RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ThomasZ
打印 上一主題 下一主題
收起左側

WL912 玩咸水後保養請教 (更新:16樓WL912 VS FT009視頻)

valklai 發表於 2014-2-4 08:19:19 | 只看該作者
scubaman 發表於 2014-2-3 10:30
你架藍色WL912算點頭了。搞船底就係要用尺量度行水面係咪平,然後用灰補平。補後假如船太升,就要減小小 ...

師兄:有冇D實例相可以參考一下?唔係太明點搞法!
scubaman 發表於 2014-2-4 16:51:52 | 只看該作者
M100 發表於 2014-2-3 17:53
我想知如果反船點執?

有防反倉就會自己反。冇就要整條打撈船。
scubaman 發表於 2014-2-4 16:55:11 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2014-2-4 01:44
謝謝~ 初初以為玩船比較簡單, 原來都大有學問, 有排學

玩船就簡單,但要調好條船就一d都唔容易。
LamaV3 發表於 2014-2-20 23:43:34 | 只看該作者
Thomas, 睇淘寶介紹, 話隻FT009比FT007防水改良左, 請問你試過後, 009多唔多水入左去呢??
fy789 發表於 2014-2-21 08:46:04 | 只看該作者
scubaman 發表於 2014-2-4 16:55
玩船就簡單,但要調好條船就一d都唔容易。

C-Hing.......this is VERY true !

I spent 2 months to modify my Southampton Tug.........
 樓主| ThomasZ 發表於 2014-2-22 01:12:16 | 只看該作者
LamaV3 發表於 2014-2-20 23:43
Thomas, 睇淘寶介紹, 話隻FT009比FT007防水改良左, 請問你試過後, 009多唔多水入左去呢??
...

架009我朋友的, 睇過幾乎滴水不侵! 非常正斗!  但電變無水冷, 密封在防水箱內, 摩打就有水冷。
LamaV3 發表於 2014-2-23 22:10:59 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2014-2-22 01:12
架009我朋友的, 睇過幾乎滴水不侵! 非常正斗!  但電變無水冷, 密封在防水箱內, 摩打就有水冷。
...

竟然無水入, 真係估唔到喎, 咁又玩得過呢
ter037 發表於 2014-5-13 02:22:45 來自手機 | 只看該作者

c hing ...想問下...部009係咪原裝...買番黎就禁快???仲有想問下電佢用幾大舊ga ...
可以幫我問下你個fd係淘x邊間舖買嗎...
pm我ok??
 樓主| ThomasZ 發表於 2014-5-13 02:40:07 | 只看該作者
ter037 發表於 2014-5-13 02:22
c hing ...想問下...部009係咪原裝...買番黎就禁快???仲有想問下電佢用幾大舊ga ...
可以幫我問下你個fd係 ...

片內的009是全原裝的, 原裝電係用LI-ION的1500MAH電, 片內是用玩四軸的2S LIPO 1000MAH電, 速度跟原裝電差不多。如果拆咗原裝電池坐, 可以放1800MAH的2S電, 但要用魔術貼, 無咁方便囉~
我在淘寶買了二十排原裝電, 20蚊人仔一排, 夠玩一整天了,哈哈!
船不用去淘寶買, 去YAHOO找香港賣家, 平過淘寶~
呢隻船真係正, 我見三歲小朋友玩撞牆, 撞到嘭嘭聲都唔沉! 讚!
ter037 發表於 2014-5-13 02:47:15 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2014-5-13 02:40
片內的009是全原裝的, 原裝電係用LI-ION的1500MAH電, 片內是用玩四軸的2S LIPO 1000MAH電, 速度跟原裝電 ...

c hing...最衰我係澳門ga le ...可唔可以俾淘x電條link我嗎...??我諗部009都係要係淘x買ga la ...

chun1990 發表於 2014-5-13 10:33:57 來自手機 | 只看該作者
我都有玩咸水。不過我就outboat軟軸個隻。每次玩完我都過淡水然後落偈油咁樣會好好多。^^我連摩打都落。我用果D係真船二合一偈油!
 樓主| ThomasZ 發表於 2014-5-13 13:52:31 | 只看該作者
chun1990 發表於 2014-5-13 10:33
我都有玩咸水。不過我就outboat軟軸個隻。每次玩完我都過淡水然後落偈油咁樣會好好多。^^我連摩打都落。我 ...

我上次玩完, 幾排電的T插都氧化要焊過
cityboyhk 發表於 2014-5-13 14:45:22 | 只看該作者
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... 8&fromuid=81373

Ching 你可以連續玩lipo?
我上次試2200 2Lipo ,行完一排就已經有隆味,之後都唔敢再試
chun1990 發表於 2014-5-13 15:33:45 來自手機 | 只看該作者
cityboyhk 發表於 2014-5-13 14:45
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=310882&pid=2624738&fromuid=81373

C ...

其實防水要做得好好先得!其實最好就係係屋企水缸到試下防水工能得唔得先。如果吾得入水既話就要自己加工。先出去放,吾係好易令野><
 樓主| ThomasZ 發表於 2014-5-13 18:07:52 | 只看該作者

我用原裝電玩多, 玩完用濕布UP住摩打等三兩分鐘便OK!
換咗TEAMPOWER黑豬,未試
cityboyhk 發表於 2014-5-13 19:21:06 | 只看該作者
我跑完一轉馬達已經勁熱有隆味,我懷疑佢水冷出走唔到水,
開頭有諗過大改同換無刷,最後都無咁做
依家只係裝左兩把水刀同換左隻32尼龍槳
cityboyhk 發表於 2014-5-13 20:02:21 | 只看該作者
 樓主| ThomasZ 發表於 2014-5-13 21:08:00 | 只看該作者
cityboyhk 發表於 2014-5-13 19:21
我跑完一轉馬達已經勁熱有隆味,我懷疑佢水冷出走唔到水,
開頭有諗過大改同換無刷,最後都無咁做
依家 ...

我都試過, 原來係排電壓到水喉,無咗水冷,打開船蓋成個船倉都係煙!哈哈! 所以改個出水咀在船身,睇到有無水入。原裝的出水位在船底, 真古怪。
隻32槳邊到搵到? 我在淘寶找不到。
cityboyhk 發表於 2014-5-14 08:53:18 | 只看該作者
咪就係,船底出水出唔到水都唔知啦
我隻32槳以前係淘寶賣,$4.5rmvb普通尼龍槳
換左尼龍槳快左同水花勁好多,因為尼龍槳距深過009原裝果隻膠槳
 樓主| ThomasZ 發表於 2014-5-14 12:46:47 | 只看該作者
cityboyhk 發表於 2014-5-14 08:53
咪就係,船底出水出唔到水都唔知啦
我隻32槳以前係淘寶賣,$4.5rmvb普通尼龍槳
換左尼龍槳快左同水花 ...

師兄可否給我32槳的LINK? 我搵來搵係都係用槳义的, 搵唔到這個轉入去的。 如果有金屬槳仲好, D聲都唔同D, 好實在的!