RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2843|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

OS .18 CV-R Problem

remmy700 發表於 2007-1-4 13:14:10 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位我的 .18CV-R Engine(Used brought from eBay) 一比油就死火,一系就不stable,副Engine行得一會就自動死火和個Engine head有煙出(行緊時無的)

因本人是一個超級新仔所以想問一問各位前輩有什麼方法解決.

謝謝.
feel14 發表於 2007-1-4 14:05:24 | 只看該作者
你知唔知副偈run-in左未, 如果唔知, 不如自己再run-in一次

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=1921&extra=page%3D1

我想問你買左幾錢呀
 樓主| remmy700 發表於 2007-1-4 15:16:46 | 只看該作者
原帖由 feel14 於 2007-1-4 14:05 發表
你知唔知副偈run-in左未, 如果唔知, 不如自己再run-in一次

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=1921&extra=page%3D1

我想問你買左幾錢呀

Thanks for reply, He said this engine is already run-in and arround 5 tanks 15% fuel. And I brought it from ebay around 400HKD.
最少都要run一升15%
再在地上慢行25%,直至能暢順提升引擎轉數為止
<有錯請更正>
rk2 發表於 2007-1-4 16:54:03 | 只看該作者
我想問 18 級用來玩咩車 ?
feel14 發表於 2007-1-4 19:23:33 | 只看該作者
原帖由 remmy700 於 2007-1-4 15:16 發表

Thanks for reply, He said this engine is already run-in and arround 5 tanks 15% fuel. And I brought it from ebay around 400HKD.

$400 抵喎
偉高&雷達行新既要一千頭

你用乜野曲&pipe呀?
 樓主| remmy700 發表於 2007-1-4 21:15:06 | 只看該作者
HEC Power Pipe and 曲, and the engine installed on FW05
feel14 發表於 2007-1-5 01:15:39 | 只看該作者
你果條hec pipe係唔係俾12級用架?
唔知夠唔夠出呢?
 樓主| remmy700 發表於 2007-1-5 08:44:44 | 只看該作者
原帖由 feel14 於 2007-1-5 01:15 發表
你果條hec pipe係唔係俾12級用架?
唔知夠唔夠出呢?

How can I check that?
feel14 發表於 2007-1-5 12:01:01 | 只看該作者
我都唔知點check, 都係問下乍

18級engine配12級既pipe, 唔知會唔會發揮唔到副engine正常既表現呢?
ccw 發表於 2007-1-5 12:04:26 | 只看該作者
18級engine配12級車,會唔會大才小用啲呀brother?
feel14 發表於 2007-1-5 12:15:12 | 只看該作者
有冇1:10 on-road18級車? 我都係新手, 我想知, 因為我見親都係12級既
ccw 發表於 2007-1-5 12:18:17 | 只看該作者
原帖由 feel14 於 2007-1-5 12:15 發表
有冇1:10 on-road18級車? 我都係新手, 我想知, 因為我見親都係12級既

咁架車會唔會好易散架?
feel14 發表於 2007-1-5 12:26:25 | 只看該作者
咁又係喎

就等"remmy700"試完再話我地知
 樓主| remmy700 發表於 2007-1-5 13:31:06 | 只看該作者
原帖由 feel14 於 2007-1-5 12:26 發表
咁又係喎

就等"remmy700"試完再話我地知

I also try to put .15 OS engine on FW05, and work fine. Execpt the engine and Pipe, other part are factory build.

But I feel my car with .18 OS enigne, the clutch maybe need to change to Centex type or other, becasue I cant set the clutch for "台" 速  even I change the spring stronger. Maybe power of this engine is higher......(I dont know just guess).

For the pipe, Whihc brand and model is suitable for my OS 18 CVR enigne? How much?

Thanks every one...

Remmy

feel14 發表於 2007-1-5 14:17:08 | 只看該作者
你試下睇返副engine既說明書, 後面好似有講架
配返o.s囉, 睇下有冇岩你架車用

如果你冇說明書, o.s個site好似有得download
30機 發表於 2007-1-6 00:42:16 | 只看該作者
原帖由 ccw 於 2007-1-5 12:18 發表

咁架車會唔會好易散架?

你有冇試過先??點會易散~~~

圖中部機係 O.S 18TZ
feel14 發表於 2007-1-6 01:15:34 | 只看該作者
正喎, 你果條乜野pipe黎架?
好唔好跑?

heat skin頂頭果兩粒膠邊度買,岩唔岩用?
因為我問過志樂果條友佢話普通果d未必岩喎.
你有冇化油器個黑色膠掩, 我想配, 知唔知邊度有得賣

lokaman 發表於 2007-1-6 01:43:55 | 只看該作者
原帖由 30機 於 2007-1-6 00:42 發表

你有冇試過先??點會易散~~~

圖中部機係 O.S 18TZ
feel14 發表於 2007-1-6 20:05:14 | 只看該作者
30機 兄, 去左邊?