RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: leehoupin
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Drop 的原理及對操控的影響

cvleung 發表於 2013-11-22 14:01:32 來自手機 | 只看該作者

推頭同 roll center 關係直接D, 打直條頭油壓令你入灣反應快D, 但架車轉唔轉会睇你 roll center set 得好唔好 , 詳情真係要你賽道留心架車行走慢慢 set, 好多人掛住玩車而冇去跟架車, 好快就唔好玩
blackshark3 發表於 2013-11-23 03:08:05 | 只看該作者
leehoupin 發表於 2013-11-21 00:58
Droop 對車子本身在彎中的作用原理及對操控的影响。大家都知到在轉彎時車身因橫向力而令車子重心左右轉移, ...

師兄,今日玩另一架車,條尾出灣起油甩,想試吓用droop去令條尾更咬地,試鬆咗尾轆droop screw 15分鐘後條尾顯著定咗,再試收頭轆droop screw 15分鐘後條尾反而甩番,係咪我諗錯咗頭尾droop關係唔係直接相對嘅呢?
 樓主| leehoupin 發表於 2013-11-23 05:04:23 | 只看該作者
因為頭droop少咗令車頭反應快咗,車子的整體traction反而小咗。想頭反應快而車尾同樣咬地,可以試車尾droop多0.5mm至1mm部車甩尾情況會有明顯改善。請問現在車頭droop是多少。車尾droop及離地距是多少mm。
 樓主| leehoupin 發表於 2013-11-23 05:06:22 | 只看該作者
師兄係邊個場玩,什麼車種用那一品牌車呔?
blackshark3 發表於 2013-11-23 14:25:02 來自手機 | 只看該作者
leehoupin 發表於 2013-11-23 05:06
師兄係邊個場玩,什麼車種用那一品牌車呔?

師兄,多謝分享
我喺jv 玩,今次係架T4,呔team powers 34R Yokomo 薄膽,yokomo 高骨鈴
blackshark3 發表於 2013-11-23 14:31:39 來自手機 | 只看該作者
down stop頭6尾5.5mm ,頭droop screw收90度後頭因為轉灣開始惦地所以收翻轉頭
 樓主| leehoupin 發表於 2013-11-23 21:59:50 | 只看該作者
請問離地距幾多,收頭90度後有否check過頭droop是多少。尾droop5.5mm力與Ride heigh(後離地距)total是多少mm?
 樓主| leehoupin 發表於 2013-11-23 22:20:28 | 只看該作者
師兄後droop加1mm到6.5mm車頭先不作改動試後如車尾夠咬可減頭droop每次要以0.5mm為單位(不可以收多少度作準)。
blackshark3 發表於 2013-11-23 22:59:42 | 只看該作者
leehoupin 發表於 2013-11-23 21:59
請問離地距幾多,收頭90度後有否check過頭droop是多少。尾droop5.5mm力與Ride heigh(後離地距)total是多少 ...

師兄,ride height頭5.5mm 尾6mm。我頭droop screw紐入咗15分鐘後冇check ride height 但轉灣底板輕微掂地所以我估可能之前已經冇乜droop紐入咗15分鐘後壓低埋頭ride height所以之後放返。我會照師兄所講再試,多謝!
 樓主| leehoupin 發表於 2013-11-24 00:57:58 | 只看該作者
照你所講如果頭5.5mm後6mm Ride height,droop有5mm加起應該有成10mm,請試Set好ride heigh後拿起車尾看看避振有多少行程後呔才離地(由ride heigh 到車呔離地這一段行程才可算是droop)。
hellotsz882 發表於 2013-11-29 01:00:41 來自手機 | 只看該作者
師兄,想問離地距有無最小或最多是幾多?前後是否一樣高度?thx
 樓主| leehoupin 發表於 2013-11-29 01:44:12 | 只看該作者
正常離地距前後差是0.5mm(後高過車頭)。一般平的場地頭5mm較凹凸用5.5mm最多不會超過6mm(因為車身太高容易及四)。
hellotsz882 發表於 2013-11-29 03:35:46 來自手機 | 只看該作者
Thank you leehoupin師兄
G2偉 發表於 2013-11-29 04:23:03 來自手機 | 只看該作者
但係我架阿蘇士Tc6.1本說明書指示down Stop Setting 係頭6尾5這又是否正常?Thx
G2偉 發表於 2013-11-29 14:13:00 來自手機 | 只看該作者
師兄請只教
hellotsz882 發表於 2013-11-29 16:33:57 來自手機 | 只看該作者
leehoupin師兄,想問離地距高低對架車D反應會吾會有改變?thx
 樓主| leehoupin 發表於 2013-11-30 21:58:43 | 只看該作者
G2 師兄阿蘇士原廠setting車尾5頭6(頭尾相差1mm)Droop是一個normal 設定。如果在咬士也的場可以試試同時減少1mm(尾4頭5)會令車子反應加快及在彎中速度較高。但如果出現甩尾可以只減頭droop。試後請通知效果如何。
 樓主| leehoupin 發表於 2013-11-30 22:13:23 | 只看該作者
Hellotsz882師兄離地距底會減低賽車本身traction(因為賽車本身重心會隨着一同降低),賽車在彎中速度可保持較快。在咬地及平的場地較合適(因為低板會容易與地面有接觸)。4.5mm高已經是Touring的最低限度。相反離地距較高因為重心高咗,重心轉移相對較多車子會較咬地適合低traction場地5.5mm是很好的開始點。但要記得車尾離地距一定要較車頭高(就算只是0.1,0.2mm)都一定要車尾比車頭高一一點點。因為要收油時車尾重心轉移到車頭。
hellotsz882 發表於 2013-12-1 04:07:08 來自手機 | 只看該作者
Thank you leehoupin師兄
G2偉 發表於 2013-12-1 08:57:29 來自手機 | 只看該作者
唔該晒leehoupin師兄