is no use?

Thanks~
 樓主| 趙粉粉 發表於 2014-2-14 12:17:11 | 顯示全部樓層
最小 ...

新年有利是錢, 可以試新嘢順便UPGRADE下部車, 想揾套比之前更好的...

Geoffrey 發表於 2014-2-14 13:33:11 | 顯示全部樓層
我未試過MA-020所以不敢評價,聽過玩MA-020嘅師兄講話很好走!但FASS是比020還要早出現嘅産品,而且表現相當不俗!如果師兄你講的膠件比金屬件好,為何各改裝生産商紛紛推出金屬強化配件呢?!
mary123 發表於 2014-2-14 14:01:56 | 顯示全部樓層
唔係出得早就好, 朋友! , 我想你沒有玩過模型車? , 個車頭太多金屬又重轉彎好慢, 車輕D是好過重??呀!!價錢太貴跟車價錢不合比例?請問MA-015 缺點是什麼 ?
不要全架用金屬 , 有些常常撞就用金屬 , 但有D位置 不是常撞就不需用.
mary123 發表於 2014-2-14 14:06:07 | 顯示全部樓層
不是針對任何牌子, 而是玩車的基知識X , A, P 都沒有, 出D 令件令人廢解 , 用簡單英文代表其他牌子都一樣不一定好.
558558 發表於 2014-2-14 14:25:33 | 顯示全部樓層
mary123 發表於 2014-2-14 14:06
不是針對任何牌子, 而是玩車的基知識X , A, P 都沒有, 出D 令件令人廢解 , 用簡單英文代表其他牌子都一樣不 ...

而是玩車的基知識X , A, P 都沒有, 出D 令件令人廢解 , 用簡單英文代表其他牌子都一樣不一定好....

師兄, 你寫咩???
Geoffrey 發表於 2014-2-14 14:39:08 來自手機 | 顯示全部樓層
首先,我估計師兄你不是我的朋友,如果係麻煩你PM我留電話好讓我搵返失散咗嘅朋友出嚟飲茶傾下車經!再講,A記、X牌、P廠等等都是一個很好的生產商,我衹是說出比較早生產,沒有說其他不好,而本人衹是一個玩了超過20年搖控車的新手,好彩師兄你提點我這些知識,多謝你!
l0vebylok 發表於 2014-2-14 18:10:50 | 顯示全部樓層
如果用黎玩飄移用就勁好用   小弟玩飄的
 樓主| 趙粉粉 發表於 2014-2-14 19:01:48 | 顯示全部樓層
決定要試的, 最終也會試...已手入FASS
砌好最後出現問題...未解決
以下分享一下安裝...

左邊那包就是FASS, 其實好輕唔覺重...

左邊那包就是FASS, 其實好輕唔覺重...

安裝前要自行界走轉向杯托

安裝前要自行界走轉向杯托

先上新轉向杯托

先上新轉向杯托

裝上一邊轉向

裝上一邊轉向

繼而裝上另一邊轉向及上彈弓的橫bar同彈弓就完成了

繼而裝上另一邊轉向及上彈弓的橫bar同彈弓就完成了
 樓主| 趙粉粉 發表於 2014-2-14 19:13:46 | 顯示全部樓層
安裝好後, 唔裝軚呎時前避震行程暢順, 軚呎裝回後沒了避震...硬咗

想問下裝過的師兄, 呢套嘢係咪有別於 MA015的軚呎既呢 ?

問題待解決...

問題待解決...
AFminiz1 發表於 2014-2-14 20:11:08 來自手機 | 顯示全部樓層
趙粉粉 發表於 2014-2-14 12:17
新年有利是錢, 可以試新嘢順便UPGRADE下部車, 想揾套比之前更好的...

...

FASS 和 020本人都試過,2 者在操控和表現分別不大,尤其是如果020是用窄的前set up。

FASS 是別廠的upgrade option 件,設計受原本京商的車架限制,有這樣表現已非常難得。

再者,FASS 比020 早出很多,根本不能作比較,難道可用MR01 跟MR03 比較嗎?

如果不是急玩,可等等有冇廠出020 的option 件,因我發現原廠的parts 和設計都有改善空間。
ken_wyleung 發表於 2014-2-15 04:55:53 | 顯示全部樓層
最小 ...

Totally Agree!!

ken_wyleung 發表於 2014-2-15 05:05:06 | 顯示全部樓層
如果只是在家玩飄移, 那就只是個人喜好了,
想知道什麼是最好用, 什麼是最多人用的, 只要你到車場一看就知.

祝你玩得開心!
mary123 發表於 2014-2-15 09:35:25 | 顯示全部樓層
嘩嘩!!!!!!! 個頭好重好多金屬還講是好 ???其實你有沒有玩過模型車, 這好簡單的道理都唔明白. 還很多缺點不過唔講太多.
只曷講一個太重,金屬的問題都唔明, 如何再講下去, 是京商不一定是最好, 但最小是膠, 價錢跟車比例合理, 兩者比都一定好D.

市場任何東西拿比較先有進步 , 不是批評或針對任何牌子,,如你玩鍾意不鐘就冇得講.
kuokenny 發表於 2014-2-15 10:20:43 | 顯示全部樓層
花了錢,何不自己落場去跑一圈,自己感覺良好便好