RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4895|回復: 20
收起左側

公園原來可以玩車了!

michaeltam 發表於 2014-1-6 12:58:53 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20140106/00410_097.html
ll2002 發表於 2014-1-6 13:52:23 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2014-1-6 13:57:27 | 顯示全部樓層
Really good news wor!

sam
Dinballian 發表於 2014-1-6 14:09:49 | 顯示全部樓層
多謝分享!GOOD NEWS
m05car 發表於 2014-1-6 15:43:54 | 顯示全部樓層
非常好的消息
simon540 發表於 2014-1-6 15:45:11 | 顯示全部樓層
但無跑道,有鬼用咩!
Salviour94 發表於 2014-1-6 15:59:10 | 顯示全部樓層
simon540 發表於 2014-1-6 15:45
但無跑道,有鬼用咩!

遙控車都有好多種既 亦吾一定要跑道先玩到

下次係公園玩比人趕既話 鬧返佢轉頭都似
sakata 發表於 2014-1-6 17:12:12 | 顯示全部樓層
其實玩車既時間無人阻就ok
最怕小朋友
garywong5368 發表於 2014-1-6 17:50:01 | 顯示全部樓層
港島唯一的遙控模型車場,位處告士打道天橋交匯處的一個隱閉地方,惟該場卻面臨封閉命運。習慣於周末下午時分帶領學生到該處練車的歐老師表示,他與學生均對封閉場地感到遺憾,盼政府能增建模型車正規車場,為學生提供活動場所。
「如果灣仔呢個場真係永久封閉,會覺得好可惜同遺憾,對於發燒友嚟講影響肯定最大,連港島區唯一嘅場都冇埋。」歐老師坦言若該場地關閉,就很難找到合適的正規練習場地供學生使用。

對於遙控車近年成為學校新興的課外活動,歐說:「我哋學校一年前開始成立遙控車班,依家大約有十幾人,多數係理科學生,呢個活動健康有益,可以藉住砌車同控制車時,教佢哋機械操作原理,可以走出班房活學活用,係健康有益嘅活動,比起上網打機好得多。」

康文署發言人證實,位於告士打道天橋交匯處的模型車小型賽道,會於今年二月起封閉,交予港鐵興建沙中線工程,直至二○年底,暫未有進一步發展方案,可能會永久關閉。

flybook 發表於 2014-1-6 18:07:02 來自手機 | 顯示全部樓層
留起呢條連接在公園玩車比食焦豆拿出來比佢研究研究呵呵!當然大家要禮貌點,還有一條噪音管制條例十一點後如果有人報狗狗狗的話是受理的
garywong5368 發表於 2014-1-6 18:11:18 | 顯示全部樓層
flybook 發表於 2014-1-6 18:07
留起呢條連接在公園玩車比食焦豆拿出來比佢研究研究呵呵!當然大家要禮貌點,還有一條噪音管制條例十一點後 ...

是呀!我print出來去玩時大反佢
garywong5368 發表於 2014-1-6 18:13:56 | 顯示全部樓層
simon540 發表於 2014-1-6 15:45
但無跑道,有鬼用咩!

心目中有好多草地場玩下玩下變buggy 場,我會先去信問康文署,如果佢話ok咁就發了
garywong5368 發表於 2014-1-6 18:14:58 | 顯示全部樓層
仲有魚池可玩船!
RTM322 發表於 2014-1-6 18:53:39 | 顯示全部樓層
印定,一嘈就派,再嘈就問姓甚名誰staff number準備投訴
豈有此理,做乜班豬兜都話影響到人,草又唔比踩,玩具又唔比放,凳都唔多張,唔知起o黎做乜
soup_soup 發表於 2014-1-6 18:55:42 | 顯示全部樓層
咁開放法其實都唔算係好事,無事由至可,萬一有人唔生性撞親人,就會比人大寫文章,到時又話危險,又話要禁,始終都係搞多啲正式場比人玩好啲,不過依靠呢個正苦,無乜可能!
kenny_Chui 發表於 2014-1-6 19:32:33 | 顯示全部樓層
Good ................
RTM322 發表於 2014-1-6 19:34:06 | 顯示全部樓層
起碼由得fun car 拖頭 慢怕 原裝 坦克......之類有得散下步......掉轉講,落場車係公園x行,亦無乜癮

好似屯門公園咁,比班北姑嘈音污染就得,放下車跑下圈就唔得,唔知乜道理
旨意班保安就死,之前屯門碼頭一呎水都浸死人,咪又係有人要跟指引做野累事
oolongtea 發表於 2014-1-6 19:52:05 | 顯示全部樓層
師兄會唔會唸住係公園玩4.5T呢?
bigbigbig 發表於 2014-1-6 21:28:04 | 顯示全部樓層
so good!!!!!!!!!!
ckcgary 發表於 2014-1-6 21:57:56 | 顯示全部樓層
garywong5368 發表於 2014-1-6 18:13
心目中有好多草地場玩下玩下變buggy 場,我會先去信問康文署,如果佢話ok咁就發了 ...

本來已經心思思想入架 buggy/short course,如果嗰 1500 個地點係指一般康文處公園/草地/沙地,我驚一嘢就比心魔 KO 走去買...