RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1706|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電子野數問

shancollection 發表於 2014-2-10 12:16:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好,我新手岩岩砌起架慢爬,發現d電子野有以下問題,請大家請教一下, 謝謝
鎗控係Futaba 3pl, esc:AE-2 receiver: R200GF, servo: cys s2220
問題一: 當servo已經回中時,會聽到servo有聲(d聲就好似servo運行時既聲咁), 但係比少少油行緊車一下或者拎起架車離地,咁d聲就會冇左
問題二: 個servo間唔時會冇左反應,當冇反應時receiver係會著紅燈, 不過idle左一秒就會有番反應
我差唔多成20年冇砌車,依家d電子野咁多野玩真係唔錯!!
 樓主| shancollection 發表於 2014-2-10 17:48:30 | 只看該作者
再發現多一個問題,原來比油時都會突然冇左反應,之後要放開鎗控個油門,再按一次先有反應
Andrew168 發表於 2014-2-13 14:31:25 | 只看該作者
實測供servo電壓幾多? CYS  S2220 工作電壓 6-7.2V, 電壓不足, 不能正常工作,
receiver & servo 同時 overload, 產生電壓降, 死機 reset
 樓主| shancollection 發表於 2014-2-13 15:42:34 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2014-2-13 14:31
實測供servo電壓幾多? CYS  S2220 工作電壓 6-7.2V, 電壓不足, 不能正常工作,
receiver & servo 同時 over ...

多謝師兄回答, 問題正如你所料ESC得5v output, 唔夠電推隻servo, 依家準備換隻savox 1256(4.8V/6V可用)試下, 再唔係就加個EBC再試
 樓主| shancollection 發表於 2014-2-14 01:02:01 | 只看該作者
已解決~~~ 加多個7.2v電比隻receiver就冇問題了