RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2132|回復: 8
收起左側

2S 鋰電跪求解答

r470620 發表於 2014-1-25 11:23:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各ching, 想請問一下係鴨仔街果種10440鋰電, 如果用2s 再改一下電路串埋變7.4v, 係咪可以用係mini z  buggy度? x power 同 life 都裝唔落buggy 度... ,因為落樓下公園仔玩, 地方大, 好想搞快d架車,而家全原裝好似蟻冷咁。(我會拎去加fet) 謝謝解答。仲有, 叉爆咗會唔會燒板?
d.s 發表於 2014-1-25 18:41:07 來自手機 | 顯示全部樓層
鋰電唔駛諗,問題你最清楚啦……
真係唔死心用呢種囉。

http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=152624&mobile=yes
d.s 發表於 2014-1-25 18:45:11 來自手機 | 顯示全部樓層
奉勸兩句:
不要盲目追求極速
每種車架都有極限
 樓主| r470620 發表於 2014-1-25 19:00:02 | 顯示全部樓層
多謝DS 師兄提點
defcone 發表於 2014-1-25 23:26:41 | 顯示全部樓層
不過lipo好處系比較平均, 唔似D nimh排排都唔同...又要搞餐mong.
wing1203 發表於 2014-1-26 01:26:39 | 顯示全部樓層
加左FET , 換隻快磨打,已經夠玩架啦
 樓主| r470620 發表於 2014-1-26 10:50:53 | 顯示全部樓層
wing1203 發表於 2014-1-26 01:26
加左FET , 換隻快磨打,已經夠玩架啦

唔知係咪我錯覺呢,我架mr03之前用stock r摩打, 加fet後用紅椒, 2者效果好似 紅椒 只係快dd, 差唔到太遠, 請問係咪咁架各位師兄?定係我係果個moment眼殘咗?
d.s 發表於 2014-1-26 11:09:17 來自手機 | 顯示全部樓層
defcone 發表於 2014-1-25 23:26
不過lipo好處系比較平均, 唔似D nimh排排都唔同...又要搞餐mong.

的確如此,但鋰電管理不善亦比nimh危險得多……
再者,mini z buggy礙於車架放電位設計,
市面上冇fit位形狀鋰電放得入,所以唔駛諗。
defcone 發表於 2014-1-26 11:10:55 | 顯示全部樓層
d.s 發表於 2014-1-26 11:09
的確如此,但鋰電管理不善亦比nimh危險得多……
再者,mini z buggy礙於車架放電位設計,
市面上冇fit位 ...

睇漏左系buggy XD