RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cyt2011
收起左側

LC racing 1/14 車仔得唔得?

樓主| cyt2011 發表於 2013-12-31 12:10:30 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2013-12-31 11:01
咁要睇下用料,零件 support,RC 媽無特特價,有刷賣 $772,轉無刷平少少,如果唔介意比多少少,咁就揀樣 ...

無刷版巳包金屬底盤, 鋁合金加硬避震架, 狗骨杯軸承, 再加上透明壳 ! (如有不對, 請更正).
重可選 Monster Truck 同 Desert Truck.
零件 support 方便, 現知 HK, 大6 各一擋, 其它就唔知 la
我都等緊 RC 媽 番貨 ! 但如果無特價, 直接上無刷吧 !

deviljones 發表於 2013-12-31 12:25:20 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2013-12-31 11:10
有冇師兄知邊套無刷合裝 LC Racing 1/14?? 我搵知到

你可以去jet speed 問下~我見佢有28MM 無刷賣~但就唔知有無COMBINE
deviljones 發表於 2013-12-31 12:35:33 | 顯示全部樓層
cyt2011 發表於 2013-12-31 12:10
無刷版巳包金屬底盤, 鋁合金加硬避震架, 狗骨杯軸承, 再加上透明壳 ! (如有不對, 請更正).
重可選 Monste ...

我問過友X 個老闆~佢話都可以代購原廠零件的
DLAM 發表於 2013-12-31 14:11:14 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2013-12-31 12:08
我唔知出面咩價錢,見到呢度都有:
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1134662998?u=china_ ...

有冇裝過落架 LC 1/14?  Motor Mount 啱位嗎?
DLAM 發表於 2013-12-31 14:14:06 | 顯示全部樓層
deviljones 發表於 2013-12-31 12:25
你可以去jet speed 問下~我見佢有28MM 無刷賣~但就唔知有無COMBINE

Jet Speed 係咪 "快捷"?
deviljones 發表於 2013-12-31 14:30:44 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2013-12-31 14:14

師兄~yes
deviljones 發表於 2013-12-31 14:37:57 | 顯示全部樓層
DLAM 發表於 2013-12-31 14:14

師兄~佢原廠跟既無刷資料

RPM: 32.400
Weight: 86g
kV: 4.500/6.5T
Length: 38.0mm
Diameter: 28.0mm
Shaft diameter: 3.175mm

Features:
Sensorless design
380 motor size
slot design
Sintered neodymium magnets
3.5mm gold connector
Oversized ball bearings
Handwound
16mm mounting

樓主| cyt2011 發表於 2013-12-31 16:14:13 | 顯示全部樓層
2838 無刷Motor, 淘x都好少 !
如果好盈得就簡單得多 !
唔知原裝個 無刷摩多少$ ?
choyip 發表於 2014-1-4 12:20:08 | 顯示全部樓層

traxxas 無刷電變及摩打

行3S, 快到飛起
iao 發表於 2014-1-4 13:45:04 | 顯示全部樓層
小e套無刷直上?
choyip 發表於 2014-1-4 13:54:58 來自手機 | 顯示全部樓層
choyip 發表於 2014-1-4 12:20

拿summit 套野試試姐(摩打+電變貴過部車), 部車係唔錯, 不過太快易打轉, 我都要搵番套平D慢D的換上
KKKOO3K 發表於 2014-1-6 09:58:33 | 顯示全部樓層

兩個版本分別:有刷跟膠油压、無刷跟alu油压、正!
有漏請補充!
ckcgary 發表於 2014-1-6 21:50:43 | 顯示全部樓層
choyip 發表於 2014-1-4 12:20

師兄,舊 3S 係咪細電嚟?可否拍埋長鋰電度影個 size 比較睇下呢?唔該晒!
choyip 發表於 2014-1-7 09:53:10 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-1-6 21:50
師兄,舊 3S 係咪細電嚟?可否拍埋長鋰電度影個 size 比較睇下呢?唔該晒!
...

對, 是細電
choyip 發表於 2014-1-7 09:55:35 | 顯示全部樓層

ckcgary 發表於 2014-1-7 10:09:15 | 顯示全部樓層

師兄,辛苦晒!
呢排係咩容量?細電玩到幾耐到?
唔好意思,新手係比較多問題。
choyip 發表於 2014-1-7 12:31:38 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-1-7 10:09
師兄,辛苦晒!
呢排係咩容量?細電玩到幾耐到?
唔好意思,新手係比較多問題。 ...

3S 1400mah如果換了無刷, 用2s 2200mah 已好夠玩, 而且摩打電變無禁易過熱, 玩20至30分鐘無問題(當然要視付你點玩啦), 3s係好快, 但玩5至8分鐘要停下, 否則過熱都係玩唔到

ckcgary 發表於 2014-1-7 14:27:12 | 顯示全部樓層
佢本身套有刷係咪用唔到鋰電?或會過熱?
諗住比小朋友玩,所以玩得長時間比較重要,唔該晒。
choyip 發表於 2014-1-7 15:45:11 來自手機 | 顯示全部樓層
有刷行3s都得, 不過會好熱, 長玩摩打會很快打柴
ckcgary 發表於 2014-1-7 16:45:04 | 顯示全部樓層
choyip 發表於 2014-1-7 15:45
有刷行3s都得, 不過會好熱, 長玩摩打會很快打柴

我見到有師兄玩  1/10 車用有刷套裝+鋰電,慢玩一陣就要抖抖等摩打冷卻.......
如果用鋰電就轉無刷一了百了好啲.......