RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Oakfield
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 電變用CAP

arto6 發表於 2013-12-13 18:52:33 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-12-13 18:36
認真答:
Series resonant frequent個問題真係唔知點答,因為其實唔係好明你問乜,有興趣研究就要有個線 ...

多謝ching 解釋
rcrr 發表於 2013-12-14 00:12:02 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-12-13 15:49
時間未到姐。如果係得,廠家就比粒10V你算啦,貪佢夠大粒咩。樓主用25V就岩啦。 ...

2s 用10v 肯定沒問題,如果電容的品質好的話, 而每個電容都有壽命 !! 一般廠家當然會選用大點耐壓, 因為不能保證每一粒電容的品質 , 如不幸有一粒電容的品質較差, 可容忍的電壓差比規格的少, 這就會影響整件產品的品質了,而且 10v 跟25 v 的價錢也差不多, 甚至一樣, 作為廠家為了保險一點都會用較大一點的耐壓值, 但作為用家就當然可以自由發揮!!  因為公司的關係,很多不同品牌,不同規格的電容也試過,有for audio ,computer grade , 軍規的.....很多很多, 但最好要了解是用在那裡, ex ; 就算你用在音響裡,如果你放在解碼跟放在後級內又不同,胆机跟石机又不同.... 而用在ESC的電容我自己現在就用兩個panasonic 4v串聯/2000uf (當然是用2s電40c-60都有),玩左兩年也能保持狀態 . 而那些幾舊水的神器, 裡面是什麼東西 , 在這裡就不放便公開 , 始終人家都要做生意 , 值唔值得, 由用家自己決定吧.
Allan007 發表於 2013-12-14 11:39:47 | 只看該作者
rcrr 發表於 2013-12-14 00:12
2s 用10v 肯定沒問題,如果電容的品質好的話, 而每個電容都有壽命 !! 一般廠家當然會選用大點耐壓, 因為不 ...

理論上如果粒電容個品質係受到嚴格監控,例如買番黎做晒routine test合格先用,10V用落8.4V係唔應該有問題。但電容呢類cheap野(神器例外),出廠係無人會逐粒試。加上係直接接到電池,一但擊穿係可能燒左架車,所以我會用一個三倍既安全系數,即大若25V耐壓。

其實呢個係涉及唔同既設計理念,正如日本仔精於品質控制,造出例既日本車係好可靠,但唔會比多一口鑼絲你,夠鐘亦一定會壞。當年既英國工業就係另一個極端,乜野都用到大晒,一世都唔壞,但就搞到D廠執晒。

至於$500既神器,只能夠話有人買就係值,市場定律,不過我無買。
fr@nkie 發表於 2013-12-14 14:18:24 來自手機 | 只看該作者
就昨天的挑釁語言說对不起,其實大家係理性討論。
blackshark3 發表於 2013-12-14 14:48:56 | 只看該作者

呢隻好嘢,一用就知
sykwok 發表於 2013-12-14 15:11:36 | 只看該作者
師兄,我都有唔啱,
同樣說個對不起.
有機會一齊玩車
Noir.KAZE 發表於 2013-12-14 15:18:58 | 只看該作者
係理性討論又何需要就人地係邊度玩開而有分別呢?
講玩車仔Allan一定唔係高手
但係講電,佢算係專業

大家放低成見先可以有良好討論風氣呢~
Noir.KAZE 發表於 2013-12-14 15:19:56 | 只看該作者
我用緊Dash......Boost同Dash有咩分別??係唔係容量唔同ja??
Allan007 發表於 2013-12-14 15:31:16 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2013-12-14 15:18
係理性討論又何需要就人地係邊度玩開而有分別呢?
但係講電,佢算係專業

只有好朋友先會咁講
Allan007 發表於 2013-12-14 15:32:28 | 只看該作者
fr@nkie 發表於 2013-12-14 14:18
就昨天的挑釁語言說对不起,其實大家係理性討論。

師兄你原諒我喇
sykwok 發表於 2013-12-14 15:48:51 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-12-14 15:31
只有好朋友先會咁講

文少呢啲真係好朋友

blackshark3 發表於 2013-12-14 16:22:01 | 只看該作者
我買過一個boost,同個friend用dash用相同摩打但唔同電變一齊拍跳,佢同dash頭段好似唔覺好大分別,但尾段快咗,我之後都係買返dash。
我呢啲電子白癡又八掛真係想同啲識電子嘅師兄了解吓點解一板外置嘅電子嘢可以令摩打輸岀改變咁大
sykwok 發表於 2013-12-14 17:04:32 | 只看該作者

如果可以live顯示行駛時嘅電壓及電流轉變,
可以解開好多疑團
相信對齒比同電變setting都有好大幫助,
Allan兄有冇計?

Allan007 發表於 2013-12-14 17:37:55 | 只看該作者
sykwok 發表於 2013-12-14 17:04
可以解開好多疑團

初步搜集資料,最困難係要細同輕...
Allan007 發表於 2013-12-14 17:47:53 | 只看該作者
D飛機友好多玩第一身視像果類系統好能岩駛。
Allan007 發表於 2013-12-14 17:53:27 | 只看該作者
可以解開好多疑團

http://www.eagletreesystems.com/index.php?route=product/product&product_id=54

SY,好似好正咁噃
fr@nkie 發表於 2013-12-14 18:01:12 | 只看該作者

Allan007 發表於 2013-12-14 18:06:13 | 只看該作者
可以解開好多疑團

同一時間log晒油門位置,電流,電壓,轉數,溫度,最高一秒五十個數!
patshiu 發表於 2013-12-14 18:14:43 | 只看該作者
唔好意思,多口八下,以前D人成日話陶瓷電容好D,例如電腦底板等,靚板多用陶瓷電容冇咁易爆cap,咁對呢D車仔唔知有冇分別?咁用番普通紙浸油定其他材料好D,定分別不大?因為以前玩brush motor多數會焊粒陶瓷落去(唔識,人叫我做,照做)

如上面師兄提到去鴨記買,佢比既係咩材料?
太多嘢見諒
Allan007 發表於 2013-12-14 18:22:28 | 只看該作者
patshiu 發表於 2013-12-14 18:14
唔好意思,多口八下,以前D人成日話陶瓷電容好D,例如電腦底板等,靚板多用陶瓷電容冇咁易爆cap,咁對呢D車 ...

固態電容一定好D。主要係無咁易爆漿。