RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2138|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我買了一架 nqd speed x-cyclone 想拆曬D電子嘢改裝

f6f 發表於 2013-11-20 11:55:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位大大
我最近買了一架2手 nqd speed x-cyclone  船長是36寸, 我想拆曬D電子嘢改裝, 我打算由原厰2個馬達改為用1個無刷馬達, 請問用多小KV無刷馬逹及多小A的電變較好? 是否用軟軸較好? 用多大的船槳較好?

我打算用3 cell 或 4 cell 2200mah 鋰電池.

PS: 相片取在以下網址:
http://www.bestplaceforshopping.com/index.php/toys-and-games/product/979-nqd-speed-x-cyclone-white
ishimasa 發表於 2013-11-20 15:43:36 | 只看該作者
大船用2200mah唔合比例要用540 size 無刷
pui4yip 發表於 2013-11-20 21:01:44 | 只看該作者
如果36吋,行2200mAh,會差D,用4200mAh,電變如果靚D用120A,摩打LB36side,用外,內轉kv值另計
manfail1122 發表於 2013-11-21 11:14:47 | 只看該作者
36吋即係900MM, 用4074, 1600KV 22.2V 180A電變, 42槳,先有D速度.
如果只係玩下,就用3674 1800-2000KV 14.8V 120A電變 40-42槳.
個人喜歡用內轉加直軸, (安裝直軸要一定技術 .外轉係船上面除左扭大之外,冇咩好處)

樓主| f6f 發表於 2013-11-22 15:12:27 | 只看該作者
manfail1122 發表於 2013-11-21 11:14
36吋即係900MM, 用4074, 1600KV 22.2V 180A電變, 42槳,先有D速度.
如果只係玩下,就用3674 1800-2000KV 14.8 ...

謝謝大大的指導......
我有一個±啤500級直昇機6S用的無則摩打, 請問用這個摩打可以嗎?
http://shop.align.com.tw/product_info.php?products_id=3639

這個馬逹是5mm軸, 我是否要配5mm軟船軸?
manfail1122 發表於 2013-11-23 00:49:49 | 只看該作者
摩打一樣可以用,用4 OR 4.76MM軟船軸, 在淘X有一套賣連老鼠尾,智X都有.
kiev 發表於 2013-11-23 09:00:57 | 只看該作者
1600kv outrun 用4s 配 40 兩辦槳先試 ,5200mah 應可玩5 ~6 分鐘。因為功率少 ... 建議用4 mm hardware。