RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3086|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[HL虎式xTK22]第二次改裝, 換RS380SH馬達, 自改伸縮砲, 閃光

naoki0215 發表於 2013-12-27 09:11:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

HI ALL~
潛左一排又係時候同巴打們包膠一下最近改裝
前一排同forum上巴打交流過, 發覺原來伸縮砲加閃光效果好好玩
順手又想換隻起動smooth d既motor
於是著手又淘野睇大陸forum改造帖同向巴打請教改造, Many thz!

大慨改了以下我都快忘了:
换2.4G控
换TK22 <-還要重新整理上蓋的線材
换金屬誘輪加軸承
换金屬搖臂
换負重輪强化弹簧
驅動軸加軸承
打弹波箱改伸缩砲加閃光
换RS380SH電機(But Label is RS380PH), 在控上設置了起動的線性, 起步柔呀, 當然也可以在控撥個開关變更線性設定解除限制暴沖

之前買既小電鑽狠心地切割下去, 切完仲要打磨砲盾內管枝砲先可以入去, 小電鑽唔夠力切同磨前後用左三粒鐘慢慢磨...

登錄/註冊後可看大圖

我既改法, 參考大陸forum改造帖, 但我無加長枝砲管內膽, 用servo加鋼線拉好fit位,波箱要切去下半部再修飾打磨
砲管內膽另一邊尾用孖星牙膏畢地mount實砲管外裝來穩定枝炮(入晒插到頂住), 另外都要改砲塔開位for升降

登錄/註冊後可看大圖

另外上埋試車片~車身都做左小小加工增加細節, 分開裙甲
下次再用磁石加d 裝飾用履帶上車

同場加映, xmas禮物堆: HGUC Unicorn, Unicorn-D, 真紅渣, F91, 號斗丸, 有排砌

登錄/註冊後可看大圖

simon540 發表於 2013-12-27 12:50:30 | 只看該作者
好正呀
 樓主| naoki0215 發表於 2013-12-27 14:02:13 | 只看該作者

大工程架唔正點得
Skyline 發表於 2013-12-28 10:22:52 | 只看該作者
Very good, excelllent work !  
 樓主| naoki0215 發表於 2014-1-2 15:00:16 | 只看該作者
Skyline 發表於 2013-12-28 10:22
Very good, excelllent work !

Oh many thanks haha
hetzer 發表於 2014-1-3 16:50:53 來自手機 | 只看該作者
C-Hing,想問一問安裝Tk22系咪好復雜?同埋系咪要上clack model訂?
 樓主| naoki0215 發表於 2014-1-4 23:11:13 | 只看該作者
hetzer 發表於 2014-1-3 16:50
C-Hing,想問一問安裝Tk22系咪好復雜?同埋系咪要上clack model訂?

如果同其他款既all in one電調聲組比TK可謂易架啦, 好入門
我自己就上淘寶買, 得一間, 個老闆本身都有改開又好人
我都係捉住佢不停請教
JINROH 發表於 2014-1-16 13:27:36 | 只看該作者
可否post一下個摩打個樣? 是銀色殼還是黑色殼的呢? thx
 樓主| naoki0215 發表於 2014-1-22 14:02:54 | 只看該作者
JINROH 發表於 2014-1-16 13:27
可否post一下個摩打個樣? 是銀色殼還是黑色殼的呢? thx

銀色殼, 非HL的所謂黑皮黑色殼
JINROH 發表於 2014-1-22 14:08:03 | 只看該作者
thx ching
 樓主| naoki0215 發表於 2014-1-22 14:11:04 | 只看該作者
JINROH 發表於 2014-1-23 14:14:06 | 只看該作者
thx so much ching