RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1765|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小弟有個問題想問下咁多位BOTHER……

3719cn 發表於 2007-1-4 22:05:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟開始對RC有興趣……听D網友講MINI好玩……

尤其是MR02最好玩……但系我見有D論壇話MR02有MM同RM兩種……

究竟兩種型號有咩分別啊???

我系乜都唔識嘎……最好有邊位兄弟POT埋圖片出嚟……

等我知道下MM同RM有乜分別……
卡洛斯.馬 發表於 2007-1-4 22:08:46 | 只看該作者
我認為AWD好玩D喎~
jackychan 發表於 2007-1-4 23:53:13 | 只看該作者
MM:即motor位置係尾軸前方
RM:即motor位置係尾軸後方
而家02大多數係MM,RM冇咩Bro用
jackychan 發表於 2007-1-4 23:59:24 | 只看該作者
pic 1:MM
pic 2:RM

paulpoon306 發表於 2007-1-5 01:15:27 | 只看該作者
我認為AWD好玩D
scalpel 發表於 2007-1-5 12:54:17 | 只看該作者
原帖由 paulpoon306 於 2007-1-5 01:15 發表
我認為AWD好玩D

Why AWD has more fun?
mnywong 發表於 2007-1-5 13:09:04 | 只看該作者
原帖由 scalpel 於 2007-1-5 12:54 發表

Why AWD has more fun?

玩drift 又得, 玩快都得....
玩過drift包你話果隱....
GT-X 發表於 2007-1-5 16:06:05 | 只看該作者
2驱和4驱都是不同性质的。试试用MR02MM去漂移。是一件好刺激的事。
terencelyl7411 發表於 2007-1-7 21:38:02 | 只看該作者
原帖由 GT-X 於 2007-1-5 04:06 PM 發表
2驱和4驱都是不同性质的。试试用MR02MM去漂移。是一件好刺激的事。

MR-02 根本飄唔到
GT-X 發表於 2007-1-9 23:00:08 | 只看該作者
要想MR-02漂移,都不是一件简单的事情。但是原理就好简单。如果你有玩

过真车,后驱车漂移的话,你就会明白了。关键是现在很多130马达的扭

力都不理想/。而且后轮的软硬度都要刚刚好。好多想玩的兄弟都只是严重甩尾。或者像无头的小强一样原地打转。

在我们这里就有这样一个高手。呵呵。
GT-X 發表於 2007-1-9 23:05:40 | 只看該作者
看过后,确实是一种震撼。跟AWD的漂移完全都不是一样的。至少更接近真车。没有RC的漂移来得那么夸张。
2slow 發表於 2007-1-10 01:02:18 | 只看該作者
原帖由 GT-X 於 2007-1-9 23:05 發表
看过后,确实是一种震撼。跟AWD的漂移完全都不是一样的。至少更接近真车。没有RC的漂移来得那么夸张。

Agree that the drift feeling should be more close to real stuff....

can you post Video on how to drift with MR-02, really wish to see it, Thanks!
billy86che 發表於 2007-1-10 15:44:28 | 只看該作者
原帖由 3719cn 於 2007-1-4 22:05 發表
小弟開始對RC有興趣……听D網友講MINI好玩……

尤其是MR02最好玩……但系我見有D論壇話MR02有MM同RM兩種……

究竟兩種型號有咩分別啊???

我系乜都唔識嘎……最好有邊位兄弟POT埋圖片出嚟……
...

MR02 MM is a good choice for both beginners and pros if you play it on tracks. It is cheaper and easier to maintain.
sfdo 發表於 2007-1-11 19:22:57 | 只看該作者
原帖由 GT-X 於 2007-1-5 16:06 發表

二種都可以 飄移過彎,睇下你想點樣飄法
深入D去睇,
平時見 MR02 高速過彎時車身總會有短期飄移,(少少甩尾後接著好快咁出彎 o個種),呢種係 慣性飄移,係利用架車o既慣性方向衡力來飄過彎。

見D人玩 AWD 要維持按著加速掣長期咁打橫飄過彎,呢種係 動力飄移,因為可以長期咁飄 所以的確好吸引。

MR02 唔係唔可以動力飄移,但係好易變成原地打滑。